Costa Rica milyen?
A térségben Costa Rica az egyik legdrágább ország. Többe kerül az élet, mint Magyarországon, de azért ne párizsi árakra számíts.
Amúgy a közép-amerikai rész egyik legbiztonságosabb országa (még hadserege sincs), egyedül is vállalható, bár a városok nem kifejezetten a rengeteg kulturális nevezetességekről ismertek... A látnivaló főleg maga a természet, egyedül ne indulj a dzsungelbe (bérelt kocsival sem), esetleg buszos szervezett utakat nézz.
Tavaly voltam, mondjuk szervezett úton. Imádnivaló, csodaszép, de tény, hogy nem az épített műemlékekről híres, úgyhogy ha maja templomokat akarsz látni, akkor Guatemalát/Mexikót ajánlom :) Az emberek viszonylag egyszerűen, de tisztességes színvonalon élnek. Ha bemész egy boltba, nagy többségében olyasmi árakra számíthatsz, mint itthon, de pl. az import dolgok sokkal drágábbak: egy üveg kóla átszámítva lehet 1500 Ft is. A turistáskodás drága, meg a belépőjegyek, vastagon fog a ceruza :) Kevésbé jelentős látnivalóknál 10-15 dolláros árak vannak (pl. Irazú-vulkán kráter), de ez pillanatok alatt fel tud kúszni 40 dollár körülire (La Paz rezervátum).
Hajlamos vagyok a szorongásra, azért mentem szervezetten, de ha kellően talpraesett vagy, akkor szerintem bevállalható egyedül is. Nem árt, ha valamennyit tudsz spanyolul, de a tico-k (így hívják magukat a costa ricaiak) nagyon igyekeznek, a lényeget el fogják tudni mondani angolul. Valamivel kevesebb az előítélet a gringók iránt, főleg ha közlöd, hogy Európából jöttél :) Én is sok rémtörténetet hallottam előtte, de akárhova mentünk, sehol sem éreztem azt, hogy ne lennék biztonságban.
A központi völgy teljesen más világ, mint akár a Csendes-óceán partja, vagy a karibi oldal. A karibi oldalnak nagyon egyedi a hangulata, de éves szinten rengeteget esik. A csendes-óceáni partvidék (mi annak északi részén, Guanacaste tartományban voltunk) elég száraz bozótos-szavannás, jóval melegebb is van. A karibi oldal tele van esőerdővel, ott 25-30 fok van egész évben, és persze magas páratartalom is :) A központi részen 25 fok körül van kb. mindig, ott terem a kávé. Ja, friss kávét kb. kötelező inni, egészen más íze van.
Napokig tudnék mesélni róla, imádtam :)
A busz gyakorlatilag mindenhova elmegy, de kicsit korulmenyesebb es csak a jobbakon van wc. Ha kolcsonautot hasznalsz, akkor nagyon szabalyos legyel, vagy tarts tartalekban $20-30 az utszeli rendorre. Csak akkor add neki oda ha keri, vagy ha ismetelgeti hogy milyen draga a birsag errefele. Nekem $10-ba kerult hogy nem volt biztonsagi ovem, de azt o nem tudhatta mikor felrehuzott mert mar messzirol integetett. Egy jo helyi terkep is kell, de azt valoszinu jobbat kapsz Europaban.
Ha tobben vagytok, a legszuperebb a bringa. Kicsi az orszag, nagyon hangulatos, es nagyon sok a bringas. Majdnem minden faluban van muhely vagy kereskedes. Harom het alatt tovirol hegyire be tudnatok jarni.
San Jose, Alajuela, Heredia stb., mind kozponti helyek, de eleg suru a lakossag es a kozlekedes, es persze jobban kell figyelni a dolgaidra, foleg ha egyedul vagy.
Ha mindent meg akarsz nezni, jobb ha tervezel egy utvonalat es vegigcsinalod, megallva itt-ott, minthogy csillagalakban.
Costa Ricaban rengeteg europai el es futtat uzletet, hotelt, ezert surun talalkozol veluk. Magyar motelossal is talalkoztam Moctezumaban (szerintem sok vaj volt a fule mogott;). Az arak a legolcsobbtol a legdragabbig megy, ez teljesen az igenyeidtol fugg hogy mennyit fizetsz. Nem mindig a dragabb a jobb.
A kaja nagyon jo, en mindenutt (nem csak C.R.-ban) kisebb helyi ettermekben szeretek enni, ahol a helyiek esznek. Ott "igazibb" a kaja. Nagyon jok a peksegek (panaderia) es van tobbfajta csirkesutode ahol rantottcsirke fele kajat kapsz, ropogos, fuszeres, csucs. Az egyik kedvencem a "casado = nos ember" ami ettermekkent valtozik, es igazabol egy rizs alapu kaja amire tesznek valami zoldseget meg csirket vagy disznot. Arra utal a neve hogy a nos ember azt eszik amit ele raknak:))
Az idojaras eleg normalis Januarban, de eso barmikor lehet, foleg a hegyek kornyeken. De nem sokaig tart, sokszor meg egy fagyit sem lehet befejezni mire elall. Tulajdonkepp az esos evszak szebb a tropusokon mert sosem esik sokaig az eso, es sokkal dusabb a novenyzet, nincs por. En nagyon szeretem a zaporokat, utana gyonyoru fenyes a nap, meleg fulledt, jo illatu a levego.
Az emberek vendegszeretoek, foleg ha beszelsz egy kicsit spanyolul, ami nagyon jol jon a kisebb falvakban. A kozugyek, burokracia nem olyan kocka mint a tobbi kozep-amerikai orszagban, a sok kulfoldi jelenlet hatasara gondolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!