Németországba költöznék a férjem után az 1 éves kisfiúnkkal. , Jelenleg GYED-en vagyok. Természetesen Mo-on visszamondanám a Gyed-et, ha kint élünk. Ott mire vagyok jogosult a baba után?
Itt nincs gyed/gyes, csah Erziehungsgeld a gyerek egy éves koráig, viszont Kindergeld jár (ez a családi pótléknak felel meg). Olyan nincs, hogy dolgoznod kell gyerek mellett (csak a saját anyiagi helyzeted miatt), viszont nem is kapsz semmit. Óvoda van, oda már 2 és fél évesen is be lehet adni a gyereket, viszont elöre be kell jelenetkezni, hogy legyen hely, mert nem "jár". Az óvodát viszont fizetni kell, ez elég változó, óvodánként más, fögg attól is, hogy a gyerek hány éves, ott ebédel, vagy csak félnapos, attól, hogy mennyire telitett az óvoda. Ellenben a szülök anyagi helyzete NEM számit, ettöl független.
Munkát találni nem könnyü, föként gyerek mellett.
Köszönöm a választ. Az anyagi helyzetünk miatt kellene dolgoznom. A német nők hogy oldják meg a baba felügyeletét, ha vissza kell menniük dolgozni és nem jár oviba a gyerkőc,és, ha a nagyszülők is dolgoznak még .
Úgy láttam, jelenleg 184 Euro jár 1 gyerek után. Apukának igen jól kell keresnie, ha anyuka otthon marad. Vagy rosszul gondolom?
"A német nők hogy oldják meg a baba felügyeletét, ha vissza kell menniük dolgozni és nem jár oviba a gyerkőc,és, ha a nagyszülők is dolgoznak még ."
Vannak bölcsödeszerü helyek, de nem sok, és föként csak nagyobb városokban.
Viszont ismert dolog a "Tagesmitter"-rendszer: olyan nök, akik otthon annak a saját gyerekükkel, néhány 2-4 másik gyereket is elvállalnak napközben, termßeszetesen fizetség fejében és bejelentve (tehát nem feketén).
Ez itt is sokakanak probléma, hogy egy baba elég sok pénzbe kerül, ha valahová beadják, ha meg nem, akkor hiányzik az anya keresete. Csak nagyon kevesen (a felsö tizezer) tudja megoldani, hogy egy keresetböl éljenek meg, vagy pedig, ha nagyon visszafogják az igényeket.
De itt egész más a napi megélhetés, mint MO-on. Itt sokkal kevesebbet költenek az emberek a kajára, csak kevesen esznek naponta húst. Teljesen normális pl. hogy az egész család (a felnött, dolgozó férifak is) ebédk´rnt egy zöldséglevest esznek, után meg tejbe griz vagy császármorzsa van, vagy egy nagy tál saláta (vegyes zöldségekböl) pár falat sajttal, sonkával.
De sok egyéb is van, ami magyar szemmel nem elképzelhetö, de ha itt leszel, majd meglátod.
Köszönöm a válaszod.
Hát, ha elképzelem a férjem egy adag zöldséglevessel és egy tál salátával.. :) Igen, a magyar gyomor máshoz van szokva.
Úgy látom, ott sem egyszerű baba mellet. Nekem furcsa így első olvasatra, hogy idegen anyuka vigyázzon a babámra. Eddig csak nagyszülővel volt rajtunk kívül. Tudom, hogy az óvónők is idegenek, csak mi ahhoz vagyunk szokva, meg éppen ismerős is lehet az az anyuka, aki vigyáz a másik babájára.
Más ország, más szokások. Remélem, sikerül majd megszokni.
Tudod, az óvában is más valaki vigyáz a babára, és az anyukßat elötte meg tudod ismerni (legtöbbször közös orvoshoz járnak, egy helyen vásárolnak, stb), tehát inkább olyan, mintha egy jó barátnö vigyázna a gyerekre.
Azen kivül csak pár gyerek van, tehát mintha testvérek lennének, nem személytelen, mint az óvoda/bölcsöde.
Az anyuka, akinél a gyerek van, ugyanúgy látja el, mint a sajátját, ugyanúgy odafigyel az egészségere, mert ha nem, akkor a saját gyerekét is veszélyezteti.
Mivel privát személy, ezért ha netán elkésnél, akkor csak odaszólsz, hogy késel, neki nem kell odaben hazamenni, ezért rugalmasabb.
Szóval az itteni tapasztalatok szerint a gyereknek is jobb, az anyának is jobb, és még kényelmesebb is.
A kaja meg - ha tartósan itt éltek, és nem zárkóztok el az itteniektöl - idövel megszokott lesz, és amikor hazalátogattok, akkor lesztek elkepedve, hogy hogy lehet olyan sokat és olyan sok húst enni, olyan kevés köritéssel meg zöldségekkel.
Igen, mint írtam is, az ovi inkább csak megszokott nálunk.
Valójában csak "első olvasásra" volt furcsa, hogy másik anyuka vigyáz a babámra, de teljesen egyetértek az általad leírtakkal. Kevesebb gyerek, jobban oda lehet figyelni rájuk, stb. Lehet valamit tudni az óradíjról, napi díjról, stb. ? Gondolom, jobbára megegyezés kérdése.
Szerencsére a férjem most is megeszi a salátákat, zöldségeket...a hús mellé. :)
Az városi ovóda díjja a férjed keresetétöl és a családtagok számától függ.Kiszámolják az egy före esö jövedelmet.
Ès nem a jelenlegi hanem jól emlékszem a 2 évvel elötti papirokat kérik.
Nekünk szerencsénk volt akkor még föiskolás volt így csak az ebéd került volna pénzbe mivel én otthon vagyok igy 12-kor hazahozom,itthon ebédel.
Mi nem vagyunk a felsöbb 10.000-be de eszünk mindennap húst jó nem úgy mint anno otthon kiló számra.
Másban viszont spórolunk de mivel nem járok dolgozni ráérek elmenni egy messzebb lévö olcsó üzletbe bevásárolni.Nem fogok azért másnak fizetni,hogy elrohanjak dolgozni és ö töltse a gyerekemmel azt az idöt ami nem jön vissza!
Köszönöm a választ. Én is úgy gondoltam/gondolom, hogy amíg óvodás nem lesz a pici, addig itthon maradnék vele. Csak az a kérdés, hogy a férjem keresetéből meg tudunk-e élni kint.
Ezért próbálok informálódni. Aki kint él, azért jobban rálát olyan dolgokra, amit az itthon élők nem is gondolnának.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!