Jelen helyzetben ha külföldről (Hollandia) visszatérek Magyarország területére, kénytelen lennék karanténba vonulni?
" Önkéntes otthoni karanténra kérjük nem csak az időseket, a diákokat, és mindenkit, aki teheti, hanem a külföldről hazatérőket is. A koronavírus-járvány magyarországi terjedésének csökkentése, a fertőzés tömegessé válásának lassítása érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ felhívja mindazok figyelmét, akik az elmúlt időszakban bármely külföldi országban jártak, hogy vonuljanak önkéntes házi karanténba. Ennek javasolt ideje: jelenleg 14 nap.
Az önkéntes karantén – mint az elnevezés is jelzi – nem hatósági elrendelés, hanem kérés. Áldozattal jár, de felelős magatartása révén Ön is sokat tehet a közösség és saját védelme érdekében.
Vagyis nem kötelező, csak megkérnek rá. A magyar konzulátus honlapján fel van sorolva melyek azok az országok ahonnan érkeznek az emberek akkor nekik kötelező. Másnak csak kérés.
3. válaszoló, nem tudom mit idézel, de az érvényes jogszabály szerint semmi önkéntesség nincsen.
Ha külföldről jössz, kötelező két hét otthoni karantén. Kivételek: kamionsofőrök, ingázók, pilóták stb.
Nem, a karantén csak rad vonatkozna, at egy háztartásban élőkre hivatalosan alapesetben nem.
Hogy ennek így mennyi értelme van, tőlem ne kérdezd.
A határon a kezedbe nyomják a piros cetlit, amit a lakásajtóra kell ragasztani.A határozatot majd postán küldik.
Ha egy lakásban lesz valaki a családjával, sajnos, nekik is él a karantén.Max akkor nem, ha megoldható a saját szoba, mosdó.
ma 11:10
Engem meg az érdekel amit te nézel, mert amit a harmadik válaszoló írt az a koronavirus.gov.hu-n van fent. És van különbség az önkéntes karantén és a hatósági karantén között. Előbbi nevéből adódóan önkéntes, míg a másik hatóságilag elrendelt és ellenőrzött. A piros cetlit is csak hatóságilag elrendelt karantén esetén "nyomják a kezedbe".
Itt is leírják, hogy mi a különbség: [link]
A kérdésre pedig az a válasz hogy önkéntes karantént fognak kérni tőled, aminek a betartását senki nem ellenőrzi (ez nyilván nem azt jelenti hogy emiatt mindenképpen meg kell szegni).
Időpont ma 10:58
Én meg Angliából mentem haza 2 héttel ezelőtt. Nem köteleztek a 2hét karanténra, csak elmondták, megkértek, hogy a saját érdekemben is legyen önként karanténban. Nem jöttek ki ellenőrizni.
Nagy különbség van az önkéntes karantén, és a hatóságilag elrendelt karantén között. Hollandia nem tartozik a veszélyes országok közé, ahonnan érkezve viszont kötelező a karantén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!