Miket kérdeznek amerikában az állampolgársági vizsgán?
Van egy resze, ahol atnezik a beadott kerelmedet es azzal kapcsolatban kerdeznek eloszor. A beadott lap neve N-400. Ha rakeresel, megtalalod mindazt, amire rakerdezhetnek. Megkerdezik, hogy buntetett eloeletu vagy-e meg pl. meddig voltal tavol az USA-bol stb. Mindenki mindenkitol mas dolgokra kerdezhetnek ra. Aztan a papiron kivuli dolgokrol is kerdezhetnek. Pl. az adofizeteseddel kapcsolatban.
Utana kerdeseket tesznek fel allampolgarsagi ismeretek temakorben. Van egy meghatarozott lista es csak abbol a 100 kerdesbol tehetnek fel. Nem nehezek es nem is kell mindre tudnod a valaszt ahhoz, hogy atmenj (10-bol 6-ra kell tudnod a valaszt, ha az elso 6-ra helyesen valaszolsz, utana mar tobbet nem is kerdeznek alt.). Ezek nem kifejtos kerdesek, hanem 1-2 szo rajuk a valasz. Az angolodat is tesztelik (iras, olvasas, beszed komponenseket). Leiratnak veled egy mondatot, amit el kell olvasnod meg a beszelgetes kozben nezik, hogy mennyire erted oket. Az egesz interju eleg rovid, nem tobb oras procedurara kell gondolni, hanem kb. 20-30 percre, de minden hely es minden ember mas.
Először megkérdezték, hogy házas vagyok-e és együtt élek-e még a férjemmel. Aztán megkértek, hogy álljak föl, tegyem a kezem a szívemre és esküdjek, hogy az igazat fogom mondani.
Utána feltett kb. 6 kérdést a 100-kérdéses tesztkönyvből. Már nem emléxem pontosan, de kb. ezeket:
hány szenátor van, nevezz meg 3 államot a 13 alapító államból, monjd egy okot, hogy miért jöttek a gyarmatosítók Amerikába, nevezz meg két hivatalos usa ünnepet, miért van 13 sáv a zászló. Megkért hogy írjam le a következő mondatot angolul: Washington DC is the capital of the USA. Utána megkért hogy olvassam fel ezt a mondatot -- ez volt az írás olvasás része a vizsgának :)
Utána gratulált hogy sikeresen átmentem a vizsgán. Kb. fél-1 hónapra rá megvolt az eskütétel ceremónia, amikor odaadták a hivatalos, fényképes oklevelet. Ezzel az oklevéllel lehet útlevelet kérni. Aki itt született annak születési a.könyvi kivonata van, aki nem itt született de amerikai, annak ilyen oklevele van, certificate of naturalization
Amikor elfogadják a kérelmedet a naturalization-ra, akkor odaadják a füzetet, amiben a 100 kérdés-válasz van és bőven van rá időd hogy felkészülj.
Ki az elnök ?
Melyik volt a 13 alapító állam ?
Hány szenátor van?
Ha az elnök és alelnök meghalnának, ki léphetne fel ?
Mondj két jogot amihez joga van mindenkinek aki az Egyesült Államokban él.
Mikor írták az Alkotmányt?
Ki az "Ország Atyja" ?
Mondj egy fontos dolgot amit Abraham Lincoln csinált !
Miért van 50 csillaga a zászlónak ?
Hány éves kortól lehet szavazni ?
Ez két éve volt, de úgy tudom most is hasonlók.
Beadtam amit kellett kitöltve, megadták az időpontot, hogy mikor menjek az intervjúra. Ott sokan voltunk, sokat kellett várni, egyszercsak behívtak, kérdeztek először a kitöltött papirosról amit nekik küldtem kérvényezni az állampolgárságot, majd gyorsan átment ezekbe a kérdésekbe és kész. Kb 1O perc volt maga ez a rész, és nyugis. Pedig nagyon izgulós vagyok, de az illető nem éreztette, hogy felelek és izgulnom kellene.
Majd kimenni várni másik két órát, majd behívtak egy terembe, ott letettük az esküt, gratuláltak és kiosztották az állampolgárt igazoló papirost.
Nem mindenhol történik ugyanazon a napon !
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!