Az igaz hogy csak azok vásárolhatnak füvet Hollandiában akiknek van holland lakcím kártyájuk?
Azt felejted el, hogy jogilag te ugyan úgy Magyar állampolgár leszel, így a magyar jogrendszer is vonatkozik rád! Ez nem szűnik meg, csak mert most te épp picit máshol vagy.
Tehát ha mondjuk jössz Magyarországra, és a reptéren kivesznek, márpedig a Hollandiából érkező gépeknél erre nagy esély van, akkor le be is vihetnek.
Valójában nem is fogyaszthatnál, mivel magyar állampolgároknak tiltva van.
Nem tudom ki pontozott le, de az jó buta volt. Bár az itteni színvonaltól nem lep meg.
Bűncselekmény mert:
Ennek a jogelvnek a neve "személyi hatály" vagy "állampolgársági elv" a büntetőjogban.
Ez azt jelenti, hogy a magyar büntetőjog bizonyos esetekben nemcsak Magyarország területén belül, hanem a magyar állampolgárokra külföldön is alkalmazható, ha az adott cselekmény a magyar törvények szerint bűncselekménynek minősül.
Ezt a szabályt a magyar Büntető Törvénykönyv (Btk.) tartalmazza, konkrétan az alábbiak szerint:
Btk. 3. § (2) bekezdés: "A magyar büntető törvényt kell alkalmazni a Magyarország területén kívül elkövetett bűncselekményre is, ha azt magyar állampolgár követte el, és az a magyar törvény szerint bűncselekmény."
Kérdező, te nem érted mit írok, és te állítasz be engem butának, hogy egy olyan dologra adsz degradáló választ, amit nem is állítottam.
Nem mondtam hogy haza akarsz hozni bármit is, nem is írtam ilyent és te sem.
Azt mondom, hogy a vásárlás ugyan úgy bűncselekmény, és reptéren ennek gyanúja miatt át is kutathatnak, illetve vért is vehetnek.Az állampolgári elv szerint te bűncselekményt követsz el, a magyar rendőr pedig intézkedhet. Mindegy, hogy a fogadó országban engedélyezik e vagy sem.
6
Egyike vagyok a lepontozóknak. A törvényt ertelmezni is tudni kell. A kérdezőt Hollandiában nem fogják letartóztatni vagy megbuntetni,mert itt nem büntetendő se a soft drog vásárlása, sem a fogyasztása. A gépről leszallva a kutya se fogja megkerdezni tőle, hogy kint fogyasztott e, vásárolt e valamit. Max a csomagját nézik át ha esetlegesen felmerul bennük, hogy drogot csempészik. Ergo, hiába büntetendő, mégsem az.
Valóban igaz az amit a 4,6- os ír.
De senki nem fog vért venni a repülőtéren, vagy a határon.
Érdekes, voltam kint 30 éve, akkor az volt kiírva hogy a minimum vásárlás 2 g.
Kb 10 éve ismét voltam kint, akkor a maximum volt 2 g.
Most meg külföldiként elvileg nem is vásárolhatsz, úgy olvastam.
De gondolom egy helyi megveszi neked.
Elmondom akkor mi a tényleges helyzet. Éltem ténylegesen is Hollandiában.
Hollandia közigazgatása tartományokra, majd községekre, azaz "gemeente"-re van osztva.
Szemben Ausztria vagy Németországgal, a tartományoknak itt kevesebb beleszólása van mint a gemeente-nek.
Vagyis azt, hogy mit szabad egy coffeeshop-nak és mit nem, azt a helyi gemeente törvénykezése dönti el.
Hollandiában összesen több száz gemeente van és mindben mások a szabályok.
A legszigorúbb gemeentekben egyáltalán nem is szabad coffeeshop-ot üzemeltetni, így van sok gemeente ahol egyáltalán nincsenek is coffeeshop-ok (ezek a javarészt echte hollandok lakta részek).
Viszont ha egy coffeeshop-ot szabad üzemeltetni, akkor azt a helyi gemeente dönti el, hogy ott kizárólag holland lakosok vásárolhatnak (az állampolgárság nem feltétel, csak annyi a feltétel, hogy hollandia lakosa legyél) vagy akármelyik 18. életévét betöltött személy vásárolhat-e.
Amikor én Hollandiában éltem (2 éve) akkor nagyjából 500 coffeeshop volt Hollandiában és abból több mint 200 csak Amszterdam környékén.
Az úgynevezett konzervatív "Biblia-övezet"-ben (Bijbelgordel) pedig több gemeenteben egyáltalán nem is volt. Alapvetően minnél több az echte holland annál coffeeshop ellenesebb a gemeente, és minnél több a külföldi annál coffeeshop barátabb a gemeente, de persze akadnak kivételek.
Mondok pár példát olyan gemeentekre ahol turista is vásárolhat a coffeeshopban és nem feltétel a holland lakóhely:
- Amszterdam, Hága, Rotterdam, Amersfoort, Alkmaar, Almere, Eindhoven, Roermond stb
Illetve pár példa olyan gemeentekre, ahol viszont turisták nem, csak lakosok vásárolhatnak:
- Maastricht, Lelystad, Helmond (ez utóbbi később visszavonta, mert tele lett az utca fűért könyörgő kelet-európai zömében lengyel drogossal, ami irritálni kezdte a helyieket és inkább visszavonták)
Ezek legalább a 2 évvel ezelőtti állapotok. Hogy azóta melyik gemeente milyen új törvényt hozott, azt én nem tudom.
Tehát ez a coffeeshop gemeentéjétől függ
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!