Kezdőoldal » Utazás » Egyéb kérdések » A havas hegyekbe sátrazók...

A havas hegyekbe sátrazók hogy nem fagynak meg?

Figyelt kérdés
Hogy nem fáznak fel a sátorba? A teljes menetruházatukba alszanak? Hogy tudnak normálisan aludni abba a pufajkába? Az véd annyit hogy ne fázzanak fel meg ne fázzanak éjszaka a sátorba.
2015. okt. 22. 20:32
 1/5 Gugu Gabor ***** válasza:

Egyrészt nem 10000 ft os tesco auchan sátor másrészt hállózsák, alsó ruházat szintén nem az olcsó kategóriából választva.

Ettől még nem lessz sétagalopp de sokat segít a helyzeten

2015. okt. 22. 20:38
 2/5 anonim ***** válasza:

Jaja, nyilván jó cuccuk van.

Speciel én bármiben tudok aludni, ez nem mindenkinek gond... Csak meleg legyen, mert kifagyva nem tudok aludni, max. ha nagyon fáradt vagyok, ami nekik megvan.

Sok kell a megfagyáshoz, egy rendes felszereléssel az már nem fenyegeti őket. S ha mégis fáznak, akkor fáznak, abba még nem hal bele az ember.

2015. okt. 22. 20:51
 3/5 anonim ***** válasza:

ELőször is, nem árt, ha van az embernek normális felszerelése. Ezen túl, közép-európában nem is tud igazán hideg lenni. -25 c fok még nem hideg. Csak szokni kell. Én nulla fokban még pólóban, rövidnadrágban biciklizek, aki kárpáti gyerek, hozzá van szokva a fenyvesöv éghajlatához, annak ez gyerekség. A rühes alföldön, ahol élek, hat éve egyszer vettem fel utoljára télikabátot. Az óta nem is volt valaminek nevezhető hideg.

Másodsorban: ha az ember 1000 m felett (vagy körül) éjszakázik, az elmebetegek kivételével senki nem alszika nyílt szabadban. Én legalábbis, mint apám, nagyapám, dédapám, stb, döntünk egy fenyőt (ha nincs döntve, megrakjuk hóval, és alásátrazunk, a derékaljat meg megrakjuk mohával, fenyőgallyal. Közepes színvonalú hálózsákban még melege is van az embernek. Csak azért nem veti le a ruhát, mert reggel igen sz...r a hálózaákban öltözködni, illetve ahideg rucit felvenni. Ha valamely oknál fogva nincs fenyves, nincs semmi, akkor szépen nyakig be kell takarózni jó meleg hóval. Akinek ehhez sincs gusztusa, aludhat a vadetetőből kiszedett szalmában. A legjobb a Barlang. Okos emebr sose meg yolyan helyre, ahol nincs bvarlang vagy bányatána, ahol megszállhat éjjel, mármint ha nincs menedékház, ezstenaház, pásztorszállás. A Bükkben pl. 300 barlang van, nem tudok a ehgységnek olyan pontját, ahol két kilométeres köteztben nem akadna egy megszállásra alkalmas jó meleg, télen-nyáron nyolcfokos barlang. A plusz nyolc fok a mínusz húszról bejőve már forró!

A törpefenyves-övben is szépen be lehet takarózni törpefenyővel, meg hangafűvel, d etöbbnyire nem si kell, mert ahol törpüla fenyő, hott már télen átlatában méteres a hó, leszúrja az emebr a sít, vagy a hótalpat, megkotorja a snét, megigazítja a smrekket (tótul: a havat mega fenyőt) és már bele is huppant a finom puha ágyikóba.

És hogy mit lehet csinálni 4-5000 méter magasan, mínusz negyven fokban, ahol már semmi sincs?

Nemtom, oda nem járok. Szerintem nem célszerű ott éjszakázni, bár jó ruhában, hótakarásban, széltől véve ott se fagy meg az ember.

2015. okt. 22. 21:29
 4/5 anonim ***** válasza:
A Himaláját megmászók talpig beöltözve alszanak, és gyakran egymást dörzsölik éjjel, hogy meg ne fagyjanak.
2015. okt. 22. 22:31
 5/5 anonim ***** válasza:
Mi a Himalájában (már elég magasan 4000m fölött, egy olyan szobában aludtunk ahol mindenhol ujjnyi rések voltak, reggelre a vastag falú műanyag kulacsunkba belefagyott a vizünk. Hálózsákban aludtunk ruhában, sapkában, de soha nem gondoltam volna hogy egy igazi pehelytollal bélelt hálózsák ilyen meleg tud lenni. Pedig Kathmanduban béreltük.
2015. okt. 23. 09:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!