Kell új útlevelet csináltatnom, vagy jó a régi is?
sztem kell
de az utazási irodában biztos megmondják!
Már régen meg kellett volna csináltatnod! A törvény szerint a házasságkötésed pillanatában érvényét veszti az útleveled. Sajnos újat kell csináltatni, mert mág az is megtörténhet, hogy a határon megállítanak, és ha nincs nálad olyan irat, ami az új nevedre szól, akkor nem engednek be az országba. Történt már ilyen.
Egyébként nekem is elég kellemetlen volt, mikor a tíz évre csináltatott útlevelemet a házasságkötés után újra kellett csináltatni, mivel még csakegyéves volt az útlevél, és csak egyszer voltam vele külföldön. Engem is az okmányirodában világosítottak fel arról, hogy a régi útlevéllel már nem utazhatok.
és akinek nincs is útlevele? tehát ha nem használtam az útlevelet, minek csináltattam volna meg az esküvő után? most viszont használnám, ezért tettem fel a kérdést.
a határon elkérhetik a személyimet? mert ha nem, akkor miből jönnek rá, hogy megváltozott a nevem?
Ha nincs útleveled, akkor az Unión belül személyi igazolvánnyal utazhatsz. Az Unión kívülre viszont csak az útlevelet fogadják el. Van néhány olyan nem-uniós ország (pl. Horvátország), ahová szintén lehet utazni személyi igazolvánnyal is.
Abból jönnek rá, hogy megváltozott a neved, hogy az útleveled kódját beírva a nyilvántartásba lekérik az adataidat, ahol viszont már az új neveden szerepelsz. Ha az új neved nem azonos az útlevélben szereplő névvel, akkor az útlevél érvénytelen, és úgy veszik, mintha egyáltalán nem lenne nálad útlevél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!