Kezdőoldal » Utazás » Európa » Többek szerint nem kell...

Többek szerint nem kell útlevél, csak személyi a Schengen-t nem alkalmazó EU tagországokba. Igaz ez?

Figyelt kérdés

Ilyen országok ugyebár: UK, Ír, Bulgária, Románia, Ciprus.

hu.wikipedia.org/wiki/Schengeni_egyezm%C3%A9ny

weboldal jelzi, hogy vannak kivételek, pl. Észak-Ciprus, na de olykor jogszerűtlenül útlevelet követelnek akár bármely ciprusi, bolgár, román, brit, ír határon. Tehát van esély, hogy útlevél nélkül kitoloncolják az embert? És akkor marad az időigényes bürokratikus eljárás??

2012. szept. 1. 10:01
 1/4 anonim ***** válasza:
A Schengen meg az EU két külön dolog. Aki benne van az EU-ba de nincs a Schengenbe benne ott is át lehet menni személyivel útlevél nélkül. Aki pedig a Schengenbe van benne de az EU-ba nincs az pedig szintén átmehet személyivel. Amikor én Svájcba mentem ami ugye nincs benne az EUba nem kértek útlevelet mert benne vannak a Schengeni szerződésbe. Horvátországban is ugyan ez a helyzet, állítólag már határ ellenőrzés sincs ott, de ebbe nem vagyok biztos. Mi például mindkettőbe benne vagyunk, ha kikerülnénk az unióból de a schengenből nem ugyanúgy átmehetnénk útlevél nélkül más országokba ahol most határ ellenőrzés sincs szinte, maximum a személyinket néznék meg.
2012. szept. 1. 10:34
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszi a választ.
2012. szept. 1. 11:43
 3/4 anonim ***** válasza:

Nagyjából úgy van, ahogy az első válaszoló írja, de nem teljesen.

Minden EU tagországba elég a személyi, de ezenkívül (Shcengentől teljesen függetlenül) van pár ország, ahová kétoldalú egyezmény miatt ugyancsak elég a személyi (pl. Horvátország, Szerbia stb.)

A Schengeni övezeti tagság pedig azt jelenti, hogy nem csak hogy elég a személyi, de még határellenőrzés sincs.

2012. szept. 1. 12:12
 4/4 A kérdező kommentje:
köszi.
2012. szept. 1. 13:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!