Németországba mennyit kell költeni albérletre, kajára, közlekedésre stb. , hogy félre is tudjak rakni? Mi számít jó fizetésnek?
NAhgyon sokban függ attól is, hogy HOL Németországban, mert nagy eltérések vannak az egyes területek közt.
Bayernban egy apartman hvai bérlete kb 300-500 Euro közt van, plusz rezsi, kajára naponta fejenként 5 Euroból már elég jól ki lehet jönni, ha spórolsz, meg nem mindennap eszel húst. A közlekedés meg szintén nem mindegy, hogy vonat, tömegközlekedés vagy autó, és hol. NAgyobb városokban célszerü a tömegközlekedést használni, viszont vidéken, föként kisebb településekröl nem tudsz buszozni/vonatozni, ott szükséges az autó.
"Meg még a fizetés: 1500 Eurót csak kevesen kapnak, a többség ennél kevesebbet keres."
Nekem az ismerősi körömben senki sem keres 1500 € alatt, pedig a többség bevándorló, nem pedig echte német. Akkor hogy is van ez? Egy sima bolti eladó, mekis dolgozó, segédmunkás, az persze hogy nem keres annyit. De egy kicsit életképesebb szakmája van, az simán keres annyit, sőt még többet is. Én 1880-at kapok, barátnőm 1600-ot. (München)
Kérdező! Igazán jó fizetés az 2000 €-nál kezdődik. De ennyi fölött azért kell valami speciális tudás is, meg gyakorlat.
Mi a végzettséged? Mihez értesz? Csak mert attól is függ, hogy mennyi fizetésre számíthatsz.
"Lenne egy munka, egyik ismerősöm épp most megy ki és 1300 eurót fog keresni. Ilyen dobozolás, csomagolás ilyenek. "
Melyik város ez? Csak mert 1300 nettót ilyen egyszerű munkákért nem szoktak nagyon adni, vagy ha adnak, akkor szigorú normát kell teljesíteni, tehát ha 100 %-ot teljesítesz csak akkor jár 1300 €. Nemrég volt erről valami itt a TV-ben, hogy román és magyar munkavállalók feljelentették a cégüket, mert a beígért 1800 helyett csak 900-950 €-kat kaptak. De ott is norma volt, aminek csak az 50-55%-át teljesítették csak. Mindenképp kérdezz rá az ilyenre, mert pl. a hentes munkáknál amit hirdetnek szinte havonta otthon, az valós meló, csak olyan a norma, hogy a legtöbb ember hazamegy, mert nem bírják.
Szia, én 5 éve élek németországban, és dolgoztam egy német cég személyügyi részén akik fizikai magyar munkásokat is alkalmaztak, vagy bér alkalmazottként.
Elöször is tényleg nagyon sokat számít az ország melyik részén él az ember. Anyósom 1000€ keres orvos mellett aszisztensként keleti rész egyik nagy városában, itt 1500€ alatt nem keresne ennyi éves tapasztalat és tudás mellett.
Egy barátnöm stuttgartban ápolónö ott 1200-1500€ körül keresnek a kezdö, pár éves tapasztalattal rendelkezö ápolónök.
Ha valaki magyar cégen keresztül jön ki kiküldetésbe akkor általában több pénzt visz haza, mert otthon kapja a minimál bért + itt nem kell adóznia így többet keres mint egy német munkás. Cégemnél voltak különleges hegesztési vizsgával rendelkezö emberek, ezekböl a magyakiküldöttek kb 10 órá munkában 2000€-t kerestek, míg a német 1500-1800-t, ez a külömbség az adózás miatt volt.
épp minap beszélegttem egy barátnömmel itt a programozói állásokról, egy normál programozó olyan 2000-3000€ között keres, de pl férjem barátja 5000€-t visz haza mert van egy különleges tudása, ami keresett.
Szóval az albérletek ára is nagyon változó. egy városban mindig több, míg egy kicsi eldugott faluban sokkal olcsobb, de onnan még egy doboz tejfölért is autóval kell menni. átlag a nyugati részen 2 szobás lakásnak 400-600€ + rezsi (az kb 2 személynek 200€).Azt szokták mondani hogy a lakás kiadás ne legyen több mint a fizud 1/3-a akkor nomrál életet tudsz élni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!