Moszkva vagy Szentpétervár?
Nyárra tervezem hogy elutazok Oroszországba , de sajnos nem tudok mind a 2 helyre elmenni és nem tudok dönteni :/ Szerintetek melyik a szebb, hol van több érdekesség, látványosság, és történelmi emlék ?
Köszönöm :)
Én Szentpétervárat nézném meg. Auróra, Ermitázs, Névai fehér éjszakák (május, június, július). Nem véletlen hívják Észak Velencéjének.
Mondjuk egyik helyen sem voltam.
Szia!
Mi 2006-ban Szentpéterváron voltunk. Az én álmom volt. Nem bántuk meg. Gyönyörű. Nyugatias város, de érződik az orosz hatás. Egy hetet voltunk, és amit lehetett megnéztük. Nem olcsó. Ha tudsz oroszul a belépőkön sokat spórolhatsz, ill ha van még diàkod (nemzetközi). Mindenképpen hajókázz a csatornákon és metrózz. Mi egyénileg voltunk, ezért sokszor orosz nyelven volt a vezetés a palotákban, de egy jó útikönyv sokat segített. Volt ahol kettőnknek meséltek (Lomonoszov). Gyakorlatilag az összes környéki palotában voltunk. Sokat sétáltunk a városban. Az Ermitázs hihetetlen. Amit szintén ne hagyj ki, amikor "éjszaka" felhúzzàk a hidakat.
Moszkvába sajna Sztálin és utódai elég kegyetlenül belenyúltak építészetileg.
Moszkva engem annyira nem hoz lázba.
Elfogultan ugyan, de Szentpétervárra szavazok.
Én Moszkvába mennék. Tudom, hogy Szentpétervár szebb, érdekesebb, viszont Moszkva Oroszország szíve és rengeteg olyan hely van ami az ország jelképe: Vörös tér, Vaszilij Blazsennij székesegyház, Moszkva metró, Lomonoszov Moszkvai Állami Egyetem, Gum áruház, Csillagváros (25 km. Moszkvától, ha érdekel az űrhajózás).
Szóval ha én választhatnék, akkor Moszkvába mennék, bár egy orosz ismerősöm mondta, hogy bolond vagyok, Moszkvába nincs más csak betondzsungel, Szentpétervár az amit láttni kell.
MOCKBA! Támogatom az előttem szólót, bár elfogult vagyok, mert éltem ott. Amik SPB mellett szólnak: nagyon szép, látványos épületek, városkép, sok kulturális nevezetesség (képzőművészeti múzeumok, stb.). Ami ellene: semmi orosz nincs benne. Lényegében egy budapest jellegű, teljesen nyugati város. Nekem pont emiatt nem jön be. Az egész a cár (I. Péter) nagyzási hóbortja miatt jött létre, milliók munkája, és százázrek halála árán. Nekem miundig ezek jutnak róla eszembe.
Ami Moszkva ellen szól: eszeveszett nagy (elővárosokkal 15 millió, kb. London, Berlin, Budapest együtt), minden ezzel járó dologgal (szmog, dugók, tömeg), tényleg egy paneldzsungel. Ami mellette szól: ízig-vérig orosz város, hagymakupolák, Kreml, metró (kedvencem a körjáraton a Komszomolszkaja), ha nem csak festményeket akarsz az Ermitázsban nézni, nagyon jó múzeumok (pl. a világ legnagyob őslénytani, ásványtani múzeumai). Sokkal változatosabb is: a középkori templomoktól az újkori középületeken át a szocreál legvadabb alkotásaiig: un. sztálinbarokk toronyházak, VDNH (itt van pl. A 120 m magas Űrhajózási emlékmű), az Élmunkás és kolhozparasztasszony szobor (azt hiszem pont most tatarozzák) stb.). Ha meguntad a várost, pár óra alatt (a más nagyságrendű méretek miatt 3-4 óra vonatozással elérhető helyek ott még szomszédos településeknek számítanak) középkori városokba juthatsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!