Kezdőoldal » Utazás » Egyéb kérdések » Kell új útlevelet csináltatnom...

Kell új útlevelet csináltatnom, vagy jó a régi is?

Figyelt kérdés
2 éve férjhez mentem és megváltozott a nevem. Szeretnék külföldre menni nyaralni, az útlevelem még 5 évig jó. A névváltozás miatt mindenképpen kell új útlevelet csináltatnom? Nem szeretnék valamelyik határon lebukni, hogy nem is az a nevem és nem engednek tovább.
2010. márc. 19. 09:38
 1/6 anonim válasza:

sztem kell

de az utazási irodában biztos megmondják!

2010. márc. 19. 09:50
 2/6 anonim ***** válasza:
Hivatalosan max.15 nappal a névváltoztatás után meg kellett volna csináltatnod minden okmányt, de ezzel senki nem foglalkozik szerencsére. Ha szőröznek a haáron, akkor gáz lehet, én ezzel nem rontanék el egy nyaralást, inkább megcsináltatnám előtte, hogy nyugodtan indulhassunk.
2010. márc. 19. 10:05
 3/6 anonim ***** válasza:

Már régen meg kellett volna csináltatnod! A törvény szerint a házasságkötésed pillanatában érvényét veszti az útleveled. Sajnos újat kell csináltatni, mert mág az is megtörténhet, hogy a határon megállítanak, és ha nincs nálad olyan irat, ami az új nevedre szól, akkor nem engednek be az országba. Történt már ilyen.

Egyébként nekem is elég kellemetlen volt, mikor a tíz évre csináltatott útlevelemet a házasságkötés után újra kellett csináltatni, mivel még csakegyéves volt az útlevél, és csak egyszer voltam vele külföldön. Engem is az okmányirodában világosítottak fel arról, hogy a régi útlevéllel már nem utazhatok.

2010. márc. 19. 14:48
 4/6 A kérdező kommentje:

és akinek nincs is útlevele? tehát ha nem használtam az útlevelet, minek csináltattam volna meg az esküvő után? most viszont használnám, ezért tettem fel a kérdést.

a határon elkérhetik a személyimet? mert ha nem, akkor miből jönnek rá, hogy megváltozott a nevem?

2010. márc. 19. 14:52
 5/6 anonim ***** válasza:

Ha nincs útleveled, akkor az Unión belül személyi igazolvánnyal utazhatsz. Az Unión kívülre viszont csak az útlevelet fogadják el. Van néhány olyan nem-uniós ország (pl. Horvátország), ahová szintén lehet utazni személyi igazolvánnyal is.

Abból jönnek rá, hogy megváltozott a neved, hogy az útleveled kódját beírva a nyilvántartásba lekérik az adataidat, ahol viszont már az új neveden szerepelsz. Ha az új neved nem azonos az útlevélben szereplő névvel, akkor az útlevél érvénytelen, és úgy veszik, mintha egyáltalán nem lenne nálad útlevél.

2010. márc. 19. 15:09
 6/6 A kérdező kommentje:
uniós országba megyek, de nem uniós országon keresztül, tehát kell. így már értem egyébként a dolgot, emlékeim szerint eddig még mindig csak megnézték a papírokat nem láttam soha hogy leellenőrizték volna rendszerben. meg az igazat megvallva esküvő után egy héttel repültem is külföldre egyértelműen a régi útlevelemmel és semmi gond nem volt. de jobb félni mint megijedni. nem szívesen, de megcsináltatom az útlevelet....
2010. márc. 19. 15:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!