Kezdőoldal » Utazás » Európa » Melyek azok az európai nagyvár...

Melyek azok az európai nagyvárosok, amik sokkal kevésbé lepukkantabbak, mint Budapest?

Figyelt kérdés

Budapest I. és V. kerülete gyönyörűek. Mivel a turisták főként ezt a két kerületet látogatják, így érthetően terjedt el az, hogy a magyar főváros a világ egyik legszebb helye.

De ahogy egyre kijjebb haladunk, a kép egyre szörnyűbb: a VI. és főleg a VII. kerületben már egyre több a foghíjas telek, omladozó házakkal telt utca. Akad néhány kellemes, élhető külváros, mint pl. Rákosszentmihály vagy Rákosmente, de ott van pl. Kőbánya, Józsefváros, Pesterzsébet, amik hihetetlenül ELHANYAGOLTAK, s ezért élhetetlen helyek.

Melyek azok az európai nagyvárosok (1 millió feletti népességűek), amik nem ennyire lepukkantak, mint a magyar főváros? Tehát nem csak a belvárosuk csillog-villog, de a külsőbb városrészek is kinéznek valahogy, s igényesek.

2013. jún. 8. 22:55
 1/9 anonim ***** válasza:
51%

Az, hogy van pár gázos pesti kerület még nem teszi lepukkanttá Budapestet. Egész Buda vállalható, nagy része kifejezetten kulturált, még a panelrengetegek is. Pestnek is területileg jó 2/3-a rendben lévő, a gázosnak ítélt részek jelentős része pedig történelmileg iparterület volt, ahova csak kényszerből költöztek emberek, nem lett arra szánva.

De természetesen van sok város, ami tisztább, az összes skandináv főváros, Amszterdam, Hága is szép, Svájc összes városa, sőt még Varsó is az. De ez nem kizárólag az igényesség/igénytelenség kérdése, Varsóban nem volt mit megőrizni régről, így könnyű nekik csillivilli felhőkarcolókkal és parkokkal telepakolni a halál unalmas várost.

2013. jún. 8. 23:02
 2/9 anonim ***** válasza:
100%

Volt már egy hasonló kérdés, érdemes elolvasni a válaszokat.

Szerintem minden nagy városnak megvannak a maguk "Kőbányái", csak mivel a turisták ezeket a helyeket elkerülik, nem sokat hallani róluk. Mint ahogy a hozzánk jövő turisták se nagyon sétálgatnak a VIII ker gettó részein. Diószegi, Dugonics u és környéke...

http://www.gyakorikerdesek.hu/kultura-es-kozosseg__egyeb-ker..

2013. jún. 8. 23:03
 3/9 anonim ***** válasza:
87%
Szerintem Bécs, Stockholm minden része nagyon kulturált.
2013. jún. 8. 23:04
 4/9 anonim ***** válasza:
90%

2 . voltam, lemaradt hogy Stockholmban nem láttam lepukkant részt, bár nem jártam be az egész külvárost.

Egyet értek az elsővel, kivéve az utolsó mondatával

"Varsó halál unalmas várost"

Szerintem a stadion, belváros, Kopernikusz múzeum, Technika háza, állatkert, egyáltalán nem unalmas, persze ízlések és pofonok...

2013. jún. 8. 23:06
 5/9 anonim ***** válasza:
100%
Becsben is vannak lepukkant reszek, Praga rem mocskos es szutykos, Parizsban is sok a lepukkant resz. Minden varosnak can vallalhato es kevesbe szep resze.
2013. jún. 9. 00:04
 6/9 anonim ***** válasza:
29%
Egyes,te sem jartal egyetlen skandinav varosban, maradjunk annyiban. Malmøben nezd meg a Sturup fele eso legutolso varosreszt, vagy Københavnban az Østerport vagy Hovedbånegard metroallomasok kornyeket. Esetleg meg Nordhavnt is. Majd utana beszelgetunk arrol, mennyire tisztak, jo?
2013. jún. 9. 00:07
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Budapesten nem csak az I. és az V. kerületek vannak rendben és a közterületek színvonala óriásit fejlődött az elmúlt 6-8 évben. A VII. kerületnek is vannak kifejezetten igényes tömbjei, a IX. kerület jelentős része rendben van, a VIII. nagy része tényleg elég lepattant. A X. kerületnek is van igényes kertesházas része, a nagyobb lakótelepekkel meg nehéz mit kezdeni, főleg ahol nincs megfelelő zöldfelület. Pesterzsébet tényleg elhanyagolt. De azért ne felejtsük el a budai oldalon a II., XII. ill. XI. XXII. kerületeket, amelyknek külső részei nemhogy rendben vannak, de komplett luxuskörnyékek keletkeztek számos helyen, főleg a dombokon... De Újpest sem csak lakótelepekből áll, ott is vannak olyan utcák, amelyekben egymás mellett állnak az igényesnél igényesebb családi házak.

Sokkal rendezettebb nagyvárosok nagyon durva gettó jellegű területek nélkül (min. 1 millió lakos) szerintem Bécs, Barcelona (ha nem tévedek), talán Berlin (ebben nem vagyok biztos). Többet fejből nem tudnék írni, de a nagy városoknak mindig megvan a maguk árnyoldala.

Prágának iszonyú lepusztult lakótelepi részei vannak és az 50-es ill. 60-as évek tégla épületei is elég nyomasztóak. A Vencel tér és környéke természetesen egészen más. Nincs igazán jelentős különbség Prága és Bp. között ebből a szempontból. Bár Prága sajtója kétségtelenül jobb.

Bécsben javaslom Ottakring (16. kerület) megtekintését, de a 15. kerület és a 14. kerület számos része is eléggé borzasztó tud lenni. Mindent egybe véve tényleg nagyon rendezett, színvonalas (és turistáknak drága) város, komoly történelmi múlttal és rengeteg látványossággal. Hogy nem lepukkantabb mint Budapest az hót sicher :-)

Párizsban sajnos nem emlékszem a hely nevére, ahol a szállásunk volt, de amikor megérkeztünk (éjjel) nem akartam hinni a szememnek. Mindenhol szemét és rengeteg arab ill. fekete afrikai származású ember az utcán. Másnap reggel pedig olyan piacot találtunk az utcán, amely még Európa keleti felén is megmosolyogtató. Mindez egy metró megálló 500 méteres körzetében, tehát nem valami elhagyatott külkerületben. Mondom ezt úgy, hogy a kedvenc városi turista célpontom Párizs, többször is voltam és még megyek, remélem.

A skandináv városokról nincs túl átfogó képem, Koppenhágában és Malmöben jártam, az előbbit keresztbe-kasul bejártuk. Sok olyan negyed volt, ahol a bevándorlók tisztasági igényei a meghatározók, mondjuk az épületekre biztosan volt pénz, eléggé rendben volt minden. A parkok nagyon szépek voltak, az emberek nyugodtak és kedvesek. Nincs is egymillió lakosa. Malmöben amit láttunk szép volt, de kevés időnk volt, így a lepukkant részek biztosan kimaradtak.

2013. jún. 9. 13:06
 8/9 anonim ***** válasza:
100%

Kiábrándítalak: a legtöbb város ilyen, hogy vannak turisták által jobban látogatott részei, de vannak lepukkantabb részei.

Én Kijevet ajánlom.

Persze amelyik városnak van pénze az újjáépítésre az folyamatosan szépül, de ez nem függ össze a valós értékével. Néha lepukkantabb városok sokkal értékesebbek, tisztábbak, mint a nagy nyugati, ultramodern, multik által ellepet friss szmogtanyák.

Főleg az USA-ban vannak ilyen városok szerintem ahol a külvárosok is rendben vannak.

Pl ha rákeresel "az 5 legzöldebb település" (vagy hasonló) című cikkre akkor mutat pár szép várost, amúgy meg nagyon sok van.

2013. jún. 10. 06:16
 9/9 anonim válasza:
100%
Szia, düsseldorfi vagyok, igaz mi 600ezren vagyunk csak, de itt nalunk nincsenek lerobbant reszek meg a fopalyaudvat (hbf) is tiszta es rendezett. A kulvarosi panel reszleg sem "gettosodott" el minalunk:) hasonloan jo a helyzet a kornyelbeli nagyvarosokban is : Koln (1 millio fo), Dortmund (600ezer fo), Bonn (500ezer fo), Oberhausen (300ezer fo)
2013. júl. 2. 23:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!