Tunézia sokkal szegényebb ország mint Ukrajna?
A GDP-je Ukrajnának sokkal magasabb, annak ellenére is, hogy putler megtámadta őket, turizmus pedig nincsen Ukrajnában. Azért a GDP még messze nem tükröz minden különbséget gondolom...
Tudom, hogy a két országnak kb semmi köze egymáshoz, ez csak annak kapcsán merült fel bennem, hogy melyik a legszegényebb ország azok közül, ahol már én is jártam.
Vagy Tunézia az (Sousse-ban és Monastirban jártam), vagy Ukrajna (csak Beregszászon, Munkácson és Ungváron jártam).
Tunéziában nem, de Marokkóban jártam nem olyan régen. Ráadásul az ország jelentős részét beutaztuk bérelt autóval, szóval nemcsak a nagyvárosokat, és pláne nem azokon belül is csak a turistás negyedeket értem ezalatt, hanem tényleg volt alkalmunk megtapasztalni odakint mindent, a mérhetetlen szegénységet is. Bizton állíthatom, hogy Marokkó összességében jóval szegényebb nemcsak Ukrajnánál, hanem gyakorlatilag bármelyik európai országnál. Mondom ezt úgy, hogy van bőven viszonyítási alapom, mert Európán belül már majdnem minden országban jártam, például a Balkánon is számtalan alkalommal, beleértve Boszniát, Koszovót, szóval a legszegényebb részeket is. És még így is tartom azt, hogy Afrika egy másik kategória.
Egyébként a GDP helyett érdemesebb a HDI-t nézni, az jobban leírja az átlagemberek életkörülményeit. Itt van például egy elég szemléletes térkép. Európa és Afrika között igen látványos a különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!