Helyjegy váltása kötelező- ez mit jelent pontosan?
Nyugi..a pénztáros fel fog világosítani.
A helyjegy pedig egy ülés a vonaton, ahova szólni fog a jegyed. Oda más nem ülhet.
Pontosan milyen útvonalon szeretnél menni?
Sopron-Düsseldorf közvetlen ajánlat nincs. A legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás szerintem, ha kiutazol Bécsbe az ÖBB járatával, erre Magyarországon is meg tudod venni a jegyet, (a MÁV szerint a Sopron (ÖBB) az idulási hely, szóval gondolom van ott a vasútállomáson valami ÖBB-s jegypénztát. Ebből a legjobban akkor jársz, ha 9 eurós SparSchiene jegyet kérsz (ha még van, ezek korlátozott számban elérhetők). Ekkor is át kell szállnod Bécsen belül (Wien Meidling), de a jegyed Wien Hbf (főpályaudvar) - ig érvényes lesz.
Bécsből pedig közvetlenül mehetsz Düsseldorfba. Én úgy értelmeztem, hogy akkor jársz a legjobban, ha a MÁV SparNight jegyét használod ki, ezt Magyarországon a nemzetközi jegypénztárakban veheted meg, biztos van ilyen is Sopronban. Ez elvileg 49 euró 6 fős hálókocsiban, 20:41kor indul Bécsből. Ha Magyarországon megveszed a jegyet, Bécsben már nem kell.
Ahogy a SparSchiene, úgy a SparNoght jegyek is csak korlátozott számban kaphatók, csak egy adott járatra érvényesek, cserélni, visszaváltani nem lehet. Érdemes hamar lecsapni rá, mert elfogyhat.
Másik opciód, hogy az ÖBB-től veszed a jegyet, viszont én ott most hirtelen 59. 90 eurónak találtam a legolcsóbbat. Ez esetben ha lehet, online, vagy a soproni ÖBB pénztárban kellene megvenned, mert ez is korlátozott ajánlat volt, a helyszínen már jóval drágább lenne.
Tehát összefoglalva menj el az állomásra, keresd meg az ÖBB és a nemzetközi jegypénztárat, és vedd meg a jegyedet 9, ill. 49 euróért, Sopron-Wien Hbf, illetve Wien Hbf-Düsseldorf szakaszokra minél hamarabb (azt hiszem 2 hónappal hamarabb lehet megvenni). Esetleg a visszajegyet is megveheted. Ezután semmi más dolgod nincs, mint a két jegyeddel felszálni a vonatokra egymás után.
A sima vonatjegy mellé kell váltanod pluszban egy helyjegyet, ami adott ülésre szól, oda kell ülnöd. Álló utas nem lehet.
A pénztárnál jegyvásárláskor mondanod kell, hogy pontosan melyik vonattal utazol, és erre a járatra kérsz helyjegyet is a vonatjegy mellé. Ha pl. egy átszállás van, külön-külön mind a két szakaszra kell helyjegy. Így összesen négy jegyed lesz: két vonatjegy és két helyjegy (egy irányba). Nemzetközi pénztárban tudod intézni, átszálláskor már nem kell a pénztárba szaladni jegyet venni.
Remélem, elég szájbarágós volt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!