Svédországban ugyan állítólag rosszabb lett a közbiztonság, DE kérdem tőletek ott lakók (vagy az országot - nem propaganda cikkekből hanem jól - ismerők), hogy ez még mindig bőven a biztonságos szint (pl. Magyarország),vagy rosszabb, szinte Egyiptom?
Egyiptom helyett nyugodtan helyettesítsetek oda más olyan országot, ahol nem olyan nagyon jó a közbiztonság, tehát bőven hazánk alatt van az ottani közbiztonsági szint.
Betörésekre, betöréses lopásokra kérdezek rá - vidéki, vagyis falusi környezetben (például egy szatmári, vagy egy nógrádi "nem igazán biztonságos" faluhoz viszonyítva).
Messze nem a fővárosnak, és nem is egy Malmö méretű város közbiztonságának helyzete érdekel.
Svéd vidék sokkal inkább (Hudiksvall-tól délebbre, akár a Karlstad-Stockholm képzeletbeli tengelyen).
A fél családom ott él, van aki már 30 éve, de a testvéremék is 20 éve. Kisebb városban vagy faluban.
Semmi gondjuk nincs ilyen téren. Nagyon szeretnek ott élni.
Persze ha mondjuk Malmöben lennének, akkor más lenne a helyzet.
Kettes! Szellemi szabadfoglalkozásúak, vagy az agráriumban tevékenykednek, netalán mérnök informatikusuk, sebészek a rokonaid kint? Érdeklődöm, hogy mivel sikerült kijutniuk? (A nyelvismeret megléte mellett, ez nem kérdés.)
Illetve egy még személyesebb: saját házuk van (már azóta), vagy lakásban laknak? Távolabb városoktól (nem húsz, vagy harminc kilométerekre, hanem akár ötven-százra is) családi házak milyen áron mozognak? Feltételezem a magyar ötven-száz millió per szocreál kocka árakhoz képest biztosan sokkal drágábbak kint. Szép nagy telekkel együtt többszöröse lehet?
Mivel mint írtam, a fél családom ott él, vegyes,hogy mivel foglalkoznak.
Pl. nagybátyám egy multinál középvezető, a felesége óvónó ( ők élnek kb. 30, ha nem több éve ott ), öcsémnek van egy vállalkozása, sógornőm egy nagy informatikai cégnél irodavezető (ők 20 éve vannak kint) stb.
Unokahúgom az egyetlen aki nagyvárosban él ott, ő egyetemre ment ki Stockholmba és ő is ott ragadt, pszichológusként dolgozik.
A kérdést viszont nem értem, hogy mivel sikerült kijutniuk?
Gondolom, kinek, hogy. Öcsém pl. csak azért indult el sógornőmmel külföldre dolgozni, mert fiatalok voltak, főiskola után szerettek volna egy kicsit máshol is élni,más országot megismerni, de nem tervezték akkor még tartósra. De végül ott maradtak, a gyerekek is már ott születtek.
Szerintem szinte mindenki csak angol nyelvtudással ment ki és ott jártak nyelvtanfolyamra és munka terén is máshol kezdték, mint ahol most tartanak.
De mivel szó szerint szinte az egész családom valahol külföldön él, már nem igazán tudom követni, ki hogy és mikor miért indult el. Az egyik fele régebben,de a nagy része meg most az utóbbi néhány évben.
A Svédországban élők közül mindenkinek háza van, csak unokahúgom Stockholmban él lakásban. A többiek falvakban, vagy kis városokban vannak.
Öcsémék 5 év ottlét után vettek először házat, egy kisebbet, ezt a mostanit amiben jelenleg élnek, kb. 5-6 éve.
Egy nagyon kis faluban élnek,erdő, tavak mindenhol, de azért városok aránylag közel vannak, 20-30 km-re.
A gyerekek is kisvárosba járnak suliba.
Ház árakat ne kérdezz, nem tudom. Egy kis faluban olcsóbb, mint egy városban.
De ott már 18-20 évesen kirepülnek általában a gyerekek a családi házból és önálló életet kezdenek és a többség nagyon hamar saját ingatlant vesz.
( az állam fizet havonta valamennyi pénzt a gyerek 18 éves koráig, aminek a szülő csak egy részét költheti el, azt is csak a gyerekre, a többi a bankban kamatozik, tehát 18 éves korukra van egy kezdő tőkéjük)
Szóval ha arra vagy kíváncsi, hogy lehet kijutni, munkát találni, konkrét választ nem tudok adni.
Gondolom függ a végzettségedtől stb.
Én csak annyit tudok, hogy akik a családból ott élnek, elégedettek.
Persze jön az " ott sem kolbászból van a kerítés" duma, ami igaz is, mint minden más országra.
Viszont az biztos, hogy az ottani nagyobb városokat ők sem kedvelik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!