Kezdőoldal » Utazás » Előkészületek » Ha valaki Kínából 30 napnál...

Ha valaki Kínából 30 napnál több időt töltene Magyarországon, milyen lakhatási dokumentum kell hozzá?

Figyelt kérdés

Én úgy olvastam, hogy hivatalos tulajdoni lap szükséges hozzá, ami valami 5000 forint, viszont aki jönne, ő állítja, hogy Angliában csak valami banktól kellett egy papír.

Egy fénymásolat arról a tulajdoni lapról, ami otthon van, nem elég?

2015. máj. 28. 12:59
 1/5 anonim ***** válasza:
A kérdésedet nem értem, nem kell lakhatási dokumentum hanem vízum. Természetes ott kérhetnek szállásról infót, de a lakhatási dokumentum nem tudom, hogy tartozik ide.
2015. máj. 30. 22:45
 2/5 A kérdező kommentje:
Azzal kell igazolni a lakhatást.
2015. máj. 31. 21:54
 3/5 anonim ***** válasza:

Az az 5000 forintos dolog a meghívólevél díja. Az a vízum kiadásának előfeltétele (más dokumentumokkal együtt). Tehát nem 30 nap után kell, hanem már a vízum megszerzéséhez is kell. Több info a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal honlapján.

Ha vállalsz egy meghívólevet, azzal jogi garanciát vállalsz arra, hogy nálad lakhat és minden költségét is vállalod az illetőnek. Pl. ha az illető hazautazáskor előtt eltűnik és a svájci Bern-ben jelentkezik mint politikai menekült (sok ilyen eset volt már), akkor a svájci kitoloncolás és svájci ügyvéd költségeit a te nyakadba varrják és embercsempészetben való bűnrészesség miatt indul eljárás ellened.

2015. jún. 2. 16:48
 4/5 anonim ***** válasza:

Ez érdekes.

Akkor a meghívó teljes jogi felelősséget kell hogy vállaljon?

És a 30 nap az számít? Pl., ha kevesebb, akkor nem kell felelősséget vállalni?

És mi van, ha Svájcig el se megy, hanem már eleve Magyarországon akar maradni?

Akkor el is veszítheti a meghívó a házát, ha meglép a vendég, igaz? Fedezetnek kell, úgy néz ki. Elég kockázatos.

2015. jún. 4. 05:43
 5/5 anonim ***** válasza:

>> teljes jogi felelősséget kell hogy vállaljon?

Nem teljeset, hanem a látogatásával összefüggőt (lakhatás, élelem). Ha pl. a vendég betörést követ el, akkor ő maga felel érte.

>> És a 30 nap az számít? Pl., ha kevesebb, akkor nem kell felelősséget vállalni?

A meghívólevél a vízum megadásához kell, ha nincs vízum, be se léphet az országba. Ha van vízum és belépett, akkor 30 napig maradhat. Ha többet szeretne maradni, akkor újra folyamodik a hatóságokhoz - vagy engedélyek, vagy nem.

>> És mi van, ha Svájcig el se megy, hanem már eleve Magyarországon akar maradni?

Svájcot csak elrettentő példának említettem, lehetett volna London is, hiszen schengeni vízummal bárhova mehet az EU-ban. Ha itt akar maradni (ez persze nem tőle függ, nem az történik, amit ő akar), akkor elindul az ilyenkor szokásos eljárás, meghívóleveles-ként biztosan kitoloncolják és az itteni összes költséget a meghívólevelet küldő nyakába varrják.

>> Akkor el is veszítheti a meghívó a házát, ha meglép a vendég, igaz?

Igaz, de szükség van erre, mert sokan iparszerűen űzték a meghívólevél küldését, persze sok pénzt keresve rajta, Magyarországnak viszont rengeteg diplomáciai kellemetlenséget okozva.

2015. jún. 4. 09:17

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!