Milyen lépései vannak az útlevél megújításának?
Okmányirodába bemész, kivárod a sort, lefényképeznek, aláírsz, hazamész.
Kb. 2-3 hét múlva kiküldik a postacímedre az új útlevelet.
Most nem tudom mennyibe kerül. 3 évvel ezelőtt az 5 évig érvényes útlevél azt hiszem 6 ezer Ft volt.
Ja, a régit vidd magaddal, azt kilyukasztják és visszaadják.
Meg talán a személyid, lakcímkártyád legyen nálad.
Én a postán kezdeném és feladnék a postán egy csekket. Öt évre 7500,- Ft, tíz évre 10000,- Ft az útlevél. Enélkül az okmányiroda nem fog szóba állni veled. Csekket a posták általában tudnak adni. (Ha nem, akkor okmányiroda>csekk kérése>posta>majd vissza az okmányirodába.)
A régi útleveled le kell adni, és ha kéred visszaadják érvénytelenítve. Fognak készíteni fotót rólad (megnézheted), majd utána ujjlenyomatot vesznek mindkét kezedről.
Mivel a régi útleveled már nem érvényes, így szükséges egy személyedet azonosító igazolvány (pl. kártya jogosítvány vagy személyi), valamint a lakcímkártyád.
Az útlevél elkészítésére az összes okmányiroda illetékes, tehát nem kell a lakcím szerinti illetékességűbe menned.
Ez után pár nap és megkapod az új útleveled.
Ha nem viszed magaddal a régit akkor sincs baj, alá kell irnod egy papírt h elhagytad és kész. Ha elviszed kilyukasztják.
1 éve 6000 volt az 5 éves 10.000 a 10 éves.
ha olyankor mész amikor nincs tömeg 20 perc alatt megvagy vele, de sztem max 1 óra ha sokat kell várni.
(ott csinálnak rólad egy képet, és alá kell írnod, ennyi)
2 héten belül postázzák
Az okmányirodában nem lehet fizetni a legtöbb helyen, ezért mondtam, hogy az okmányiroda-posta-okmányiroda kör helyett posta-okmányiroda körrel is meg tudja valósítani.
Az pedig igencsak rossz tanács, hogy ne vigye a régi útlevelet, mert ha volt régi útlevele és nem tudja bemutatni, akkor dupla illetéket kell fizetnie.
Köszi a sok hozzászólást mindekinek!
Végülis új fordulatot vett az ügy, mert lehetett bankkártyával is fizetni, így a postai kör teljesen kimaradt szerencsére, 20 perc alatt megvoltam!
Üdv!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!