Akkor most mivan? (több lent)
Lehet, hogy csak én vagyok ennyire hülye, de erre már nagyon régóta rá akartam kérdezni, csak nem mertem..
Na:
Amerika 3 részre van 'felosztva', Észak-Amerika,Közép-Amerika és Dél-Amerika.
Mindegyik földrészen vannak országok.
De az országok azok most az államok, vagy mind az 50 állam egy földrészen helyezkedik el?
És mi a különbség az ország és az állam között?
Melyik a nagyobb?
[linkeket nem kérek,mert csak a választ akarom,nem a sok mondat között 'kurkászni']
USÁnak vannak (tag)államai, ezek nem annyira önállóak, mint egy állam = ország, mondjuk Európában. Ezek főként Észak- és Közép-Amerikában helyezkednek el (de legészakabbra Kanada van, az nem tartozik az USÁhoz!!), de a kontinensen kívül is vannak az USÁnak államai (szigetek).
Dél-Amerika pedig önálló országokból áll, melyek nem részei az USÁnak.
Észak-Amerikában 3 ország van, Kanada, az Amerikai Egyesült Államok és Mexikó, de utóbbit szokás Közép-Amerikához is sorolni olykor. Ezen belül az Egyesült Államok 50 államból áll, amelyek régen gyakorlatilag önálló államok, országok voltak, de szuverenitásuk (önálló cselekvési jogkörük) részleges feladásával összefogtak és egy közös országot hoztak létre. (Ne nem olyan nagyon hirtelen, volt ott közben előbb függetlenségi, majd polgárháború is, ezt ne feledjük.)
Ezen kívül Kanada és Mexikó is úgynevezett szövetségi állam, ahol a kanadai tartományoknak (ott így hívják a "tagállamokat") és a mexikói államoknak is van bizonyos fokú önállóságuk a központi kormányzattal szemben. De ezt igazából nem szokás annyira kihangsúlyozni, mert ez az önállóság jóval kisebb mértékű, mint az USA esetében.
Közép-Amerikában javarészt unitárius államok vannak (ha Mexikót nem számítjuk ide), azaz Magyarországhoz hasonlóan az alacsonyabb közigazgatási egységek önállósága nem túl nagy. Dél-Amerikában pedig vegyesen vannak szövetségi államok és unitárius berendezkedésű országok. (A nagyobbak általában szövetségi államok.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!