Elvileg előszőr a Daciáé volt ami… legalábbis a románok szerint a mai Románia. Mindig is rengeteg román élt ott, lehet hogy többségben is de ebben nem vagyok biztos. Temesvár, ami ott van közvetlen a magyar-román határ mellett is csak 8%-osan magyar.
Én azt mondanám, hogy az első világháború után úgy kellett volna felosztani, hogy az északi fele maradt volna Magyarországon, Dél-Erdély pedig átkerült volna Romániához, így tükrözte volna legjobban az etnikai viszonyokat. (Ez meg is valósult a 2. világháború alatt a második bécsi döntéssel.) Hasonlóan kellett volna felosztani Felvidéket is, amiből a déli sáv maradt volna nálunk, Délvidékből pedig a Vajdaságot hagyták volna meg nekünk.
2021. júl. 22. 14:44
2/13 anonim válasza:
Mert nem "érdem" kérdése és főleg nem kívánság műsor volt, hanem bünti.
2021. júl. 22. 15:40
3/13 anonim válasza:
A dákoromán elmélet nem más, mint kitaláció, hasonlóan a mi hun-magyar rokonság elméletünkhöz. A románok ősei valószínűleg balkáni pásztor népek voltak, akik a rómaiaktól átvették a latin nyelvet, ebből származik a mai nyelvük, és jóval a mi honfoglalásunk után vandoroltak Havasalföldre, Moldvaba és Erdélybe. Ma is élnek rokonaik a Balkánon, pl. arománok. Ettől függetlenül mindegynek kellene lennie mi volt ezer évvel korabban.
Trianon idején még jóval több magyar élt Erdélyben, mint most azóta sokan elvándoroltak, és sok volt a vegyeshazasság is. Ettől függetlenül akkor is több román élt ott. A második bécsi döntés viszont közelebb állt az igazságos felosztashoz, ma egy sokkal szűkebb korridur vagy székelyföldi enklávé.
2021. júl. 22. 16:01
4/13 anonim válasza:
Itt az igazságtalanság a trianoni békeszerződés körül forog. Nem az, hogy a dákoromanok mikor jelentek meg az ókorban, hanem, hogy 1920-as népességet nézd Erdélyben es a döntések okait.
2021. júl. 22. 18:39
5/13 anonim válasza:
Szerintem ez nem utazási kérdés.
Ráadásul a történelem nem arról szól, hogy valmely ország megérdemel-e valamit vagy sem.
Egyébként meg a ki nem szarja le kategórába tartozik az egész áltudományos vergődésed.
2021. júl. 23. 08:38
6/13 anonim válasza:
Mert román többségű mert már az 1700-as években Erdély vezetésével egyesült a három román fejedelemség stb stb.
2021. júl. 23. 10:24
7/13 A kérdező kommentje:
08:38
Szerintem sok magyar van akit érdekel a Trianon, és a történelem.
Nem tudom milyen vergődésről beszélsz, ez a gyakori kérdések és egy normális kérdés.
2021. júl. 23. 11:01
8/13 anonim válasza:
Úgy látom sokan elfelejtik, hogy a békeszerződés egy háborút zárt le. Egy olyan háborút, aminek a végén a román hadsereg Budapestet is elfoglalta.
2021. júl. 24. 12:33
9/13 anonim válasza:
Meg egy olyan háborút amit nem a magyar állam indított, hanem az osztrák császár.
2021. júl. 24. 15:21
10/13 anonim válasza:
#9 És? A tényállás a háború végén az volt, hogy Románia kontrollálta egész Kelet-Magyarországot, beleértve Erdélyt. Ehhez képest a trianoni szerződés jelentősen előnyösebb helyzetet teremtett, nem véletlen, hogy a magyar vezetés sem látott más alternatívát, mint aláírni.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!