Utazott már valaki gyerekkel HOrvátországba útlevéls és igazolvány nélkül? Pl. Lakcímkártyával, szül. Any. Kiv. -al vagy más papírral.
A horvát-magyar határon van határellenőrzés, így mindenféleképp szükséges valamilyen úti okmány a gyerekeknek is, ami csak személyi vagy útlevél lehet.
Más papír nem számít úti okmánynak, nem is fogadják el a határon, ha ott vannak a szülők, akkor sem.
Amióta Magyarország is a Schengeni övezet tagja, és sok helyen nincs határellenőrzés, sajnos sokan nincsenek tisztában vele, hogy csak az útlevél és a személyi számít úti okmánynak (jogsi sem!), és enélkül hivatalosan nem lehet átlépni az országhatárt, akár van ellenőrzés, akár nem.
A buszon is végignézik az utasok papírjait a határon.
Én semmiképp sem indulnék el a helyedben, nem túl jó leszállni a buszról a határnál...
Két kisgyerekkel nagy felelőtlenség lenne!
Kérjétek ki a gyorsított útlevelet, van 7, 3 meg 1 napos határidővel is, a rendes díjazás fejében azt hiszem +20, 30 illetve 40e a pótdíj.
A horvátok biztos nem fognak jófejségből átengedni, tavaly a szemünk láttára szállítottak le a semmi közepén Gyékényes után a vonatról egy 3 kisgyerek + 1 anya családot, mert az egyik lány elfelejtett személyit hozni.
Talán van ideiglenes személyi is ami jó lehet. De ha nincs személyi vagy útlevél akkor el se induljatok én is azt mondom. Még mindig jobb, mintha a határról kell visszamenni.
Lakcímkártya meg anyakönyvi kivonattal nem tudom mit akarsz a határon? Ez sajnos nem olyan, mint mondjuk a budapesti metró bejáratoknál az ellenőrök: hogy mindegy mi, csak mutass nekik valami papírt. Hogy bkv vagy uszoda bérlet azzal ők nem foglalkoznak :D De a határőrök nem ilyen lazák, mint a bkv-sok!!!
Köszönöm a gyors válaszokat! A magam megnyugtatása miatt kérdeztem meg, hogy tud -e valaki valamit ezekről a dolgokról. Nem merek így elindulni annak ellenére, hogy az ismerősök folyamatosan "okoskodnak" "Úgysincs a határon ellenőrzés, mit izgultok " címszóval. :-)
Köszönöm még egyszer a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!