Kezdőoldal » Utazás » Egyéb kérdések » Hogyan zajlik le egy határ...

Hogyan zajlik le egy határ ellenőrzés ha szerbiába megyünk át?

Figyelt kérdés

Most először mennénk át szabadkára és az érdekelne, hogy hogyan zajlik egy határ átlépés.

Olyanokra gondolok, hogy milyen papírok kellenek, azokat nekem kell bevinni valahova, vagy a határ rendész kéri el, mint egy sima közuti ellenőrzésnél mint a rendőr?

2018. okt. 9. 09:01
 1/5 anonim ***** válasza:
100%

Konkrétan a szerb határra hirtelen nem emlékszem, de ilyenkor az úton, ahol átmentek minden sávon van egy (két) sorompó, minden sáv mellett egy bódé. Begurultok a kocsival, a sofőr lehúzza az ablakot, minden kocsiban ülő útiokmányát (személyi vagy útlevél) odaadja, ők leellenőrzik a kis bódéban egy számítógépen, majd visszaadják, felnyitják a sorompót és mehettek tovább.

Még sosem vezettem át határon, így nem tudom, hogy a kocsi forgalmiját, vagy a jogsit ellenőrzik-e. Ja és ha valamiért úgy döntenek, akkor lehet benéznek a kocsiba is, ki kell nyitni a csomagtartót, esetleg egy-egy csomagba is belenéznek, de nem hiszem, hogy ez egy magyar autónál azon a határon jellemző lenne.

2018. okt. 9. 09:25
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

Mi pont a múlt héten mentünk oda-vissza egy párszor. Beálltok az egyik sávba, a magyar oldalon kint áll a bódé mellett a rendőr, elkéri a személyiket/útleveleket, közben a sofőrt megkéri, hogy szálljon ki és nyissa ki a csomagtartót, csak bele pillant. (Kivétel nélkül minden autóssal felnyittatták, ahogy én láttam). Utána beviszi az iratokat, leellenőrzi a számítógépen, majd vissza kapjátok és mehettek tovább. A szerb oldalon a bódéhoz közel kell állni és be kell nyújtani a kis ablakon a papírokat a határőrnek. Amikor vissza adja indulhattok, de lehet, hogy a vámos még leint, hogy ő is megnézze a csomagtartót ( nekünk mindig megnézték).

Párom egyik nap egyedül ment, tök üres volt a kocsi, és félre állîtották, teljesen szétszedték az autót, a pótkereket is kivették a csomagtartóból. Ez vissza felé volt már a magyar oldalon.

2018. okt. 9. 09:53
 3/5 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a segítséget.

Az autó papírjaival mennyire szoktak foglalkozni?

Az autó amivel mennénk az nem a mi nevünkön van, hanem az eggyik rokonom nevén ( az autó forgalmia, biztosítása is rendben van)

2018. okt. 9. 10:36
 4/5 anonim ***** válasza:
47%

A határon a személyt ellenőrzik. Ha gyanúsnak találják, a kocsi tartalmát is. Ha ettől még gyanúsabb, akkor jön szóba a többi, például hogyan került hozzád kocsi.

Én még határon nem szálltam ki a kocsiból egyszer sem, pedig Ukrajna kivételével minden magyar határon mentem át nagyon sokszor.

Egyébként mint mindenben, itt is döntő lehet maga az ellenőrző ember. A szabály egyértelmű, az ember nem. A kilencvenes évek legelején a román határon szerettek motozni is. Ez volt a szabály. Volt, akivel nem lehetett szót érteni, még a nézéstől is meg tudott sértődni. Volt akinek megfelelő kéztartással kinyújtottad az útlevelet. Unottan odajött, oda se nézve kivette belőle a bankjegyet és mélán intet: tűnés. Úgy fél perc volt. Ezt teszi az ember.

Ha aggódsz, kérj egy papírt az autótulajdonostól, hogy ő adta neked használatra. Nem fog kelleni, de ettől nyugodtabb lehetsz.

2018. okt. 9. 11:17
 5/5 anonim ***** válasza:
Nem szoktak vele foglalkozni, de írjatok egy kölcsönadási szerződést biztos, ami biztos.
2018. okt. 9. 12:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!