Nemrég kérvényeztem az ESTA engedélyt, mert hamarosan az USA-ba utazom. Utólag merült fel bennem, hogy talán ki kellett volna nyomtatnom? Csak mert nem találkoztam ilyen lépéssel a kérelmezési folyamat során.
Nem tudom már melyiket nyomtattam ki, minden ki volt nyomtatva a biztonság kedvéért :D
Augusztus végén igényeltem, szeptember elején utaztam ki.
Nem rizikós. Hülyeség. Random NEM vesznek ki a sorból az az egyik nem "kiszemelés" alapján megy hogy kit ellenőríznek, kit nem. Mindenkit sorban ellenőriznek. Előtte csak egy két ember van aki a sorba állít, mondja melyik ablakhoz menj.
Második, a tiszt csak úgy nem fogja rosszkedvében azt mondani hogy nem utazhatsz be. Csak ha valami oka van rá (pl gyanúsan viselkedsz, úgy ítéli meg hogy ott maradnál USA-ban ESTA érvényességén túl)
Az a "sok" ember akit visszafordítanak kb 0.2%.
NEM fog olyat kérdezni hogy hol az engedély. Elkéri az útlevelet, lehúzza és már látja is hogy van ESTA-ja és miket írt be. Utána fel tesz pár kérdést, pl van-e MO-n munkahelyed, miket fogsz megnézni, meddig maradsz. Esetleg elkéri a szálláshelyed adatait.
Hát, én elmesélhetem velem hogy volt :)
Június 14-én utaztam ki, előtte kb egy héttel igényeltem az ESTA-t. Én aztán kinyomtattam mindent, ESTA-engedélyt, a részletes repülési oda-vissza útvonalamat, a "meghívó levelemet", kézben tartottam a repjegyet, mindent.
Amszterdamon keresztül utaztam Bostonba. Ott vagy 20 percig faggatott két biztonsági manus, miért megyek, meddig megyek, kihez megyek, honnan ismerem őket, mióta ismerem őket, hányszor voltam már az USA-ban, mit dolgoznak, én mit dolgozok, tanulok-e, minden papírt hatszor átvizsgáltak stb-stb. PLUSZ, el akarták kérni a mobilom és a laptopom, hogy belenézzenek a beszélgetésekbe. De szerencsére mobilom le volt merülve, laptop meg a nagytáskában volt már a gépen. Szóval elég sokáig kínlódtunk, végül megállapították, hogy nem vagyok terrorista sorozatgyilkos, és engedtek felszállni.
Ezzel szemben Amerikában a bevándorlási ofiször a reptéren 5 perc alatt lerendezett, ujjlenyomatvétel, fényképezés, megkérdezte kihez megyek, otthon tudják-e, és ha bármi baj van, hívjam a 911-et. Érezzem jól magam, és viszlátás :)
23/N
Kedves Frigg!
Azért sem hagyom magam beparáztatni! :) Ne vedd személyeskedésnek, de mennyire van gyanús külsőd kábé egy tízes skálán? :) Csak hogy világos legyen, mennyire kell aggódnom. :) De lehet, hogy Amszterdamon keresztül ilyen szigorú a protokoll, nem?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!