Kezdőoldal » Utazás » Európa » Középiskolai tanulmányaimat...

Középiskolai tanulmányaimat félbehagyjam itthon, hogy külföldön folytathassam? (Bővebben lent)

Figyelt kérdés

16/F

5 éves gimnáziumban tanulok, a harmadik évemet kezdeném szeptemberben. Egy olyan probléma adódott, hogy anyukám külföldre ment dolgozni (név szerint Németországba), ami azt jelenti, hogy huzamosabb ideig (tehát évekig) ott is marad. Apámmal élek itthon, de ez végülis lényegtelen abból a szempontból, hogy kollégista vagyok, tehát amúgysem igen látom a szüleimet.

A lényeg itt tulajdonképpen az lenne, hogy anyukám úgy gondolja, hogy én majd ki fogok menni lakni hozzá és ott folytatom a tanulmányaimat, külföldön. Most ezt felfoghatnám úgy is, hogy egy új életet kezdhetek, de úgy is, kiszakadnék egy nagyon jó közösségből, és elszakadnék a hazámtól, kimennék egy olyan országba, ahol senki nem érti az anyanyelvemet. Lehet, hogy ettől csak több lennék, de az biztos, hogy nem tudom így felfogni... Ti mit tennétek? (bocsánat a hosszú szövegért :))

2012. máj. 19. 16:46
 1/6 anonim ***** válasza:
Szia! én úgy látom, hogy a hozzád hasonló korúak többsége ölne egy ilyen lehetőségért, hogy külföldön tanulhasson. Nem tudom, te hogy látod a jövődet, mennyire álltok jól anyagilag, stb. (nem a zsebetekben akarok turkálni, csak a többségnél ez a mozgatórugó, hogy nincs pénz, és Ny-Európában látják a lehetőséget a boldogulásra). Tudom, nehéz dolog itthagyni a barátaidat, de nagyon jó lehetőségek nyílnának előtted, ha kimennél, lehet hogy később nagyon megbánnád ha nem mennél.
2012. máj. 19. 16:56
 2/6 anonim ***** válasza:

Az mindenekelőtt a körülményeidtől függ. Fontos a szüleid vélekedése erről. Kérdés, mennyire tudsz németül, hiszen ezen a nyelven folytatod a tanulmányaidat.

A szélesebb látókör érdekében az jó, ha külföldön is is folytatsz tanulmányokat. Sokkal szélesebben, és körültekintőbben tudod megítélni a helyzetedet, akár az idehaza történő dolgokat. Tehát azt mondom, menj ki egy két évre, de fejezd be itthon a középiskolát. Viszont ha nem tudod úgy a nyelvet, hogy képes legyél beilleszkedni, akkor inkább kezd egy év nagyon intenzív nyelvtanulásba előbb.

2012. máj. 19. 17:21
 3/6 anonim ***** válasza:

Hát nem könnyü a helyzeted.

Mondom úgy, hogy Németországban élek, én is anya vagyok (habár kissgyerekes), és van ismerösöm akinek tini gyereke van itt.

Szerintem elég jól átlátod a helyzetet.

Otthon egy baráti társaságod van, be vagy illeszkedve, barátok, ismersz mindent. tini korban ennél fonotsabb dolog nem is lehet. (én is voltam tini, és szerintem is fontos a barátság)

Na de itt a lehetöség hogy kint tanuljál, más kultúrával ismerkedj, és perfektül megtanulni németül.

Nyelv nem érdekes, mert ha nem vagy elég erös akkor 1 évre ingyenes nyelviskolába irat az iskola. (itt ez így van)

De kérdés milyen tanuló vagy Magyarországon. Itt a gimnáziumok az egyetlenek amik érettségit adnak. Rengeteg fajat iskola van, más rendszer mint Mo-n, de szerintem sokkal sokkal jobb mint Mo-n. MAjd innen egy szakma tanulása bármely szinten sokkal egyszerübb lesz, sokkal jobb lehetöségeid lesznek.

Egy példa: egy növér 3 évet tanul, ezalatt kb 1 hónap iskola 1 hónap gyakorlat (változó hosszúságú, de kb fele fele), és minden hónapra a növér kb 600€-t kap fizetésként. Habár szinte normál növérként dolgoznak, és rengeteg vizsga van, de azért fent tud tartani egy WG szobát (WG ahol több diák bérel egy lakást,és együtt laknak) és magát is.

Szóval nehéz döntés.

èn szeretném majd kihozni unokaöcsémet 1 évre ide tanulni, de szerintem általánosiskola ballagás után jön majd 1 évre, és utánna otthon kezdhet egy gimnáziumot.

2012. máj. 19. 19:08
 4/6 anonim ***** válasza:

Jóhogy! Nekem is lett volna lehetőségem, igaz egy olyan országban aminek nem beszélem a nyelvét, de tanulhattam volna angol kéttannyelvű gimnáziumban. Én nem hagynám ki a helyedben, iszonyúan megbántam ezt is. Hogy mit vesztettem azt akkor tudtam meg, mikor érettségi után mégis kimentem fél évre. Az is nagyon jó volt de sokkal jobb lett volna egy igazi új közösséget és azon keresztül egy egészen más világot megismerni. Nekem is hasonló félelmeim voltak mint neked, hogy mi lesz az itthoniakkal. Ugyanmár, semmi. Most is azok a legjobb haverjaim akik középsuliban voltak, pedig volt olyan hogy másfél évig nem találkoztam egyikkel se.

Utána meg, ha leérettségiztél, vagy akár érettségizni is, hazajöhetsz, és tanulhatsz/dolgozhatsz tovább itthon vagy ott, amelyik jobban tetszik. Ha tanulásról lenne szó én az itthonit választanám, nagy király az ember ha járt előtte külföldön, persze ezzel nem menőzni kell hanem érzed magadban hogy jártál már a világban. Addig is hazajárhatsz, ez nem akadály ha pl kinn is dolgozgatsz valamit, nekem is van rokonom kint aki nyári diákmunkákból járkál haza.

Na és igen, az se mindegy hogy megtanulsz rendesen németül egy olyan módon amire se időd se lehetőséged nem lesz később.

24/F

2012. máj. 20. 17:32
 5/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat, egyébként a nyelvvel nem lenne gondom, tudok valamennyire németül, megtanulnék elég gyorsan. A gond az, hogy nagyon nehezen tudnék elszakadni az itteniektől, mint már írtam, de egyébként a jövőbeli szakmámra, tanulmányaimra nézve ötletem sincs, hogy mit lenne érdemes tanulni, satöbbi, szóval még ez is gázos... Mindenesetre köszönöm a tanácsokat, fontolóra veszem :D
2012. máj. 20. 23:11
 6/6 anonim ***** válasza:
16 évesen nem is kell azt tudni. Lényeg hogy vágj bele ilyen dolgokba és megtudod.
2012. máj. 21. 15:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!