Miamiba megyünk nászútra és az a kérdésem aki ott él vagy volt ott írna nekem a vezetési szokásokról? Mennyire nehéz parkolóhelyet találni? Parkolási díjjak nagyon magasak?
Ez egy autós társadalom.
Széles utak, és mindenütt van sok parkolóhely. Szokatlan lesz, hogy nagyméretű autók között vezetsz majd. Na meg az a sok csomópont, ahol egymás felett kacskaringóznak az utak, és azt sem tudod, hogy hol fogsz lejönni róla. GPS-t vigyél.
Szokatlan lesz, hogy olcsó az autópályadíj, hogy minden hatalmas méretű.
Egy-egy bevásárlóközpontban napokig elbolyonghatsz úgy, hogy nem is láttál még mindent.
Ami fontos, hogy MINDIG megjegyezd, hogy hol parkoltál le, mert nem lesz könnyű megtalálni sok ezer autó között a tiédet.
Ha mentek a Key Westre, érdemes egy-két közbenső szigeten is körülnézni.
Majd nézzétek meg Hamingway házát és a naplementét is.
Az ott egy rituálé. Ha jól emlékszem csak fizetős parkoló volta a Key Westen.
Ami még eszembe jutott, hogy a kölcsönzőbe minden extrára rá akarnak majd beszélni.- Ne hagyd.
Viszont a Miamiban lévő Alamonál csalnak, és próbálnak átverni.
Nekem kétszer húzták le a kártyámat, amikor leadtam az autót.
(Az itthoni bank szerezte vissza a pénzemet több hónap alatt.)
Jó nyaralást.
* Még eszembe jutott, hogy fognak ott adni egy térképet, ahol be van jelölve, hogy melyik -a színesek által lakott- környéket kerüljétek el.
Nekünk sikerült kétszer is arra menni véletlenül, hát nem vicces figurák méregettek a járda széléről...
Már nem emlékszem, hogy mennyi volt, de nem tök mindegy a parkolási díj egy milliós nagyságrendű utazásnál?? Ráadásul az itthoninál sokkalta olcsóbb benzinárak mellett.
Sőt, ha majd bementek egy-két üzletbe, látni fogjátok, hogy mennyi minden olcsóbb mint itt Európában.
(Nem rátok vonatkozik, de látom, hogy nagyon sokan nem tudják elengedni magukat, és egy drága útra is -jó magyarosan- viszik a májkrémet, meg a konzerveket.
Pl. pár napja kérdezte itt valaki, hogy a repülőn, hogyan tud paradicsomos húsgombócokat szállítani.)
Szóval nem azt mondom, hogy ne nézzétek meg az árakat, de egy amerikai útnál valószínűleg a legkisebb költség, az a kinti parkolási díj lesz. (Már ahol lesz egyáltalán.)
Sőt, ha elfogadsz még egy tanácsot, minél hosszabb ideig vagytok kint, relatíve annyival olcsóbb a kinti létetek.
Érezzétek jól magatokat!
Vezetési szokásokban nagy különbség nincs szerintem. Úgy általában persze nyugodtabbak sokkal. Nekem inkább az automata váltó volt szokatlan egy ideig.
A parkolás ára kb mint Budapest, de vannak nem fizető parkolók ott is, igaz keresgélni kell. Key Westen is találtunk ilyet.
Azt sajnos nem tudom, hogy USA-n belül mennyire eltérőek a szokások, én a nyugati parton voltam, és kettő fontos különbséget tapasztaltam.
Ha piros a lámpa és jobbra kis ívben akarsz kanyarodni, akkor nem kell megvárni, hogy zöld legyen. Nyugodtan belehet fordulni pirosnál.
Körforgalmak helyett olyan kereszteződések vannak, hogy mind a négy irányból stop tábla van, és érkezési sorrendben engedik el egymást az autósok.
Ezenkívül a 10 sávos autópályákon teljesen természetes, hogy jobbról is előznek, és sok helyen baloldalt van egy ún. carpool sáv, ahol csak olyanok mehetnek ingyen, ahol legalább 2 személy ül az autóban.
Erdemesebb turaval menni Key West-re.
Ha zold lampanal elol vagy ne siess elindulni, sok redneck imad belehajtani a pirosba a nagy truckjaval.
Vannak olyan helyek ahova kamerakat epitenek be hogy meg a pirosba jobbra kis ivbe fordulokat is lefenykepezik es buntetik ha nem allt meg elotte.
A biztonsagi ovet hasznald, de textelj a telefonoddal mert azt a torveny nem engedi. A sebesseg hatarok kiszamithatatlanul valtoznak es sheriff, highway patrol, police autokbol van eleg hogy megallitsanak. Iskolabuszok pirosan villognak allj meg mert csunyan megbuntethetnek. Erdemes udvariasnak lenni mert az amerikaiak nagy resze onzo es konnyen ossze lehet kapni az utakon. Road rage-be nem szabad belekeveredni mert sok embernek van fegyvere es a "stand your ground" torveny alapjan eleg konnyen lelohetik az embert.
Sokan nem hasznaljak az indexet sem kanyarodaskor, sem sav valtaskor, viszont nyomjak a dudat ha pl. elejuk fordulsz ugy hogy nem veszelyezteted oket, de le kell venni a labukat a gazrol. Ovakodj a 16 ev koruli es a 80 ev feletti vezetoktol. Ez utobbiak altalaban nagy budi amerikai autokban kozlekednek leginkabb.
Floridaban sajnos az autokolcsonzokkel nincs jo tapasztalatom, vagy atvernek vagy modortalanok.
A parkolasi dijak nem magasak, viszont fontosabb helyeken nem konnyu talalni. Az utdijak olcsoak, az autokolcsonzoben valoszinu tudnak adni "Sunpass" automata leolvasot amit kesobb fizetsz a szamladdal. Csak automata autok vannak, olyan mint egy nagy dodzsem, konnyu vezetni. A benzin gallonja most mindenutt 2 dollar 15 korul van. (3.78 liter) Az amerikai a jobbkez szabalyt nem ismeri, a 4 stoppos tablaknal is jobb turelmesnek lenni. Ha egy felsobbrendu utat keresztezel akkor figyeld az esetleges szembol erkezot mert Te hiaba haladsz egyenesen elore, ha o erkezik eloszor a tablajahoz akkor kapasbol eled fog fordulni mert nem tudja hogy neked van igazabol elonyod. Tudod: Elonye annak van aki azt meg is kapja. Ne felejtsd: az atlag amerikai 15 eves lehetett amikor a jogositvanyat megszerezte egy 10 perces irasbeli kresz teszt es masfel perces forgalmi vezetes utan. Ja igen es a nagymama vagy jobb esetben a papa volt az oktatoja.
Alkoholt lehet fogyasztani, az ember meretetol fugg hogy mennyi art meg, de egy feldecinel, vagy egy uveg sornel vagy 1 pohar bornal nem erdemes tobbet kockaztatni (nem egyutt az egeszet hanem kulon kulon) mert letartoztatnak.
Ha lesz idotok es persze kicsit tobb penzetek akkor menjetek el hajokazni pl. egy 4 ejszakas Key West, Cozumel (Mexico) utvonalra: 200-300 dollar fejenkent, kabin, kaja, szorakoztato programok benne vannak az arban.
Ha inkabb autokazni akartok es szinten van eleg kolteni valo akkor Orlando szorakoztato parkjai a legjobbak, 3 es fel ora eszakra. Disney parkok, Universal, Sea World stb. Sajnos a belepok borsosak 70-100 dollar/szemely korul vannak. Az urkozpont is arrafele van, az olcsobb
Kellemes naszutat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!