Barátnőmmel szeretnék külföldre utazni, jegyárakat nézve Londonra gondoltam. Miket kell tudnom, és kb. mennyibe kerülne az egész?
A repjegyet látom már nézted. Melyik társaságnál? Fapadosnál találtad gondolom ezt az árat. Viszont itt sem mindegy, mert az Easy, a Ryanair és a Wizz is kapcsolatba hozható különböző repterekkel. A Wizz Lutonban, a Ryanair Stansteden, az Easy pedig Gatwicken és Lutonban száll le.
Én Lutonnal kapcsolatban tudok konkrétumokat írni, mert én 7x már lefutottam ezeket a köröket oda-vissza, plusz idén is le fogom.
Szóval. Abban az esetben, ha Lutonba érkezel: van 4 opció. Első. Ismerős kimegy érted. Második. Taxi. Harmadik: busz. Negyedik: vonat. Első kizárva, ha nincs kinti ismerős, aki tudna fuvarozni. Második nem olcsó, hacsak nem sokadmagatokkal utaztok és eloszlik a fuvardíj. A busz - ha előre foglalsz, akkor pár fontból megúszható, de ahogy előttem is írták, lassabb, mintha vonattal utaznál. Aztán van még a vonat. Erre egy open return / fő 25-26 font körül van, legalábbis tavaly annyi volt, idén biztos emeltek rajta kb. egy fontnyit. Ha ezt az opciót választod, akkor a vonatjegyeddel a busz ingyen elvisz a Luton Airport Parkway állomásig, ahol fel tudsz szállni a vonatra. (Általában a Brighton felé menő vonat a jó, gyakran járnak és 40-45 perc alatt bent vannak Londonban. Az első londoni állomás a St Pancras International, de el lehet vele menni a London Bridge megállóig is például. A vonatjegy további előnye, hogy felmutatásával és 2for1 voucherekkel ketten egy jegy áráért be tudtok menni csomó múzeumba. Vagy netről nyomtatjátok ki a kupont, vagy pedig szokott lenni a reptéren meg a vasútállomáson is ilyen kis brossúra, amiben van pár biankó kupon. De minden esetben kell hozzá a vonatjegy. Mindkettőtöké. Sokszor elkérik az utóbbi időben, mert csak úgy érvényes a kedvezmény.
Tömegközlekedés. 5 napra érdemes hetijegyet venni. Persze csak ha bizonyos zónákon belül mozogtok. 1-2-es zóna esetében tuti spórolás a hetijegy. Ha kívül akartok merészkedni az 1-2-es zónán, érdemes kiszámolni, mennyire jön ki a napijegy. A hetijegyet egyébként már Oysterre töltik fel. Ahogy előttem is írták, az Oysterre depositot kell fizetni, amit ha visszaadsz, akkor visszakapod az 5-6 fontot / fő)
Fontos tudni, hogy a napijegyből van peak és off-peak. Ebből érdemes utóbbit venni, mert lényegesen olcsóbb, ha ezt választod. Ennek viszont hátránya, hogy csak 9:30-tól tudsz vele utazni. Amikor már a londoniak nagyrészt elindultak munkába. Ha viszont hetijegyet veszel, nincs ilyen korlát, bármikor tudod használni, akár hajnali 6 órakor is. Peak időszakban érdemes a buszt választani, meglepően kevesen vannak rajta. A metrón viszont tömegnyomor van. Ezt személyes tapasztalatból mondom. Tavaly először nekem is Oysteres hetijegyem volt, nem volt türelmem 9:30-ig várni, úgyhogy buszra szálltam 8 óra körül. Nem voltak sokan és kellemesen tudtam várost nézni addig is az ablakból. Az úticél környékén meg tudtam mászkálni, amíg ki nem nyitott a múzeum. A múzeumok egyébként 9-10 óra körül nyitnak ki, érdemes ezeknek is utánajárni. Mindennek van weboldala, le kell csekkolni mindent, ami érdekel: mikor nyit ki, mely napokon van nyitva, meddig van nyitva, mennyi a belépő, hol van pontosan, hogy közelíthető meg...
Szállás. Nos, ha nem akarsz idegenekkel osztozni, akkor érdemes nem hostelt választani, hiába az a legolcsóbb. Azért vannak olcsóbb hotelek is. Magánszállást én nem javaslom, én is nézegettem, de elég kiábrándító volt a válasz. Azt mondták, akkor adnak ki szobát, ha nincs hosszabb távra éppen bérlő. Szóval necces, hogy beférsz-e vagy sem. Én biztosra mentem, hónapokkal előbb lefoglaltam a szobát, így biztos a hely. És sokszor olcsóbb is, ha előbb foglalsz, mintha csak előtte nem sokkal. Arról nem is beszélve, hogy minél előbb foglalsz, annál több variációból lehet választani.
Személy szerint én a belvárosban szoktam megszállni egy kétcsillagos hotelben, a Hyde Park mellett. Az ára ahhoz képest, hogy központban van, elég baráti. Maga a hotel persze nem egy Hilton, de én amúgy is csak aludni meg fürdeni szoktam "hazajárni", egész nap várost járok... Ha esetleg érdekel ez a hotel, írj egy privit, megírom, melyik ez, hol van. De ha van hitelkártyát és bízol ebben a módszerben, akkor a booking.com is jó választás lehet, amit szintén írtak már itt.
remélem tudtam segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!