Mitől olyan nagy durranás ez a dubai?
Ezt mindennel kapcsolatban fel lehetne tenni (lásd az itteni vitákat a Maldív-szigetekről) 🙂
Dubai egy csili-vili hely, amit ráadásul felkapott a média is már egy ideje. Az átlag és a szegényebb réteg (legalábbis szerintem) szívesen álmélkodik mások gazdagságán, plusz elmondhatja magáról, hogy járt ott, ahol a dubajozós celebjeink 😀
Plusz egész évben meleg van (néha túlzottan is), az itthoni szürkeségből ki lehet kicsit mozdulni a napfénybe, ami pozitív is lehet(ne).
Engem sem vonz egyébként, nekem túl mű az egész, raadásul a meleg sem ér semmit, ha tetőtől talpig beöltözve kell izzadnom 🙃
De attól függetlenül, hogy valószínűleg sosem lesz a fő úticélom, azért ha mondjuk egyszer ott kellene átszállnom, akkor biztos úgy szervezném, hogy egy kicsit ki tudjak menni szétnézni (így töltöttem el pár órát Katarban is).
Dubai azoknak jó, akik nyaraláson jobban szeretnek a hotelbe maradni,.élvezni a szolgáltatásokat, minthogy nyakukba venni a várost napokon keresztül. És ugye az emberek többsége ilyen. Úszómedence, wellness hatalmas evések, ivások, különleges ételek. Legvonzóbb célpont egy átlag túrista számára.
Persze nagyon megosztó is egyben, én is úgy vagyok vele, hogy fizetniük kéne nekem, hogy odamenyjek...
Az a nagy durranás, hogy ez a világ legmodernebb nagyvárosa. Nincsenek romos, öreg épületek és lefingott metróaluljárók, mint a történelmi Európában.
Nem úgy néz ki a bevásárlás, mint egy ázsiai metropoliszban ahol a koszos melósok papírba csomagolják a büdös tengeri herkentyűket a halpiacon.
S nincs minden drogosok által telegraffitizve, mint Amerikában.
Úgy érzed magad, mint mikor egy ókori barbár megérkezett Rómába és mindenhol gondos rendbe szedett építészeti műremekeket látott a természettel való örökös dacolás helyett (s ahogy Róma, úgy Dubai is javarészt rabszolgamunkával épült). Bár az 1001 éjszaka meséi lehet, hogy jobb hasonlat lenne.
Persze akad, aki mindenben megtalálja a szálkát - hogy a bevándorló negyedek a pálmafás sétányok szöges ellentétei, hogy nincs fejlett tömegközlekedés vagy hogy kicsit diktatórikus a rezsim. De az a helyzet, hogy nagyon nem úgy tűnik, mint ha Dubai irányítása össze akarna omlani a problémák alatt. Sőt, talán biztosabb a jövője, mint egy-két európai városnak (hogy mást ne mondja: pl. Budapestnek).
Annak, hogy miért kell mindenkinek megállni Dubaiban persze sokkal egyszerűbb oka van: ők lettek az Ázisa - Európa közlekedésben a fő köztes légikikötő. A Dubai reptér kapacitása óriási, a ferihegyi reptér 10x-ese, de a legnagyobb európai reptérnél, a Heathrownál is jó +50%-al nagyobb. Ha rendelsz valami szart Kínából (Temu, Aliexpress, stb.) az is itt megy keresztül.
Ma már szinte alig repül európai légitársaság Dubainál tovább, mert problémás a hosszú távú közvetlen járatokat megtölteni, míg onnan Új-Zélandra, Iránba vagy Etiópiába is bármikor eljuthatsz. Elég csak megnyitnod a flightradart és láthatod, hogy a Boszporusztól keletre szinte minden gép Dubaiba repül (s nem kis gépek, hanem A380-asok). Így nemzetközi rendezvényeknek, konferenciáknak, vásároknak és kiállításoknak is kiváló, hiszen elég nehéz azzal a kifogással élni, hogy nehéz repjegyet szerezni Dubaiba.
S ahogy meg szokták jegyezni, Dubai lakosságának 3/4-e férfi és csak 1/4-e nő. Ilyen nemi aránytalanságok mellett a legősibb mesterséget űzőknek mindig jut vendégmunka.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!