Kezdőoldal » Utazás » Európa » Miért Nagyvárad a "Pece-parti...

Miért Nagyvárad a "Pece-parti Párizs"?

Figyelt kérdés

Az osztályommal Erdélybe megyünk és mindenki kapott egy témát amiből a helyszínen kiselőadást kell tartania...

Az én előadásom címe: "A Pece-parti Párizs, a Holnap városa: Nagyvárad"

...és ne írjátok, hogy google a barátom, mert próbálkoztam, de a találatokban is csak hivatkoztak arra, hogy Ady így hívta Nagyváradot, de azt nem írták miért...?

Amúgy a kiselőadáshoz egyéb segítséget is szívesen fogadok...:)

2010. szept. 22. 16:51
 1/5 anonim válasza:
ez engem is érdekelne,mert nagyváradon lakom :).a pecepart környékén,ősi fele :D én még nem hallottam hogy így mondták volna..
2010. szept. 22. 17:28
 2/5 A kérdező kommentje:
Hát azért köszi...:) Amúgy ha már nagyváradi vagy, abban tudsz nekem segíteni, hogy mit írjak a helytörténetről? Szerinted mik a fontos momentumai Nagyvárad történetének?
2010. szept. 22. 17:58
 3/5 anonim válasza:
20%
CSAK!!!
2010. szept. 22. 18:37
 4/5 anonim válasza:
hát..ha nagyvárad történetéről kell írnod akkor leírhatsz pár tudnivalót a várról,keress rá wikipédián,biztos fenntvan,vagy nézz szét wikipédián nagyváradról,ott még kihoz dolgokat a múltal kapcsolatban :D sokat így nemtudnék elmondani neked róla amit le tudnál írni..esetleg hogy milyen részei vannak?ősi,a rogerius,nufaru,decebal..:D.én pl.ősiben lakom./első voltam/.ha van még kérésed váradról akkor még visszanézek :D
2010. szept. 22. 20:14
 5/5 anonim válasza:

„Olyan gyönyörű szép Nagyvárad, mint egy kis Pece-parti Párizs” – mondta Ady Endre, mikor visszatért a francia fővárosból.

- Nagyvárad nagyon szép város volt a XX. század elején. Most sem csúnya, de akkor más világ volt, na..

- Ady Nagyváradon élt és alkotott jó ideig

- Ady járt Párizsban, és tetszett neki, amit látott

- Nagyvárad a Sebes-Kőrös patján épült, de ennek a folyónak a neve nem alliterálna sehogy sem a fenti megnevezéssel, viszont van ott egy Pece nevű patak is, így jött létre az Ady-féle három P :-)

2014. nov. 7. 22:49

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!