Kezdőoldal » Utazás » Európa » Át lehet menni Szlovákiába...

Át lehet menni Szlovákiába NEM határátkelő helyen, pl. turistaúton?

Figyelt kérdés
Van ez a Somoskő Nógrád megyében, aminek a vára már szlovák oldalon van. Körülötte erdei turistautak és kilátó is van a szlovák oldalon. A hivatalos határátkelő hely a Salgótarjánból jövő főútnál van, kilométerekkel arrébb. Át lehet csak úgy menni a várhoz és a turistautakhoz, tehát ott átkelni a határon? Mi értelme van a határátkelő helyeknek, ha állítólag nincsenek már határok az EU polgárai számára, nem értem, ellenőrzik és büntetnek, ha nem ott kelek át?
2020. jún. 15. 22:47
 1/7 anonim ***** válasza:
21%
Próbát megér.
2020. jún. 15. 23:31
 2/7 anonim ***** válasza:
13%
Mi már mentünk arra kis verekedés egy tagot meg lelőttek de jó buli volt :))
2020. jún. 15. 23:44
 3/7 anonim ***** válasza:
16%
Nyugodtan át lehet menni, én is lógtam be már bringával Horvátországba, tekertem egyet aztán visszajöttem. Persze ha elkaptak volna akkor lehet bevittek volna, de nem érdekel. Szlovákiába meg nem ellenőriznek már úgysem.
2020. jún. 16. 00:41
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Schengeni zónán belül alapjáraton úgy közlekedsz, ahogy akarsz. Ha pókjárásban van kedved átmenni a zöldhatáron, miközben Zámbó Jimmy-feldolgozásokat énekelsz szuahéliül, akkor úgy mész át. Most a vírus miatt lehet, hogy elvileg tiltott, de a szabad mozgás ezt jelenti (egyébként a legtöbb helyen már a 90-es években is leszarták, Szlovákiába és Ausztriába is lógtunk át poénból).
2020. jún. 16. 03:38
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
A schengeni zónán belüli államhatárok alapesetben szabadon àtjàrhatóak. A somoskői várnál pont annak a turisztikai jelentősège miatt már a schengeni csatlakozás előtti években is szabad átjárás volt, szúrópróbaszerű ellenőrzèssel.
2020. jún. 16. 07:11
 6/7 anonim válasza:
100%
Most már a vírus sem akadály, Magyarország és Szlovákia között már nincs határellenőrzés. Mehetsz nyugodtan.
2020. jún. 16. 07:36
 7/7 anonim ***** válasza:
100%

4-es, engem még a 90-es évek közepén lefüleltek itt a magyar határőrök, amikor egy barátnőmmel fontolgattunk az átjutást. Én kerülni akartam, ő átjutni, és szerencsére a magyar oldalon vitattuk meg. Kiszúrt minket a két velünkkorú határőr srác és mondták, hogy azért járőröznek, mert nagyon sokan megpróbálták, és a szlovákok akkoriban direkt lesben álltak és begyűjtötték az embereket, akiket aztán sokszor egészen Besztercebányáig vittek lefolytatni az eljárást, ami általában jelentős pénzbírsággal zárult. Ezt megelőzendő, a magyarok inkább már a magyar oldalon figyelmeztették az embereket.

De ahogy az 5-ös is írja, itt már a schengeni csatlakozás előtt is szabad volt az út, és most, hogy a korlátozások véget értek, kedvedre járhatsz-kelhetsz.

A határátkelőhelyeknek pedig az az értelme, hogy szükség esetén a schengeni övezeten belül is lehetőség van a belső határellenőrzés ideiglenes visszaállítására kivételes esetben, korlátozott időtartamra és amennyiben az ellenőrzések szükségesek és a közrendet vagy a belső biztonságot fenyegető azonosított komoly veszéllyel arányosak. Amennyiben ilyen bekövetkezne, mint most a közelmúltban a járványhelyzet miatt szükség van a határátkelőkre a határok ellenőrzéséhez, ezért vannak, még ha a schengeni övezetben szerencsére ma már az esetek nagy részében kihasználatlanok is.

2020. jún. 16. 12:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!