Kezdőoldal » Utazás » Egyéb kérdések » Útlevél vagy igazolvány?

Útlevél vagy igazolvány?

Figyelt kérdés
Sziasztok. 15 éves Romániában élő magyar gyermek vagyok, van magyar állampolgárságom is, mivel szeretnék Magyarországon élni majd. Az lenne a kérdésem, hogy magyar útlevelet kell igényelnem ahhoz, hogy egyedül kisérő nélkül utazzak ki az országból, vagy igényelhetek magyar személyit és azzal is utazhatom egyedül? Nem tudom mennyire érthető, ha nem értitek megpróbálom mégegyszer elmondani. Köszönöm szépen! :) :*

2015. júl. 6. 22:23
 1/7 anonim ***** válasza:
Attól, hogy magyar útlevelet vagy személyit csináltatsz még nem utazhatsz egyedül kísérő nélkül. 15 évesen felnőtt kísérőre van szükséged.
2015. júl. 7. 00:22
 2/7 anonim ***** válasza:
54%
Eus országokba nem kell csak személyi, de mivel fiatalkorú vagy szülői beleegyező nyilatkozat szükséges.
2015. júl. 7. 07:35
 3/7 A kérdező kommentje:
ez nem így van. magyar útlevéllel biztosan tudom, hogy lehet külföldre utazni! osztálytársam is utazott minden engedély nélkül egyedül. csak útlevele volt és ő. ezt biztosítani tudom, mert ott voltam és láttam. nekem meg volt román útlevelem és egy papírom, hogy x ember kivisz engem az országból és anyuék megengedik. plusz az egyik barátom tegnap ment ki romániából budapestre és onnan svédbe magyar útlevéllel, minden szülői beleegyezés nélkül és kíséret nélkül!
2015. júl. 7. 15:05
 4/7 anonim ***** válasza:
54%
Te tévedésben élsz. Papír mindenképp kell mivel kiskorúak vagytok, az már más tészta, hogy nem igen kérik el sehol. De ha mégis és nincs papírod mit csinálsz ? Visszafordítanak a határról. Útlevél vagy személyi eus országokban teljesen mindegy, ha eun kívül mész akkor kell útlevél mert a személyit nem engedik.
2015. júl. 7. 15:09
 5/7 A kérdező kommentje:
te élsz bazinagy tévedésben. az unokatesóm is egyszerűen útlevéllel jön át. nem kell semmiféle papír
2015. júl. 8. 08:49
 6/7 anonim ***** válasza:
67%

Kedves kérdező. Hiába vered magad a földhöz de a válaszadónak van igaza, és nem neked.

"Mi kell ahhoz, hogy fiatalkorú külföldre utazhasson?

A kiskorú gyermek azonban úti okmány birtokában sem utazhat külföldre a szülők beleegyezése nélkül. Amennyiben a kisfiút vagy kislányt apja és anyja is elkíséri, nincs szükség külön engedélyre, ha azonban csak egyikükkel vagy szülők nélkül utazik külföldre, minden esetben kötelező felmutatni a határon a szülők közjegyző által hitelesített írásos engedélyét. "

Ezt a magyar követség honlapjáról van kiemelve.

Fogd fel: UNIÓS országokban útlevél VAGY személyi igazolványra van szükséged. Vagyis teljesen mindegy , hogy melyikkel jössz át a határon, mindkettő érvényes lesz.

Nyilván nem lesz ellenőrzés de Magyarországon bármikor odamehet hozzád egy rendőr, és kérheti az okmányaidat. Átadod neki a SZEMÉLYIT VAGY ÚTLEVELET amiben le van írva feketén-fehéren, hogy mennyi idős vagy. A rendőr erre kérheti az írásos engedélyt ha megtudja, hogy szülők nélkül vagy itt. Ha nincs akkor te már nem mész oda ahol aludni szoktál, hanem szólnak a határőröknek akik hazatoloncolnak. Így már érthető. Lassan írtam, hogy megértsd.

2015. júl. 8. 09:14
 7/7 anonim ***** válasza:

"Nyilván nem lesz ellenőrzés"

A magyar-román határon VAN határellenőrzés. Nem igazán vagy tisztában a dolgokkal.

"de Magyarországon bármikor odamehet hozzád egy rendőr, és kérheti az okmányaidat. Átadod neki a SZEMÉLYIT VAGY ÚTLEVELET amiben le van írva feketén-fehéren, hogy mennyi idős vagy. A rendőr erre kérheti az írásos engedélyt ha megtudja, hogy szülők nélkül vagy itt."

Nem kérheti. Az egy román szabály, hogy x kor alatt nem utazhatsz egyedül, legfeljebb a román határon ellenőrzik. Nem gondolhatod komolyan, hogy Magyarországon a magyar rendőr egy másik állam szabályait fogja betartatni.

2015. aug. 28. 20:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!