Kezdőoldal » Utazás » Észak-Amerika » Hogyan van USA-ban a borravaló...

Hogyan van USA-ban a borravaló adás?

Figyelt kérdés

filmekben, képeken látni hogy külön doboz van borravalónak, de láttam olyat is hogy az asztalon hagyják...

hogyan kell borravalót fizetni? valamint pl egy ilyen helyeken ahol lehet reggelizni, mikor megrendelem a kaját kell fizetni, vagy mikor befejeztem?

2013. júl. 17. 12:15
 1/6 anonim ***** válasza:

Amikor befejezed, igazából pont mint nálunk.

Egy apró különbség van, ha 16 dolcsiért kajálsz és 20-asod van, akkor itthon azt mondanád, hogy 2-t kérsz. Kint viszont azt mondod, hogy 18.

2013. júl. 17. 12:40
 2/6 anonim ***** válasza:
Ha diner-re gondolsz, ott a végén kéred a számlát, amit a kasszánál fizetsz ki, és az asztalon otthagysz mondjuk 2-3 dollárt a pincérnek.
2013. júl. 17. 15:58
 3/6 anonim ***** válasza:
Étteremben a számla összegének a 10%-át szokták még pluszba borravalónak adni.
2013. júl. 17. 17:05
 4/6 anonim ***** válasza:

Valtozo, hol es mennyit es hogyan.

Ha a kavezoba megyek es KPval fizetek, akkor a visszajarot, bele szoktam szorni a pulton levo dobozba. Ha papirt is kapok vissza azt nem, csak az ermeket.

Etterem: van olyan hely, ahol az ures tanyer lattan megkerdezik, hogy kerek-e meg valamit. Ha a valasz nem, akkor leteszi az asztalra blokkot. A blokkal megyek az ajto fele, ahol a kasszanal fizetek. Ha KP-vel, akkor meg a helyemen, az asztalra leteszem a borravalot, ha kartyaval, akkor az alairasnal rairom a blokkra a borravalot es annyival tobbet vesznek le a kartyarol.

Van olyan etterem, ahol kis konyvben hozzak ki a blokkot. Itt nem a kasszanal fizetek, hanem vagy belerakom a KPt a konyvbe, vagy a kartyat. A pincer elviszi, es visszahozza vagy a visszajarot, vagy a kartyat es a papirt, hogy irjam ala. Ha KPt hoz, akkor abbol hagyok az asztalon borravalot, ha kartyat, akkor szinten a papirra irom a borravalo osszeget.

Soha nem adok kevesebbet mint 15%. Ha nagyon jopofa a felszolgalo es nemcsak a munkajat vegzi de meg szorakoztat is, akkor 18%ot. A kedvenc ettermunkben, ahol mar keres nelkul tudjak, hogy mit akarunk rendelni, ott 20%ot adunk.

Ritkan hallok olyat, hogy megmondjak mennyibol kernek vissza. (ezek itt nem tudnak szamolni ;)

Inkabb megvarjak amig az elado (vagy peldaul a taxis) felvaltja es leszamolja az osszes visszajarot, es akkor eldontik, hogy abbol mennyit adnak vissza neki.

2013. júl. 17. 18:41
 5/6 gunzin ***** válasza:

elottem szolohoz (diner)

pontosan jol mondja, de akar a kasszanal valo fizetesnel is hagyhatsz borra valot (cash, vagy kartya doesnt matter)

viszont nagyon sok helyen a blokkon rajta van hogy

"10%-15%-20%'

szoval minden szazalek melle oda van irva a fogyasztasodnak az ertekei

pl. (20$ fogyasztasz, akkor

10% = 2$

15% - 3$

20% =4$

(gondolom ez azert van hogy a sok buta amerikainak ne keljen gondolkodni :D )

igy mar csak rajtad mulik hogy mennyit szeretnel adni :)

ahol nicns ilyen akkor az atlag 15% -ot "illendo' megadni !

viszont en jartam olyan helyen ahol a szamlan felvolt tuntetve hogy (a tip-et tartalmazza a kifizetett osszeg, en pedig adtam nekik meg plusz 10$ (70$ fogyasztasnal)

es a felszolgalo visszajott megkerdezni hogy en meg biztos akarom a plusz 10$ tippet, mert benne van az arban egyebkent ! :)

2013. júl. 18. 08:58
 6/6 anonim ***** válasza:
Újabban automatikusan hozzácsapják a számlához a 18% borravalót több helyen, nem csak nagyobb csoportok esetén. Tessék megnézni a számlát. Úgyis kártyával fizetsz, a cetlire rá lehet írni mennyi borravalót adsz.
2013. júl. 18. 11:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!