Át lehet menni Szlovákiába NEM határátkelő helyen, pl. turistaúton?
4-es, engem még a 90-es évek közepén lefüleltek itt a magyar határőrök, amikor egy barátnőmmel fontolgattunk az átjutást. Én kerülni akartam, ő átjutni, és szerencsére a magyar oldalon vitattuk meg. Kiszúrt minket a két velünkkorú határőr srác és mondták, hogy azért járőröznek, mert nagyon sokan megpróbálták, és a szlovákok akkoriban direkt lesben álltak és begyűjtötték az embereket, akiket aztán sokszor egészen Besztercebányáig vittek lefolytatni az eljárást, ami általában jelentős pénzbírsággal zárult. Ezt megelőzendő, a magyarok inkább már a magyar oldalon figyelmeztették az embereket.
De ahogy az 5-ös is írja, itt már a schengeni csatlakozás előtt is szabad volt az út, és most, hogy a korlátozások véget értek, kedvedre járhatsz-kelhetsz.
A határátkelőhelyeknek pedig az az értelme, hogy szükség esetén a schengeni övezeten belül is lehetőség van a belső határellenőrzés ideiglenes visszaállítására kivételes esetben, korlátozott időtartamra és amennyiben az ellenőrzések szükségesek és a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető azonosított komoly veszéllyel arányosak. Amennyiben ilyen bekövetkezne, mint most a közelmúltban a járványhelyzet miatt szükség van a határátkelőkre a határok ellenőrzéséhez, ezért vannak, még ha a schengeni övezetben szerencsére ma már az esetek nagy részében kihasználatlanok is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!