Kezdőoldal » Utazás » Európa » A hegyvidéki infrastruktúra...

A hegyvidéki infrastruktúra és a turizmus színvonala terén miért van Szlovákia ennyire lemaradva Ausztriától? Ha a szegénység az oka, akkor miért osztrák árakkal üzemelnek?

Figyelt kérdés

Ausztriában mindig magas minőségű turista infrastruktúrát tapasztaltam: rengeteg üdülőfalu, hegyi hütte, felvonó, sípálya stb, a gleccserektől (Stubaier gleccser pl) kezdve, egészen a kelet stájer lankásabb magashegységekig (pl Fischbachi Alpok). A bőség zavara van szinte mindenből.

Igaz, a szlovákoknál eleve sokkal kevesebb magashegység van, de ez meg azért jó, mert így kisebb ráfordításokkal is lehet színvonalas turizmust csinálni. De sajnos ez nem igazán sikerült.

A Magas Tátrában pl bő 4 hónap a túraszezon, máskor téli zárlat van, amit valahol megértek, mert brutális a tömeg, és természetnek is "pihennie" kell. De pl a lomnici felvonó iszonyat drága (85 Euro), és ahhoz képest sajnos teljesen szar. Kicsi a lanovka, állandóan tömeg van, és csak 1 órát lehet tartózkodni a csúcson. Nem azért mondom, mert a fogamhoz akarom verni a garast, de ilyen magasságkülönbség megtétele Ausztriában fele ennyiből megvan kényelmes libegővel. Ahhoz képest a Kő pataki tó és a lomnici csúcs közötti felvonó nagyon tré.

Az Alacsony Tátra is csalódás volt számomra: óriási volt a tömeg ott is, a menedékházak drágák, rengeteg piás suttyó ment oda, sok volt a szemét a hegyen stb.

A Liptói havasok tetszett egyedül, ott október végén jártam, az nagyon szép volt.

Ismerem a Kis és a Nagy Fátrát is, de ezeknek a vadsága és látványossága nem egy kategória a 2000 m feletti hegyekkel.

jan. 7. 04:04
A kérdező szavazást indított:
Igaz, Ausztriában sokkal színvonalasabb a turizmus
Nem igaz, leírom, hogy miért
9 szavazat
 1/8 anonim ***** válasza:
24%

Mert Szlovákia (Csehszlovákia) keleti blokkba tartozott.

Emiatt szegényebb ország és sokkal jellemzőbb a "jóvanazúgy" mentalitás és a korrupció.

jan. 7. 10:34
 2/8 anonim ***** válasza:
78%
A Lomnici felvonó szerintem nem jó példa, az pont azért drága mert kicsi, és kevés ember jut fel emiatt. Úgyhogy megtehetik hogy az egekben vannak az árak.
jan. 7. 11:36
 3/8 anonim ***** válasza:
15%
Keleti ország, nem is vár mást az ember.
jan. 7. 12:12
 4/8 anonim ***** válasza:
78%
Mondjuk a 90-es évekhez képest nagy a fejlődés az infrastruktúrában, csak persze az árak is elszálltak amióta Szlovákia bevezette az ajrót. Meg a tömegturizmus ide is elért.
jan. 7. 12:59
 5/8 anonim ***** válasza:
19%

És attól hogy a keleti blokkba tartozott miért kell automatikusan szegénynek lennie egy országnak?

Sosem értettem

jan. 7. 13:39
 6/8 anonim ***** válasza:
78%
5 Elvileg nem kellene, de a politikusaik kb. 1950 - 1990 között olyan gazdasági károkat okoztak, amit nem nagyon tudtak ennyi idő alatt behozni az érintett államok. Amúgy a keleti blokk megalakulása előtt is szegények voltak ezek az országok a nyugatiakhoz képest.
jan. 7. 14:40
 7/8 anonim ***** válasza:

Dehát mi is ebbe tartozunk...

én segghulye vagyok a politikához, bevallom és nem is érdekel de sosem értettem hogy ez a keleti blokk miért magyarázat arra hogy egy határország ami nekünk Ausztria ennyire fejlett és gazdag lehet, aztán mi meg már el vagyunk könyvelve poszt szovjet szegény országnak... mármint nyilván ez így is van csak sosem értettem hogy miért a keleti blokk az oka

jan. 7. 14:55
 8/8 anonim ***** válasza:
76%
7 igen, mi is ebbe a körbe tartozunk. Ha maradt volna a monarchia, akkor közeledhettünk volna Ausztria felé, ahogy az 1800-as évek vége felé történt. Na meg ugye minket ki is fosztottak a szovjetek, Ausztriából meg elzavarták őket. Az NDK-nak szerencséje volt, mert az egyesülés után volt miből fejlődnie, mégis még most is sokkal szegényebb, mint a volt NSZK. Amúgy meg a keleti blokkból Szlovénia szerencséje, hogy csak 40 évig nem volt Ausztria szerves része, no meg Jugoszlávia amúgy is más tészta volt.
jan. 7. 15:03

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!