Most voltam ott, egy 3 és fél hetes balkáni körút keretében szept. 1. és 6. között. Megnéztem Prizrent, Gjakovát, Peját, Pristinát, ill. voltam a Gjeravicán (ejtsd: Gyeravica).
Elég sok útépítés és építkezés folyik, de sok az elhanyagolt rész, ahol kosz, por, mocsok van, amihez hozzájárul a balkáni mentalistás is. Pl. a négygyerekes család második lánya (volt úgy 6-7 éves) is úgy dobja el a műanyag poharat a szívószállal együtt a kocsi elé, ahogy a szüleitől tanulta. Ahol éppen állnak, oda dobják a szemetet.
Prizren mindenképpen megér egy látogatást, és szép a kilátás a pristinai Teréz anya székesegyház tornyából is.
Először is talán az, hogy a szerbeknek nemsok közük van hozzá, ezt csak ők hiszik.
Nagyon kicsi ország, egy óra alatt szoktam átautózni. Szerintem teljesen biztonságos. Szerintem kevésbé szemetes, és rendezettebb, mint Albánia, de kicsit szegényebb, és utóbbi sokkal érdekesebb. Egyszer el kell menni mindenképpen, és Prizren talán a legnépszerűbb hely.
Van egy határprobléma Szerbia és Koszovó között: Koszovóból nem fognak beengedni a határon Szerbiába, ha nem léptél ki azon a határon korábban.
Koszova-nak illik mondani, Koszovónak a szerbek híják. Mi Rigómezőnek mondjuk a tájegységet, és a kosz tényleg feketerigót jelent.
#3: Miért ne engednének át a határon Szerbiába? Én Szkopje felől mentem Koszovóba (ott sokan voltak, fél óra volt átjutni), és Szerbia felé mentem, ennél gyorsabb határátlépésem talán sehol nem volt. 3-4 perc volt, csak egy osztrák rendszámú autó állt előttem.
A biztosítást valószínűleg ellenőrzik kilépéskor, amit belépéskor kötni kell, de az 10 euró volt 15 napra, nem olyan nagy összeg, én sokkal többre számítottam (50 euróról is olvastam korábban).
4: elképzelhető, hogy megtörtént, amit írsz, de legjobb tudomásom szerint hivatalosan nincs változás. Én úgy tudom, hogy azért nem, mert Szerbia szerint nem létezik Koszovó. Velem 2009-ben történt meg, hogy nem engedtek be emiatt, a barátnőmet végül beengedték 2022-ben, de a buszsöfőr hosszasan kérlelte a határőrt, ő volt az egyetlen utas, aki a buszon, aki nem tudott erről... pontosabban nem foglalkozott vele.
Ha autóval haladsz át Koszovó 15 eurót kell fizet biztosításnak, ott nem érvényes a nemzetközi zöldkártya.
A probléma akkor van, ha a szerb határőrök meglátják a koszovói kilépő pecsétet az útleveledben. Mivel szerintük Koszovó Szerbia része, így ha Koszovóból kilépsz pl. Albánia vagy Észak-Macedónia felé, az a szerbek szerint illegális határátlépés, és ilyenkor lehet probléma. Ha Koszovón át utazol, akkor érdemes visszafelé elkerülni Szerbiát, vagy csak simán a személyidet mutatni (szerbek elfogadják a magyar személyit), így akkor nem derül ki, hogy merre jártál.
Ha Szerbiából Koszovóba mész, majd onnan megint vissza Szerbiába, akkor nincs semmi probléma.
#5, nem elképzelhető, hanem biztos, hogy megtörtént, hiszen velem történt. Nem azért vagyok itt, hogy hazudjak. A 15 eurós biztosításhoz meg valami spéci kocsidnak kell lennie, én 10 eurót fizettem 15 napra (másodszor írom le). Egy hónapra 13 euró lett volna. Itt vannak a díjak a kategóriákkal, lefényképeztem:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!