Miért ilyen házakat építenek az amerikaiak?
Amerikában (főleg északon) ahogy láttam nagyrészben csak csak faházak vannak. Nem rönkház, hanem ilyen vékony falú amit egy erősebb ember simá átüt kalapáccsal vagy valamivel. Ezen spórolnak az amerikaiak? A másik megy, hogy ezeket simán szétkapja a tornádó.
Ilyesmi házakra gondolok: [link]
Én laktam ilyenben, amikor kint voltam, teljesen rendben vannak ezek a házak, arra az éghajlatra tökéletesek. Akár több emeletesre is meg lehet csinálni, én is a harmadikon laktam.
Nagyon masszív szerkezet a fa ellenére, persze a tornádó az elviszi, de az amúgy sem hagy sok mindent maga után.
Könnyű építeni, strapabíró, a karbantartási munkák is könnyebbek, mintha téglát kellene bontani.
Minden orszá ahhoz alkalmazkodott építészetileg ami neki éppen volt.
Magyarországon rengeteg jó agyag volt így rengeteg a döngölt régi parasztház. A nagy fák kevesebb volt, így a fa szerkezet nem alakult ki.
Pl németországban aki szintén bövelkedik fában a fa szerkezetü, és tégla közepü házak alakultak ki, most már csak téglából csinálják.
Amerikában is ez állt a legkönnyebben rendelkezésre és ezért alakult ki. Mai napig is ez a legolcsobb.
Ami még szerintem számít, hogy olcso felhúzni ezeket a házakat, sokkal több a variálhatósága. Ez miatt 30 éves házakat simán lebontanak és újat húznak fel helyett. ìgy a kereslet is nagyobb újház építésre, több munka van.
Az USAban olcso a fa, es fabol hazat epiteni "konnyebb" mint teglabol igy a munkaeronek sem kell tulkepzettnek lennie. Gyorsabban is huznak fel egesz utcasornyi hazakat, ha faval dolgoznak.
Teglabol epiteni akar 10-15%al is tobbe kerulhet a haz, igy akik nincsenek tulsagosan eleresztve inkabb a fat valasztjak. Termeszetesen rengeteg tegla/ko epulet van, de nem ez az elterjedt. (most csak lakohazakrol van szo, iroda/ipari epuleteket nem jellemzo, hogy fabol epitenek)
Meg egy erdekesseg: bar a tornadonak nehezen allnak ellen (szinte semennyire) a foldrengeseknek remekul. A teglaepulet nem olyan rugalmas mint egy fa szerkezet.
nagyon jó dolog a könnyűszerkezetes faház.
felfűteni is könnyebb-igaz gyorsabban ki is hűl- int a téglát.
Konfortosabb, joban él a ház.
Szóval nem hiszem, hogy cask spórolás miatt lenne, nem rosszak ezek :)
"frame" vagy "block" haz vagy ennek a kevereke
Gyakran elofordul hogy a foldszintet block teglabol epitik es emelet faszerkezetu.
Boven van fa, allitolag jobban birja a foldrengeseket, ez Californiaban elonyos, a block alap megbizhatott Floridaban a hurrikanok idejen.
Belul a gipsz falak dominalnak, valoban okollel lyukat tudsz utni belejuk.
Valo igaz a profit a legfontosabb, olcso anyagokbol epiteni es minel dragabban eladni.
Ezert fontos tisztaban lenni az ingatlan arakkal. Egy 150 eves 1700 negyzetlabas haz New Yorkban lehet hogy 1 millioba kerul, viszont egy hasonlo nagysagu 10 eves haz Floridaban mar 100 ezerert megvasarolhato.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!