Mennyi kezdő tőkére van szükség Svájcba költözéshez?
Úgy, hogy fedezze a kiadásokat, albérletet pár hónapra, amíg nem sikerül elhelyezkedni fixen ?
Tapasztalat?
Van aki kint él?
Én anno majd 15 éve a Londonban megspórolt kb 5000 CHFnyi pénzemmel jöttem ki, de állás az már várt rám. Zürichtől 20km-re lévő faluban kezdtem egy 2 szobás lakással 1200 CHF/hóért, 3 havi kaucióval tehát kijött az 5000-emből, de persze a fizum már jött is a következő hónapban amiből nevetve kifizettem. Simán belefért havi 2 repjegy Pestre (fiatalon kellett valahogy bulizni mert Zürich etéren siralmas), meg évente egy-két nagyobb nyaralás. Jó, a repjegyek azóta duplájára mentek fel de szerencsére a fizum is majdnem. Persze családdal már nem ugrálok olyan könnyedén, de a kérdező gondolom még ott nem tart. Szingliként/párként nagyon jól ki lehet jönni. Ha egy párból mindkét ember dolgozik akár csak minimálbéren, luxus életet lehet élni (és ilyenkor kéne félretenni mert családdal már más a prioritás, fiatalon én erre sajnos nem gondoltam annyit mint kellett volna, bírható így is de amúgy könnyebb lenne sokkal)
Igen, van egy-két kaja amit lehet magyar áron is venni de azért nem az az általános. Talán ha mindenből gazdaságosat vesz az ember akkor a magyar árakon lehet ellátni magadat.
Általában ahol élő emberrel kell interakcióba lépned, ott marha sokat kell fizetni, még az emelt magyar áraknak is a többszörösét: fodrász, manikűrös, orvos, masszázs, étterem, villanyszerelő, kocsi szervíz, stb.
Milka csokit én se láttam itt a 15 év alatt. Mondjuk van pár bolt ahova soha nem tettem be a lábamat (Denner, Aligro), lehet ott rejtőzködnek ;)
3000 ft egy csokiért lehet, ha valami praliné vagy az a megatábla csoki, de egy sima tábla csokiból még a prémium is max 4-5 frank (max 2000 ft) de az átlag az inkább 2 frank (~800ft)
Amúgy kérdező: ha csak 4-5 év múlva tervezel kiköltözni, még korai a túlzott informálódás. Addig még nagyon sok dolog történhet, Mo kiléphet az euból, kitörhet a 3. vh vagy mittomén. Mindenesetre a helyzet nagyon más lehet, lehet Svájc sem marad a fő célpontod addigra. Persze jó már időben megfelelő irányba orientálódni, de a részletek kevésbé fontosak még.
Az biztos hogy bárhova is tervezel költözni, kell egy kezdő tőke amivel legalább albit/kauciót ki tudod fizetni ha kell, de szerencsés esetben is el kell tartanod magad az első fizuig ami akadozhat is az elején (hallottam sok horror sztorit a svájci kisokoson, átverték, nem fizettek, vagy csak technikai okokból hónapokig nem érkezett meg az első fizu, stb)
Persze lehet luxus módon is, én félig olyan voltam: cég intézte az engedélyt, kaptam repjegyet meg 1 hét hotelt/szabit lakáskeresésre (mint kiderült az marha kevés erre de végül csak sikerült), ingyen telefon teljes EU flatrate-el korlátlan adattal + otthonra cég fizette az internetet, és persze azonnal jött a fizu. Ennél jobbakat is hallottam: volt akinek fizettek lakást is és volt aki cégautót is kapott vagy minimum egy GA-t (korlátlan vonat/hajó/buszhasználat egész Svájcban), de azok inkább vezető pozíciók és/vagy salesesek.
Én csak mezei diplomás IT-sként kaptam a "félluxust".
Ami még biztos: a jó angol tudás mindenhol alap, anélkül kb egy neandervölgyiként kezelnek aki beszélni se tud. Ez attól független hogy melyik országba mész.
A függő pedig a helyi nyelv, ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni. Svájcban német nélkül csak nagyon speciális és keresett tudással tudsz elhelyezkedni (kb ha a munkáltató van kényszerhelyzetben emiatt), de NAGYON elvárják hogy tudjál németül. (a sviccer az nem fontos munkához). (persze ha francia részre mész akkor francia, ha olasz akkor olasz, de a cél 95%-ban szerintem a német terület szokott lenni). Vannak országok ahol nem várják el hogy rögtön beszéld a helyi nyelvet, csak idővel (pl benelux és skandináv országok). Na Svájc nem ilyen. Rettentő sok ember közül válogathatnak, ezért nem a macerás eseteket választják.
Itt senki nem fog hasraesni attól ha 3-4 nyelven beszélsz, sőt az inkább alap. Gyerekeim sulijában (ZH kanton) már elsőbe lépve az osztály fele tudott legalább 2 nyelven, kb a negyede 3 nyelven és egy páran 4 nyelven beszélni. Folyékonyan. (én is csak csodálkoztam de vannak ilyenek. Pl apuka arab, anyuka spanyol, gyerekkel az anyanyepven beszéltek, egymással meg angolul (gyerek azt beszélte először), az oviban meg ráragadt a sviccer német)
Az enyémek 3-al indultak de csak mert születésüktől fogva foglalkoztam ezzel. (azóta a nagyobbik a 4.-et tanulja, ha a dialektust nem számítjuk)
Szóval angol/német a minimum. B1-es szintet szoktak mondani minimumnak de szerintem B2 a reális kezdetnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!