Kezdőoldal » Utazás » Előkészületek » Számolnak e valamiféle összege...

Számolnak e valamiféle összeget nekem magyarországon? Csak eljöttem otthonról. TB vagy valami? Bővebben lent

Figyelt kérdés
Tehát most 3 éve hogy külföldön élek. iskola után jöttem el. nem volt még úgymond bejelentett munkám otthon, mert vagy iskolai gyakorlat volt vagy pedig kiskönyvvel dolgoztam. én nem fizetem külön TB-t és nem is kértem utána hogy legyen. nagyon nem értek ezekhez. nos amikor kijöttem meg akartam csináltatni az egézségbiztosítást,ami külföldre is érvényes. figyelmeztettek ha lebukok hogy nem nyaralni jöttem csak ki akkor nagy összeggel megbírságolnak.mondtam hogy akkor nem szeretném megcsináltatni. miután kijöttem, itt csináltattam biztosítást, itt fizetem azóta is.én nem fizetek otthonra semmit.adóbevallást is csak itt csináltam. kellett volna otthon csinálnom valamit? papírt semmit nem kaptam még otthonra, de sokszor megfordul a fejembe hogy talán valamit elrontottam. valaki aki ebben jártasabb tudna nekem segíteni? és mi ez az új jogszabály hogy bevonják a személyit? [link]

2013. aug. 25. 09:37
 1/8 anonim ***** válasza:

A személyi bevonás hülyeség!!! Baromsága cikk, ez már cáfolva lett, annyi a változás, hogy az ideiglenes külföldre távozást már nem kell bejelenteni, erre hitték azt, hogy megszűnik a lehetőség és mindenkinek le kell adni a személyit!

A TB-vel lehet gondod, elvileg be kellett volna jelenteni és fizetni utánad a TB-t addig, amíg kint nincs munkád és fizetik a biztosítást - ez után a magyar TB-nek kell jelezni, hogy a biztosítási jogviszonyod rendezett, oda tovább nem fizeted. Én itt tartok most, de hogy utólag hogy lehet rendezni.... remélem valaki megírja..

2013. aug. 25. 09:52
 2/8 anonim ***** válasza:

A cikkben a 25-ös válaszolónak van igaza:

Ez az egész cikk úgy baromság ahogy van. Annyi változás van az eddig 20 éve létező szabályozáshoz képest, hogy nem kell bejelenteni az ideiglenes külföldi tartózkodást. Tehát könnyítés keletkezett! Csak a letelepedést kell bejelenteni, amely az állampolgár belátásának múlik, hogy kezdeményezi e. Nincs időhöz kötve. Ha 6 éve vagyok külföldön ideiglenesen akkor ennyi. Ami bejelentési kötelezettség van, az a NAV és a TB. E kettőből még a TB-t is csak azután kell bejelenteni, amikor külföldön munkába áll az állampolgár, munkába állást követő 15 napon belül.Ezt úgy teheti meg, hogy az OEP honlapjáról letölti az ehhez kapcsolódó dokumentumot, kitölti és elküldi az OEP email-címére. Ennyi. Amennyiben valaki ideiglenes van külföldön munka céljából akkor a NAV felé csak a következő év adózási időszakában kell adóbevallást tennie. Ha letelepedési szándékkal ment ki, akkor kiköltözés előtt kezdeményeznie kell a NAV-nál egy rendkívüli adóügyi eljárást. Tisztelt újságíró, máskor kicsit utánajárhatna a dolgoknak, mielőtt félinformációkat közöl!

2013. aug. 25. 09:54
 3/8 anonim ***** válasza:

Illetve ezt korrigálnám, hogy pontos legyen:

"Ami bejelentési kötelezettség van, az a NAV és a TB. E kettőből még a TB-t is csak azután kell bejelenteni, amikor külföldön munkába áll az állampolgár, munkába állást követő 15 napon belül"

Úgy kell, hogy fizetni kell a TB-t havonta amíg valakinek nincs munkája (akár Magyarországon, akár máshol), de amint kint van munkája, utána kell a TB-hez bejelenteni, és akkor már nem kell tovább fizetni otthon...

2013. aug. 25. 09:58
 4/8 anonim ***** válasza:

Ha a magyar TB rendszerből nem jelentetted ki magad, és itthon -esetleg- újra felbukkansz, akkor a TB illetve a NAV visszamenőlegesen is kérni fogja a befizetést, illetve EÜ ellátás esetén számlázni fog, ha egyéb módon nem igazolod a jogosultságod!

Nem akarlak cikizni, de: 3év alatt elfelejtetted, hogy a mondatokat -külföldön is- nagybetűkkel kezdjük?

Ezt illik megtartani, már csak az olvasók tisztelete miatt is!

Eléggé nehezen olvasható így az írásod!

2013. aug. 25. 10:01
 5/8 A kérdező kommentje:
Tehát akkor adóbevallást is köteles vagyok csinálni? Nekem nem volt otthon mit bevallanom, vagy a 0-ás adót is be kell? A TB-vel kapcsolatosan voltak félelmeim, hogy ha egyszer otthon felbukkanok, hogy akkor majd kiszámláznak nekem valamit. De úgymond én sose fizettem saját magam TB-t. 18 évesen befejeztem az iskolát, volt munkám, alkalmi, és ennyi. Azt a kék kis könyvvel dolgoztam végig, naponta bélyegeztek nekem és kész. Hol tudok FELTŰNÉSMENTESEN utánanézni, hogy hogy állhatok a TB-vel. Van ilyen honlap? Ahol utánajárhatok, hogy van-e valami adósságom feléjük?
2013. aug. 25. 11:11
 6/8 A kérdező kommentje:
A helyesírásról pedig annyit, hogy úgy gondolom nem iskolában vagyok már. Természetesen az utolsó mondat már jobban hangzott, hogy nehezebb az olvasóknak így a szöveg, amit meg is értek, de azt már nem, hogy a külföldön élőket miért kell azonnal megszólni az ilyen apró hibákért. Teljes mértékben tisztában vagyok a helyesírás szabályaival, még ha külföldön is élek, mert ugye nincs más választásom, de ettől függetlenül még tudok írni és talán vannak rajtam kívül súlyosabb esetek is, aki nemhogy a nagybetűs mondatkezdésről feledkeznek meg, de még jóformán a saját nevüket sem bírják tökéletesen leírni.Remélem kielégített a helyesírásom, és könnyen olvasható. Ha már 3 éve külföldön élek, elmondom, tudok még magyarul helyesen írni.
2013. aug. 25. 11:16
 7/8 anonim ***** válasza:

Ha nem volt -itthon- adóköteles jövedelmed, akkor természetesen nem kell adóbevallást készítened.

A TB-vel kapcsolatban: Amíg bejelentett lakcímed van itthon, addig fizetned kellene a TB-járulékot.

Ha nincs ügyfélkapus hozzáférésed, akkor nem tudsz "utánanézni" a dolgaidnak, észrevétlenül meg abszolút reménytelen, ha csak nincs ismerősöd a TB-nél.

Az írásodról: Nem az a lényeg, hogy iskolában vagyunk-e, netán külföldön! Mint a kommentedben is látható, te is tudsz helyesen, olvashatóan írni. Ez egyrészt az ember személyes intelligenciájának is a fokmérője, amivel társul az, hogy ennyivel is megtiszteljük azt az idegent akitől választ várunk a kérdésünkre.

És ezt én sem azért írtam, hogy bántsalak!

2013. aug. 25. 12:32
 8/8 anonim ***** válasza:

7: "A TB-vel kapcsolatban: Amíg bejelentett lakcímed van itthon, addig fizetned kellene a TB-járulékot. "

Kivéve ha hoz egy igazolást/munkaszerződést, hogy külföldön dolgozik és fizetik a TB-t. Konkrétan a 12T1011 adat és változásbejelentő lapon kell megtenni. A NAV-nál kaptam, elmagyarázta az ügyintéző, hogy meghatalmazott is beadhatja a nevemben, ha nem mennék haza emiatt...

A kérdezőt azért izélhetik meg, hogy fizesse be az elmaradt járulékokat addig, amíg nem igazolja, hogy külföldön munkaviszonya van.

Figyu kérdező, szerintem a facebookon kérdezd meg a Magyarok nyugaton csoportban, mintha lett volna valaki, akin 3 év TB járulékot követeltek, és többen hozzászóltak.. Hátha mondanak valami okosat.

Nem tudom ügyfélkapud van-e és azon keresztül meg tudod-e nézni.

2013. aug. 25. 14:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!