Angliába költözés esetén TB meg NAV -nál kell jelezni hogy lelépünk?
Miért kérnék el Angliában az TB- és adószámot? Ha ott akarsz munkát vállalni, ott kapsz majd újat, h ezelőtt dolgoztál-e vagy fizettél-e járulékot és hol, senkit nem érdekel.
Am illik jelezni, ha nem teszed, egy idő után feltűnik nekik és küldenek egy fenyegető hangvételű levelet, h mit képzelsz, h nem fizetsz?! (saját tapasztalat) és akkor be kell menned úgyis tisztáznod magad, szóval jobb, ha letudod, mielőtt kimész.
Itt találsz egy csomó infót:
#5-nek: Én elolvastam a #4. által betett linken szereplő információkat, ott olvastam:
"A Nagykövetség közleménye 2013. márciusában:
"Tisztelt Ügyfeleink!
A külföldön élő magyar állampolgárok bejelentési kötelezettsége nem új szabály, ez a jogszabály 19 éve hatályos. A változás március 1-jétől az, hogy annak, aki tartósan külföldre távozik, a végleges külföldi letelepedését kell bejelentenie. Ezt a konzulátuson is meg lehet tenni, vagy Magyarországon a járási okmányirodában. A bejelentéssel egyidejűleg le kell adni a személyi igazolványt és a lakcímkártyát. A továbbiakban útlevéllel tudja magát a magyar állampolgár igazolni, valamint kap egy olyan lakcímkártyát, amelyen az szerepel, hogy "külföldön élő magyar állampolgár", konkrét cím ugyanakkor nem."
Lehet, hogy neked is el kellett volna olvasni?
Köszönöm a válaszokat. Végülis rászántam az időt és rendesen utána néztem. A TB -ből való kijelentkezésre onnantól 15 nap áll rendelkezésre, hogy az adott külföldi országban megkaptam a kinti TB számot (NI). Ezt online az OEP oldaláról letöltött nyomtatvánnyal is meg lehet tenni. Így is fogok eljárni.
Személyit biztos hogy nem adom le itthon. Ezt 1-2 helyen valóban leírják, noha olyat nem ismerek aki így tett, szerintem ez hülyeség, rendelet ide vagy oda.
6: EGY ÉVE TERJED EZ A BAROMSÁG!!!!
NEM kell leadni a személyit, csak ha tartósan külföldre távozol.
Aki ideiglenesen (bármennyi ideig, akár évek is lehetnek) megy ki, annak tavaly a változtatás csak könnyebbséget jelent, mert korábban az okmányirodában is be kellett jelenteni. EZ SZŰNT MEG!!!!!
Csak egy hülye nem tudott a lengyel nagykövetségen szöveget értelmezni, feltették a honlapjukra a hülye szövegüket ami a kinti magyarok között lavinát indított el, mindenki szitkozódott, holott csak egy bejelentési kötelezettséggel kevesebb lett. Az ideglenes külföldre távozás lehetősége most is adott.
A TB/NAV történet más, ott tényleg be kell jelenteni, addig maga után kell fizetni, amint kint munkába áll, otthon a meghatalmazott is megteheti a bejelentést, ez után kap egy határozatot, hogy nem kell fizetnie otthon és csókolom.
Március elsejétől nem kötelező hivatalosan bejelenteni, ha valaki ideiglenesen, de három hónapnál hosszabb ideig külföldön tartózkodik. A bejelentési kötelezettséget azzal az indokkal törölték el, hogy a többség amúgy sem teljesítette. A törvényváltozást a lengyelországi magyar konzulátus honlapja rosszul magyarázta el, emiatt elterjedt a külföldön élő magyarok között, hogy le kéne adniuk a személyi igazolványukat. Ez tévedés, a személyit, ahogy eddig is, csak azoknak kell leadniuk, akik véglegesen telepednek le külföldön.
Nem igaz az a külföldi magyarok körében terjedő és sokakat felháborító hír, hogy a kormány be akarná vonni a személyi igazolványukat. Az álhír alapját egy, a varsói magyar konzulátus honlapján megjelent, azóta már leszedett, hibás tájékoztató adta, amely félremagyarázott egy friss törvényváltozást.
"Hogyan tehet egy kormány ilyet az állampolgáraival? Ez megint egy listázás lenne?" – írta egyik olvasónk a tájékoztató láttán. A téves információk gyorsan bejárták a netet, a külföldi magyarok Facebook-oldalain egymást érték a dühös és értetlen hozzászólások: "Most akkor hogy van ez? Nem lesz személyim? Itt akkor folyamodjak letelepedésért?"; "És aki erről nem tud, azzal mi lesz? Bírság?". Azóta már az álhír cáfolata is megjelent ezeken a fórumokon, de a bizonytalanság maradt, mert még mindig ellenmondásos információkkal lehet találkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!