Néhány év után haza költöző magyarok, hogyan fogadtak Titeket otthon?
Akik legalább 3-4 évet külföldön éltek és összeszedték a magyarországi megélhetésre valót, Titeket hogyan fogadtak a haza költözés után? A barátok kitartottak? A család körül ugrált, vagy inkább lehülyéztek amiért vissza költöztetek a "nyomorba"? Régi kollégák, ismerősök, szomszédok nem idegenedtek el amiért otthon hagytatok csapot-papot a saját céljaitokért?
A legfontosabb pedig: valóban jobb visszatérni? Persze úgy, hogy sikerült házat/autót venni. Elfogadható úgy az élet otthon, vagy már sosem lesz az igazi ha megízlelted külföldet és kívülről láttad a romos Magyarországot?
#11-12 Köszönöm a választ, nagyjából ilyen hozzászólásokra vártam. Most pl itthon vagyok 2 hete és már állatira idegesítő az itthon lét. Ennyi idő alatt is rengeteg negatív impulzus ért itthon, hihetetlen hogy a bolti eladók, szolgáltatást kínálok milyen közönnyel és milyen bunkón kezelik itthon a betévedt vásárlókat. Ez most számomra a legkiábrándítóbb.
Ránk most, bő 1 év után sem mondhatnák már hogy kudarccal térnénk haza, mert már most jelentős eredményeket értünk el külföldön, bízom benne és tudom hogy ez a következő pár évben csak hatványozódni fog.
A dilemmánk szerintem örökre megmarad, hogy szerényebb életvitel biztos fedél alatt itthon közel a rokonsághoz, vagy egy jobb, kalandokkal teli élet külföldi légkörben. Majd meglátjuk mit hoz a jövő.
Szerintem, több oldalról kéne a problémát megnézni.
Egyrészt, bajos az otthoni és a "külföldi" -csak így általánosságban- viselkedést, illemet, modort összehasonlítani. Bécsben persze, hogy illemtudóbbak, de pl. Arbingban sem kedvesebbek egymással a helyiek. Ahogy a nem helyi -esetleg csak 20 éve ismerős, de nem ott született kér kenyeret, máshogy viselkednek.
Mint ahogy a családban sem "viselkedünk", ismerjük egymást örök idők óta, és fogjuk is örökké.
Amikor valaki csak úgy visszacsöppen az előző környezetébe, akkor sem rosszindulat, hogy esetleg évekbe kerül a visszaállás -ha sikerül-, hanem az előző veszteség utáni visszafogadás feldolgozása.
Nem is kell,ahhoz külföldre menni, elég, csak egyetemre, és utána, esetleg rendszeres hazalátogatás nélkül egyszerűen hazaköltözni. Más a helyzet, ha az egyetemre ment ember hetente-havonta otthon van, és látszik, hogy ténylet OTTHON van, és haza fog jönni; minden módon kifejezi, hogy semmi nem változott, ahogy végez, ő ugyanaz a személy lesz, csak majd többet tud adni, abból, amit tanult.
Nehéz észrevenni is, elismerni is, hogy a hazaköltöző ember esetleg mennyire megváltozott. Amit a környezete szavak nélkül is fölfog. Más ruhában jár, fölvett modorosságokat, nem tud -talán nem is akar- beállni a sorba, főleg nem az előző helyére -ami a környezete szerint nem változott-.
Írja is a kérdező a csapot-papot otthagyást. amit a környezet is pont ugyanúgy élt meg; és a saját cálokat is, ami igazából egy kicsit önzőnek hangzik, nem?
A lényeg. hogy amit nyersz a réven, elveszted a vámon.
Időt nyertél az anyagiak megszerzésével, és időt veszítesz az emberek visszaszerzésével. És még így is örülni kell, ha sikerül.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!