Hová kell vinni magunkkal kéziszótárt?
Ha csak kettő nyelvet beszélünk, de egy harmadlagos országba utazunk?
Nem messzire, valamely szomszédosba
Nyelvtudás nélkül a szótárnak soha nem volt értelme.
Jön, szoba, foglal, kettő - ezzel miét érsz?
Ha szépen el tudod mondani, hogy téged a tengerészeti múzeum, az ókor hajózása egyiptomi, na, mi is (részlege nem jut eszedbe), azt meg tudod nézni szótárban.
Én sajnos csak magyarul beszélek. De mindig megtanulom az adott ország nyelvén a köszönést, és azt, hogy Elnézést kérek, de sajnos csak magyarul beszélek.
És pár sablont a foglalásról, hogyan kell kérni köszönni, ételek neveit stb.
Fura dolog, de volt, hogy a szállásadóval húsz percig „beszélgettünk”, úgy hogy mindent értettem amit mondott (szlovén akcentussal angolul), néha közbe is tudtam szólni.
Bajban csak a Tátrába kerültem, amikor a kocsim és telefonom egyszerre robbant le. Szerencsére a szállásadó nagyon segítőkész volt, így ezt is sikerült megoldani.
Egyedül Mexikóba vittem magammal egy spanyol-magyar úti szótárt, de azt is csak azért, mert barátnőmtől kaptam az út apropóján 🙂
Mindenhol boldogultunk az angollal, igaz, hogy soha nem a világ legeldugottabb részeire mentünk.
(De ahol nem értik az angolt, ott szerintem egy harmadik nyelven szótárral se mentem volna többre...)
"meg pár alap szó mint a köszönés, kérem, köszönöm, bocsánat, stb elsajátítására."
Nekem az a tapasztalatom, hogy ezek kb. a leghaszontalanabb szavak, mert ezeket bármilyen nyelven mondhatod, úgyis megértik és levágják, hogy hülye turista vagy. Csak vérezni fog a fülük a borzalmas kiejtésedtől.
Csak képzeld el, hogy egy külföldi "dzsó nepót"-tal köszön neked. Akkor már inkább mondjon hellót, nem?
Ha mar valamit, inkabb a számokat, vizet, sört meg hasonló szavakat tanulj meg, annak talán hasznát is veszed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!