Londonban 6, 08 font a felnőtt minimálbér. Ebből mennyit kell adózni? Ill. így heti 5 nap 8 órával mennyi kb. a nettó jövedelem egy hónapban? Kb.1000 font, nem?
A londonimagyarok tudom, hogy nem ad.
De a másik sem? A londonimunka.net? Azt nem írják, hogy fizetni kell nekik. Sőt, állítólag csak akkor hívnak ki, ha megvannak a fix állásinterjúk. Csak azt írják, hogy 1+2 hetet kell kifizetni a szállásból. Hm... Most már végképp elbizonytalanodtam.
Én már többször írtam tanácsot,hogy miképpen menjenek ki azok akik kint szeretnének dolgozni.
Tapasztalatból mondom(kint dolgozom egy angol munkaközvetítő irodában) hogy aki tud angolul,és van is jó szakmája annak mindig van esélye munkát kapni.
A szállástól sem kell félni,ha ne adj isten nincs rokon vagy barát. De te írtad,hogy van kint ismerősöd,akkor nem kell aggódni.
Írtad hogy tudsz angolul is.
Akkor kérd meg az ismerősödet,hogy pár napig engedje meg,hogy nála aludhass. Amint kijöttél, másnap (vagy még aznap ha reggel érkezel ki) mehetsz szobát keresni magadnak. Rengeteg olyan iroda van ahol szobákat adnak ki bérbe. Bemész,elmondod milyen szoba érdekel, esetleg a kirakatban láttál is egyet az ajánlatuk között. Ha nincs akkor elmondod mennyi fontért vennél ki szobát. Van választási lehetőség, megtudod nézni. Ha tetszik,és ki tudsz fizetni 2 hét deposit + 1 hét bérleti díjat már tied a szoba. Az ismerősödet kérd meg,hogyha kérnének referenciát vállalja már el.(sok helyen kérnek,ami azt jelenti,hogy az ismerősöd igazolja te vagy az akinek mondod magad. Egy bizonyos óvatosság az iroda részéről.)
Ha már van szobád,akkor a következő lépés hogy betelefonálsz a jobcentre-be és kérsz időpontot a N.I. number card igénylésére. Van hogy rögtön vagy hogy 1-2-3 nap múlva már mehetsz is interjúra. Közben mehetsz a bankba is bankkártyát intézni. Ezek mind ingyenes,könnyen megoldhatóak ha tudsz angolul kommunikálni. Az ismerősöd biztos segít. A munkakeresés már gyerekjáték. Minden nap bejárkálod az összes munkaközvetítő irodákat,minden helyet ahol lehet dolgozni,és leadod a CV-et. Az irodákban el is mondhatod,hogy bármi munkát elvállalsz. Ha van konkrét hirdetett állás akkor jelentkezz rá, hogy te dolgozni akarsz benne. Ha van angol tudásod akkor foglalkoznak is veled. Ha nincs akkor csak annyit mondanak,hogy írd fel a telefonszámodat(vagy írd be az asztalon lévő könyvbe,majd értesítenek..Ha ez lenne,akkor az az iroda már nem fog veled foglalkozni.Ugyanis ez nem más mint egy szolid elutasítás. (jut eszembe, angol SIM kártyát mindenképpen venned kell,mert csak angol telefonszámot hívnak fel,de ez sem vészes 10 font)
Szóval szépen járod a várost,bemész a jobcentre-be és bemész olyan helyekre ahol a kirakatban ki van írva,hogy dolgozott keresnek.
Pl: egy vidéki városban costa caffé-ban most keresnek menedzsert, de csak kirakatban hirdetik az állást. Ez csak egy példa..Sokan nem hirdetik meg újságban,és nem a munkaközvetítők segítségét kéri,hanem csak kiírja az üzlet kirakatába. Londonban sok ilyen lehetőség is van.
Szóval az esély mindenkinek adott,ha tud angolul.
Nem kell feladni,vagy megijedni,csak egy kis bátorság kell
sok sikert.
Még valamit. Ha az ismerősöd nem fogadna be pár napra,akkor sincs gond. Akkor kijössz és egy hostelban kérsz 1-2 nap szállást. Azt minden városban,szinte mindenhol megtalálható. Majd másnap ugyanúgy lehet szobát keresni. Ha nem vállalja a referenciát az ismerősöd (akkor már nem is értem miért nevezed ismerősödnek) akkor sincs gond.Megmondod,hogy melyik hostelban laksz,és ők is igazolják,hogy bizony ugyanilyen néven bérelsz szobát..
De feltételezem,hogy az ismerősöd csak segít..Hiszen az ember a barátainak mindig segít.
Értelek és nagyon köszönöm a kimerítő választ.
Igen, az ismerősöm segít majd, de azért magam szeretnék boldogulni.
Viszont pl. tudom, hogy bankszámla nyitáshoz igazolás kell, hogy ott laksz. Az bármilyen lehet?
Nos az angolom alap és középfok között van, értek sok mindent, de válaszolni, nos abban vannak nyelvtani hibák, igaz nem félek megszólalni, bízva benne, hogy úgyis megértik. Bár éppen ezért kezdetben pl. kávézóban nem sok esélyem lenne.
Még valami. A CV milyen legyen Eu passos, ugye? nyelvtudásnál meg érdemes a kisebbet írni, nem? Nehogy beégjünk. Ill. inkább csak pozitívan, nem?
Felejtsd el az Europass-t. Kb ilyen legyen:
Max 2 oldal, mellőzve a sallangokat. + covering letter is lenne elvileg, de alapfokú nyelvtudással, csak raktár vagy mosogatás lesz (vagy semmi), szóval ott inkább a személyes munkakeresés fog szóba jönni.
Angoloknál leginkább a munkatapasztalat számít, illetve az, hogy meg tudod-e csinálni a melót.
tegnap 13:06 vagyok
A bankszámlánál elég úgy igazolni a lakcímedet,hogy bemutatsz egy levelet ami a te nevedre szól( azon rajta van a cím) vagy a landor-t megkéred írjon igazolást.
A CV-d legyen tömör én egyszerű.
Nem tudom miért írta valaki hogy ne írj életkort. Ez butaság. Kell írni, 3 okból is.
1. úgyis rákérdeznek
2. a fizetés szempontjából nem mindegy, pl: ha minimálbért kapnál. Ugye ott kell a kor határozás.
3. vannak helyek ahol elvárják pl: hogy az illető 21 évvel idősebb legyen..
Szóval nyugodtan írj életkort. Úgyis kiderül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!