Titeket is vonz a mai Kína, Észak-Korea meg az orosz távolkelet?
Valahogy olyan fejlődő, pezsgő, pörgős helyek, nem látszik nyoma a nyugati hanyatlásnak, depressziónak, arrafelé egész jól megy az orosz gazdaság, Kína se egy éhező nyomornegyed már, mint a régi sztereotípiákban, hanem legalább olyan jó, mint Magyarország, sőt egyes dolgokban már jobb is pl. a nagyvárosokban a lakóházak nagyon modernek, Észak-Korea nem épp álomország, de az utóbbi években ott is egyre fejlettebb Phenjan, lettek plázák, TESCO-szerű nagy áruházak és egyre több észak-koreai dolgozhat tűrhető fizetésekért az orosz meg dél-koreai határ menti kapitalista gazdasági övezetekben.
Szerintetek érdemes lesz arra rátanulnom, hogy majd a jövőben ezen a területen dolgozhassak? Hallottam például, hogy egy osztrák vállalkozó nemrég nyitott egy bécsi kávézót Phenjan főterén, bécsi árakat is kér a kávéért mégis mennek oda a turisták, a kínaiak meg az észak-koreai elit. Kínai munkát szeretnék, de észak-koreai vonatkozással pl. logisztikai munka egy phenjani kínai tulajdonú étteremnek, kaszinónak stb. Mit gondoltok?
Észak Koreával kapcsolatban te ezeket hol olvastad? Pont hogy még élelmiszerboltok is alig vannak nemhogy plázaszarok meg Tesco. Azt is erősen kétlem hogy ott egy bécsi vállalkozó bármit is nyitott.
É-Koreába még beutazni sem lehet egyedül csak csoportos szervezett úttal és folyamatosan legalább két kísérő a csoporttal van.
De hogy a kérdésedre is válaszoljak, igen, nagyon vonz mindhárom. Kínában már voltam, É-Koreába jövőre megyek és Szibéria is a bucket listen van.
Nem tudom ezeket hol hallottad. Észak-Koreá ég és föld az állításaidhoz képest, csak vezetett túrával tekinthető meg, és kétlem, hogy a munkásaik elhagynák az ország területét.
Oroszország a mély recesszióban lévő, alkoholista rom aztán pedig végképp nem sugároz semmi pezsgést és pörgést. Persze a nyugati városaik és Moszkva jó helyek, de itt élni biztosan nem akarnék. Kínában is jártam már mindenfelé, szintén nem élnék itt, bár nagyon tetszenek a természeti kincseik és nemzeti parkjaik, Tibet gyönyörű, és a keleti nagyvárosaikban valóban van pörgés, noha ezeket pont a nyugat hozta létre és működteti a mai napig. A legtöbb itt lakó menekülne a központi hatalomtól, mint az épp zajló tüntetések is mutatják.
Én Oroszországról azt olvastam, hogy az ország nyugati része valóban rossz, alkoholizmus, munkanélküliség van, Moszkva, Szentpétervár egyre veszélyesebb, a keleti, távol-keleti rész, viszont sokkal élhetőbb a kínai tőkének köszönhetően.
Észak-Koreáról különféle online újságokban olvastam pl. keress rá a google-ben arra, hogy pyongyang shopping mall vagy pyongyang viennese cafe stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!