Ha Szlovákiába, Romániába, Kárpátaljára, Burgenlandba, Vajdaságba, Muravidékre, Horvátországba utaztok, ti sem érzitek azt, hogy külföldön lennétek?
Figyelt kérdés
Tudva, hogy jelenleg az elszakított Magyarországon vagytok?2021. szept. 7. 12:40
1/23 anonim válasza:
De! Én érzem, hogy külföldön vagyok, függetlenül attól, hogy egykori magyar tartományban töltöm az időm.
2/23 anonim válasza:
Tekintve hogy más nyelvet beszélnek és én határozottan nem jártam az akkori Magyarországon, de eléggé külföldnek érzem. Max rágondolok hogy ez egykor a miénk volt, és ezek magyar nevű városok is. Ennyi. Rég volt, én nem bánkódhatok rajt, mivel nem éltem át az elvesztését. A mohácsi csatán se síránkozhatunk 2021-ben szerintem
3/23 anonim válasza:
De, határozottan azt érzem, hogy külföldön vagyok.
Volt régen, még a Kádár-éra közepén egy kabaréjelenet, ami kész csoda, hogy adásba mehetett. A lényege az volt, hogy a miniszter elvtárs leereszkedik a nép közé. Valahol vidéken egy idős bácsival beszélget. Hol született, hol élt. Mit csinálnak a fiai.
A lényeg az, hogy az összes településnév a mai határokon kívül esik.
A főelvtárs utolsó kérdése: – Külföldön járt már?
4/23 anonim válasza:
De igen, külföldön vagyok és ott is érzem magamat. Nálam alap, hogy nem magyarul beszélek, legfeljebb akkor, ha olyanhoz szólok, akit ismerek, akivel négyszemközt beszélhetek és tudom, hogy magyar az anyanyelve.
5/23 anonim válasza:
Nekem a külföld-feeling elsősorban a környezet és a táj eredménye. Pl. a Kárpátok hiába volt korábban magyar terület, a magas hegyek miatt (amik a mai Magyarországon nincsenek) vagy a horvát tengerpart (amely sosem volt igazán magyar identitású), a kopár sziklák, velencei stílusú óvárosok, kristálytiszta tengervíz valamint a mediterrán éghajlat miatt hozza a külföld-feelinget. Míg pl. Csehország/Németország átlagos dombos vidékéről előbb elhiszem, hogy otthon vagyok, noha sosem volt Magyarország része.
6/23 anonim válasza:
Nekem az a külföld-fíling, hogy átlépem a határt. Függetlenül attól, hogy 110, 200 vagy 500 éve hova tartozott a terület. :-)
7/23 anonim válasza:
Legfeljebb néhányszáz méterig érzem úgy, hogy még Magyarországon vagyok. Aztán jönnek az épületek , utcabútorok, közúti jelzőtáblák, feliratok, járműállomány, az értesítés a hálózatváltásról… Nem, nagyon is markánsan külföldön érzem magamat a magyarlakta vidékeken is, bár tény, hogy mégis otthonsabban , mint ott, ahol hiába szólalnék meg magyarul.
8/23 A kérdező kommentje:
Erdekes.. Amikor en Szekelyfoldon voltam a nyaron, nagyon is otthon ereztem magam plane h mivel mindenki magyarul beszelt. Nehany helyi roman csodalkozott h ezek egymas kozott miert beszelnek magyarul es nem romanul.
2021. szept. 7. 15:45
9/23 anonim válasza:
Nem szoktak csodálkozni a románok, hogy miért beszél két ember magyarul vagy németül vagy bármi más nyelven.
10/23 anonim válasza:
9: és valljuk be, mi sem szoktunk azon csodálkozni, hogy miért beszél egymással két ember románul Budapest utcáin. Hát mert románok. :-)
Kérdező, legfeljebb kis falvakra igaz, hogy mindenki magyarul beszél. Városokban már ott sem. Elemi udvariasság, hogy nem tételezed fel, hogy magyarok. :-)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!