A román tengerpart miért nem olyan népszerű a turisták körében, mint az Adria, vagy akár Bulgária?
13
Nem sok jön már ide. Akik jönnek azok se prosztók mivel a balcsi drágább mint az Horvátország, Olaszország, Spanyolország, Görögország. Inkább csak a kommcsi nosztalgia miatt jönnek.
Hogy ki milyen szépnek vagy rondának látja a Fekete-tengert, az elég szubjektív dolog...
Bulgáriában voltam már nyaralni Neszebárban és a Naposparton, nekem tetszett, jól éreztem magam, ráadásul szerintem a bolgárok jobban kedvelnek minket magyarokat úgy általában, mint a horvátok.
A horvátok elég tuskók tudnak lenni ott lent az Adrián, persze ez is szubjektív, egyéni benyomások alapján mondom.
Szüleim anno voltak a Krímben, az is Fekete-tenger, ott meg vannak kimondottan szép, Adriára emlékeztető sziklás partok is, de hát oda sajnos a háború miatt nem mostanában kell utazást tervezni.
És akkor válaszom a kérdésre...
Céges úton jártam Romániában jópár éve, és akkor láttam a tengerpartot is, illetve egy részét.
Kezdjük egy kis földrajzzal, a román tengerparti szakasz eleve kicsi, légvonalban kb. 150 km egymástól a legdélibb és a legészakibb pontja.
A tengerpart tagolatlan, ami azt jelenti, hogy nincsenek hosszan benyúló öblök és kiugró félszigetek lépten nyomon, mint mondjuk az Adrián.
Ennek a nem túl hosszú szakasznak egy nagy részét eleve elfoglalja a Duna-delta, ami gyakorlatilag egy lápvidék. A maga nemében szép és érdekes, ökoturistáknak erősen ajánlott, de nem láblógatós tengerpart, mint az Adria.
Maga a román partvidék a Duna-deltától délre egy jellegtelen lapály, mész az úton a kocsival egy sík vidéken, mezők között, majd jön egy szűk, homokos partis sáv, és ott a tenger.
Ezenkívül van két jelentősebb kikötőváros, Constanţa és Mangalia nagy dokkokkal, de ezek is ilyen elég lepattant rozsdatemetők, kb. mintha Ózd vagy Dunaújváros tengerparton lenne.
Az egyetlen klasszikus, riviéra-szerű rész az Mamaia-beach Constanţától délre, de az infrastruktúra messze elmarad még Bulgáriától is, az Adriával meg összehasonlítani sem lehet ilyen szempontból, plusz nyakig érő szemét van a parton a nap végére.
Én 11 éve jártam ott, hogy azóta javult-e a helyzet, nem tudom, de gyanítom, hogy nem...
Mert a minőség pocsék, az árak viszon az egekben.
Nalunk alap poen hogy csak a gazdagok nyaralnak belföldön, mi csorok el kell menjünk külföldre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!