Akiknek sikerült kitelepülni másik országba, adnátok útmutatást, hogy érdemes belevágni?
Lehet rossz kategória, elnézést.
Van egy középfokú műszaki végzettségem, ezzel szeretnék elhelyezkedni, nem a pénz miatt szeretném elhagyni az országot, hanem nagyjából minden más miatt. (Bürokrácia, élhetetlen közigazgatás, emberek mentalitása, és hasonlók)
Dolgozni tudok, szeretek, csapatban is, van 10 éves munka és 2 éves szakmai tapasztalatom - viszont jópofizni képtelen vagyok.
Angolul beszélek, némettel nem boldogulnék.
Csakis egyedül vagyok képes (és hajlandó) lakni, tehát ilyen közös albérlet és munkásszálló max 1-2 hónap, tovább nem bírnám. Van némi spórolt pénzem, holmim kevés, kapcsolatom és segítségem minden téren 0.
Hogyan és merre lenne esélyem? Mindenképpen menni akarok valahova, max 1 éven belül. Van vajon rá esélyem?
Válaszokat köszönöm!
Mit takar a középfokú műszaki végzettség, az ugye nem mindegy. Kapcsolat nélkül vagy kanada, vagy hollandia ami megcélozható.
Hollandiát ismerem jobban éltem kint 3 évet. Ott magyarként szláv, vagy lengyel vagy. Ehhez jobb, ha hozzászoksz, főleg, ha építkezésen, vagy gyárban, tehát nem irodában dolgozol. Nagyon sok a lengyel, a hollandok megleszarják, hogy honnan jöttél, kb onnan tehát te is lengyel vagy. Tehát ilyenekre fel se kapd a fejed, ha a holland nagy pofával kiabálja neked, hogy pivo pivo - azaz sörözni hív a melóhelyen. Sok a török, arab, lengyel, ukrán, velük együtt kell élni, dolgozni, ha bírod, akkor menni fog, ha kicsi a türelmed, akkor inkább ne is indul el Hollandia felé, mert ott azért vannak arcok rendesen.
Egyedül nem igazán fog menni a lakhatás, mert az árak azért elég kemények, ha félre is akarsz rakni, akkor úgyis csak 2-3 emberrel együtt tudsz a kezdetekben megszállni valahol. Az meg lutri... jó nagy türelem, empátia és leszaromság kell hozzá. Tehát lakás olyan 800-1000 euró, ha magadnak akarod kivenni, nagyvárosban egy kis lakást kapsz ennyiért, szóval jobb, ha hozzászoksz, hogy török, lengyel és ukrán szobatársaid lesznek dögivel.
Ha erősen hajtasz, beszélsz angolul, akkor van esélyed rá, hogy vállalkozó kiemel, saját csapatba tesz. A hollandok furcsa népek, meg kell őket szokni, de ha szerencséd van - a szerencse fontos faktor - akkor simán olyan munkára beosztanak, amire nincs is képesítésed! Nem egy magyart ismerek odakint, aki sima érettségivel ment ki építkezésre, aztán mivel nem ivott, tudott nyelvet, 1 hónap után már autót vezetett, munkásokat fuvarozott stb...
Attól függ ugye, hogy mit képzelsz el magadnak melónak.
Ha a kalandvágy hajt akkor mindenképpen Spanyolország, vagy Portugália, ott halászfalukban közepes hajókra el lehet szegődni, vagy akár gyümölcsszedésre is. Amit kerülj, az ciprus, ott csak kizsigerelik az embert. Anglia, németország fullon van, ausztriába max szállodába tudsz elmenni, de a német nélkül esélytelen, főleg kapcsolatok nélkül.
Antiviral !
Ez netto baromság. Hollandiában élek majd 10 éve és senki nem néz lengyelnek. Az akcentusom miatt rákérdeznek honnan jöttem, aztán annyi. Kimondottan segítőkészek, igaz, én a kezdetektől tanultam a nyelvet ők meg nagyra értékelik, ha az ember próbálkozik. A lakhatás az egyetlen, ami válós a történetedben, valóban magasak az árak.
Köszönöm a válaszokat, jöhet még.
Hollandia ezek alapján akkor felejtős, köszi az átható leírást! (ilyesmiből jöhet több is, tényleg hasznos)
Kanada nem rossz ötlet.
Gyártás/termelés/fejlesztés/elektronika a fő csapásirány.
Angliában nyelvtudással, szakmai gyakorlattal tudsz boldogulni. Mivel vannak igényeid, így a kezdés picit nehéz lesz ( az igényeid teljesen érthető, normális) Sajnos Angliában a Bürokrácia nagyon élen van. Ha egyedül akarsz élni egy kis stúdió lakásban 2 dolgot tehetsz.
1. Mélyen a zsebedbe nyúlsz. Ugyanis lakásbérlésénél szinte mindenhol elvárás a minin 3-6 hónap bejelentett munkaviszony. Ha nincs , akkor vannak ügynökségek akik 6 havi vagy 12 havi depositot kérnek előre, és személyi referenciát. Ez azt jelenti, hogy keresned kell olyan személyt aki kint él, leinformálható, és az illető garantálja a személyedet, hogy az vagy akinek mondod magad. Nem könnyű.
Ezért csinálják sokan azt, hogy 6 hónapig vagy 12 hónapig egy szobát bérelnek csak (igen többed magukkal egy házban) , és amikor már van lehetőség rá, keresnek lakást maguknak. Ebben az esetben csak max másfél. 2 havi depositot kérnek el. Szoba bérlésnél meg max 2 hét depositot szoktak kérni.
Mivel írtad, hogy 1 éve belül akarsz jönni, így neked már lesznek kikötések a beutazással, munkakereséssel kapcsolatban a brexit miatt. (regisztrálnod kell, lesznek elvárások stb) Ebben nem nagyon tudok segíteni, mert én 12 éve jöttem ki, és pont akkor törölték a regisztrációt, kikötéseket. ( regisztrálni kellett anno, de visszautalták az akkor 90 font regisztrációs díjamat.) De a neten utánatudsz járni majd.
Még valamit.
Minél tovább élsz egy adott országban, ráfogsz jönni, hogy más országok sem jobbak, talán csak a pénz az ami miatt maradnak a legtöbben.
Vegyük Angliát. Bürokrácia rossz. Itt kint is a politika nevetséges, korruptak. Az önkormányzati, banki ügyintézés nevetséges. Még ma is előfordul, hogy meg kell magyaráznod , hogy Magyarország uniós ország. De volt aki nem hitte el, és utána kellett járnia. Amikor már a főnöke jelezte, hogy uniós, akkor intézkedett is. Rendőrség sem végzi úgy a munkáját ahogy kéne. Amikor szükség van rá, felhívod, hogy jöjjenek ki, mert a szomszédban balhé van, ordenáré módon viselkednek hajnali 2-kor. A válasz mindig az, hogy nem jönnek, tegyél panaszt online. Amíg nem folyik a vér, addig nem emelik fel a feneküket. Sajnos ez látszik is, amikor a nyílt utcán már nem is takargatva szúrják magukat a drogosok vagy füveznek. (mindkettő illegális, büntetendő) 8-10 éve ilyen még nem volt.
Egészségügy meg egy nagy kaki.. Tény, hogy a kórházak tip-top, modern felszerelés, kulturált hely. Csak éppen a vizsgálat az ami borzalmas. Nem hiába mennek külföldre vagy haza a betegek orvosi vizsgálatokért.
De ezeket sok év kint lét után értelmezed, amikor a kezdeti lelkesedés már elmúlik..
AZ emberekről meg. Ahogy otthon, itt kint is ugyanazok az emberek mentalitása. Vannak kedvesek, vannak kőbunkók. Vannak jószívűek, vannak idegbetegek. Nincs különbség. Talán csak 1 van. A magyar sofőrök agresszívak, türelmetlenek, ideg betegebbek. Kint valamivel türelmesebbek, ha van aki agresszív az nem angol.
3-as ...
már hogy lenne netto baromság, mikor te is pont ugyanazt mondod, mint én... aki tanulja a nyelvet és beszéli azt értékelik, előre lép, és a szállások is olyanok, amilyennek leírtam.
Nem tudom milyen területen dolgozol, szerintem irodában, de én építőiparban dolgoztam mérnökként terepen, és a melósokkal egy kalap alá vettek minket a hollandok. Simán lengyelek voltunk mi is, addíg amig nem vakkantottunk pár szót hollandul.
Iszonyatosan sok a redneck, meg a bunkó paraszt (gazdálkodó) vidéken, akik simán lelengyeleznek ha magyar vagy, főleg mondom építőiparban, szolgáltatásban (burkolók, szigetelők stb...).
De, amit hollandul szólalsz meg, azt nagyon respektálják! Tehát pillanatok alatt lehet kiemelkedni melós szinten is, ha egy kicsit, mint ahogy fent is írtam, hajt az ember, és akar!
Az igaz, ha csak úgy simán kimész érettségivel, vagy kis munkatapasztalattal, akkor nagy a rizikó, hogy bekerülsz-e valahova, beosztanak-e jobb pozícióba. Mert járhatod az uitzendbureau-kat, de akkor hozzájuk is kötöd magad, ha egyből telephelyre mész ki és ott próbálkozol lehet, hogy jobb melót találsz. Mert nulla nyelvtudással, képesítéssel mész mosogatni 12 órát, vagy takarítasz megszakadásig! Kell hozzá persze szerencse is.
Én Hollandiát ejtettem. Angol nyelvterület érdekel.
(nem tudom ez a nyelvtudás nem említése nekem szólt e, ha igen akkor idézek a leírásból: "Angolul beszélek, némettel nem boldogulnék.")
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!