Kezdőoldal » Utazás » Egyéb kérdések » A repülőn miért van mindig...

A repülőn miért van mindig hideg? Miért nem fűtenek fel jól a takaróosztás helyett?

Figyelt kérdés
2012. szept. 14. 22:27
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Mert a fűtés drágább, mint a takaró?
2012. szept. 14. 22:51
 2/6 anonim ***** válasza:
Én nem tapasztaltam, hogy hideg lenne és takarót sem osztottak.
2012. szept. 14. 23:04
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Azért, mert a repülőgépek tervezésekor minden arról szól, hogy a lehető legkönnyebb legyen a jármű. A saját tömeg ugyanis csak bajt jelent: azt is vinni kell, ahhoz is kell üzemanyag, de nincs belőle bevétel. Sokkal jobb, ha a saját tömeg fölös kilói helyett fizető utast és a poggyászát gyömöszölik be a gépbe.

Éppen ezért nem viszik túlzásba a hőszigetelést. Igyekeznek megtenni, amit lehet, de csodát nem lehet tenni: az utazómagasságon rettenetesen hideg van, az utastér hőszigetelése meg nem valami vastag. Így egy hosszú út alatt akárhogyan is erőlködnek, csak lehűl az utastér.

Aztán ott van a tömegcsökkentés egy másik oldala: a különböző segédberendezések tömegének csökkentése. A klímaberendezés nagy és nehéz, ezért áldozatul esik ennek. A fűtéshez tartozó alkatrészek például nagyok és nehezek, ezért ahol csak lehet, spórolnak rajtuk. Biztosan lenne mód nagyobb teljesítményű fűtőberendezések beépítésére is, de lehet, hogy az súlyos tonnákkal növelné meg a saját tömeget, ezért kevesebb utas férne fel a gépre, a légitársaság meg arra hajt, hogy egy géppel minél több embert reptethessen, mert akkor kedvezőbb lehet a jegyár és nagyobb a profit.

Márpedig a takarók könnyűek, a használatuk nem vesz el teljesítményt a hajtóműtől (tehát nem növeli a fogyasztást), így jobb megoldásnak bizonyulnak, mint az erősebb fűtés.

2012. szept. 14. 23:06
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Ezen én is gondolkoztam már, de eddig azt hittem, hogy mivel most nyár volt ezért klíma van. :D Ezek szerint, akkor mégsem. :) Én nem rég utaztam, nyáron a melegben. Nyári ruhában voltam, mivel kint nagyon meleg volt. Majdnem befagyott a fenekem a repülőn olyan hideg volt.
2012. szept. 14. 23:22
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Régen fordult elő egyes (orosz típusú) malév gépeken, vagy charter járatokon, hogy tényleg hideg volt, de az utóbbi időben nem tapasztaltam ilyen problémát.

Sokat repülök (fapadossal is), hosszabb távokat megyek és mindig jó a hőmérséklet.

2012. szept. 15. 09:29
 6/6 anonim ***** válasza:

Szerintem sincs hideg, a takarót meg alváshoz szokták adni a hosszabb járatokon (párnával együtt).

Jól fűteni felesleges a legtöbb országban még a lakásokban is max. 20 fokra fűtenek, nem mindenki bírja a 25-26 fokos helyen való bezártságot. Repülőn sem érdemes melegebbre fűteni, ráadásul ha vészhelyzet van, dirrekt jó, hogy az embereken van legalább egy pulóver.

2012. szept. 15. 11:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!