Ha kimegyek Olaszországba utcazenélni és a Bella Ciao-t kezdem el játszani akkor mire számíthatok?
Sajnos soha sem érdekelt a történelem, iskolában mindig nagyon rossz voltam belőle és kevés dolog volt amit igazán megtanultam. Pár éve utcazenélek és nem olyan régen felkapott lett a Bella Ciao a Nagy Pénzrablásból, nagyon megtetszett ez a zene és megtanultam rá hegedűn egy baromi virtuóz változatot. Van benne munkám és nagyon szeretem, az egyik legütősebb darabom - legalábbis eddig azt hittem.
Piacon voltam kint tegnap zenélni ahol volt egy olasz árus és miután abbahagytam a zenélést, hallom vissza, hogy rám panaszkodott, hogy miért játszok én itt ilyen kommunista dalokat.. Majd kiderült, hogy a Bella Ciao-ra gondolt. Én tudtam, hogy valami olasz mozgalmi dal volt régen, de részletesen sose jártam utána és valóban ez egy kommunista dal volt ami az ottani partizánokhoz szólt.
Nagyon elszomorított, mert terveztem menni a nyáron Olaszországba és oda meg vissza voltam, hogy majd ezt is fogom ott játszani, de így meg is verhetnek miatta az utcán, nem? Itthon elég sokat játszottam, de szerencsére az emberek többségének a Nagy Pénzrablás jut róla eszébe, nem a kommunizmus.. - legalábbis magyar embertől még nem hallottam rá panaszt.
A Bella Ciao nem olyan zene az olaszoknak amit csak úgy játszani szoktak, nekik egy igen erős üzenet értéke van. Nem is tudom, hogy milyen példát lehetne erre mondani... Mintha elkezdenéd zenésen mondani a 12 pontot az utcán. Lehet, hogy jó zene átíratott csináltál hozzá, de nem ez a lényege.
Szóval a válaszom: Jó esetben csúnyán néznek rád... Rosszabban meg is verhetnek.
Talán Bolognában vagy egyéb vörös fellegvárban próbálkozhatsz de ott is rengeteg embert sérthet.
Sajnálom hogy ennyi munkát belefektettél de tényleg utánanézhettél volna, mi ez és mit jelent az olaszoknak.
Arról nem beszélve, hogy a partizánok rengeteg magyart is lemészároltak Jugoszláviában.
Egy kis adalék, és szomorú összefüggés, hogy a jugó partizánok az olaszokkal szemben is kegyetlenkedtek az Isztrián+Dalmaciában.
Szóval minden ez a partizánosdi, csak nem vicces és jópofa.
Nem hinném, hogy jelentős hiány lenne az olaszoknál utcazenészből, de egyetlen számmal Pesten sem lenne sikered. Néha találkoztam itt-ott aluljárókban olyanokkal, akik nem is ugyanazt az egy számot játszotta reggeltől estig, hanem csak néhány ütemet. Rettenet.
Szóval, ha bőséges a repertoárod, ezt add elő más helyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!