Magyarországra és az USa-ba való ki/beutazáshoz melyik útlevelemt kell használni?
Usa-ban élek és nemrég kaptam meg az amerikai állampolgárságot és lett amerikai útlevelem is. De közben megvan a magyar útlevelem és a magyar állampolgásrságom is. Nyáron akarok hazamenni vakációra Magyarországra. Melyik útlevelemmel jöjjek ki az Usa-ból és melyikkel lépjek be Magyarországra? Lehet olyan csinálni, hogy elhagyom Amerikát amerikai útlevéllel, de Ferihegyen már a vámosnak a magyart mutatom meg? És visszafelé ugyanigy. Vagy ha az egyik útlevelemet használom, akkor a másikat nem lehet?
Hogy is van ez?
Ez rendben is van, de az Usa nem EU tag.
Az amerikai nagykövetség oldalán meg azt olvastam, hogy állampolgárnak az amerikai útlevelével kell elhagyni az országot és belépnie. Viszont, ha én amerikai útlevéllel jövök el New York-ból (ez ok.), akkor Mo-n a Ferihegyen igy nem mutathatom meg a magyar útlevelemet. Viszont akkor hogy van az, hogy MO-n magyar okmányokat kell használni.
És ha visszafelé megyek, akkor szintén a Ferihegyen a becsekkolásnál, tehát még nem a vámnál, eddig mindig a zöldkártyámmal kellett igazolni úgymond a vizummentességemet. Most pedig nyilván majd az amerikai útlevelemmel. Vagyis, akkor a becsekkolásnál sem használhatom a magyar útlevelet. Ellenben, ha odamegyek a vámhoz, ott meg igen? Ugyanis a magyarorszag.hu-n meg az van, ha magyar állampolgár vagyok, akkor a magyar okmányaimmal kell az országba be és kilépni.
Na erre adjon tanácsot valaki, hogy hogy is van ez?
A nagykovetsegtol kerdezd meg, esetleg szuleidet, testveredet kuldd be Pesten a kovetsegre, es mindent elmondanak neki. Persze, csak ha Pesten laknak.
Amugy nagykovetseg, telefon.
én 19.25
Szerintem ne csinálj belőle gondot. Én a német útlevelemmel utazom amerikába, mert ahhoz nem kell(ett) vízum. A repülőjegyet is arra vettem és azzal is indultam/érkeztem. Ha Németországba repülök, akkor is azzal szoktam elindulni, mert egyszerűbb. Az, hogy a magyar papírjaidat kell Mo-n használnod, arra vonatkozik, hogyha komoly okiratban igazolt dologról van szó, akkor a magyar papirokkal kell igazolnod magad, nem verheted át a hatóságot úgy mintha 2 személy lennél. A be- és kiutazásnál a kutya nem foglalkozik vele.
Szia!
Közben megkérdeztem az euvonal.hu-n és ott azt tanácsolták, hogy természetesen az USA-ba az amerikaival kell belépni és kilépni. De ha az amerikaival jöttem el az Usa-ból, akkor azzal is kell belépni Ferihegyen és akkor már azt is kell használjam Mo-n. Csak akkor van szükségem a magyar útlevélre, ha 90 napnál tovább maradok az országban, mert akkor tudom bizonyitani, hgy állampolgár vagyok és jogszerűen tartózkodom Mo-n. Máskülönben vizumot kell szereznem.
Szóval akkor most nem tudom.
A legegyszerűbb lesz, ha amikor hazamegyek először már mindjárt Ferihegyen megkérdezem, hogy melyik útlevelemet mutassam meg.
Nem akarok bonyodalmat. Otthon nem is lenne belőle semmi, de itt Usa-ban nagyon szigorúan veszik az ilyet és ha mondjuk nem látják az amerikai útlevélben a beléptetést, lehet, gondom lenne belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!