Nyaralt mar valaki dubajba ramadan alatt? Mivel jar ez a moslim unnep?
Ilyenkor igazhitű napkeltétől napnyugtáig nem vehet élelmet magához. Napnyugta után viszont jól bezabálnak. :-)
A rengeteg Dubai-ban tartózkodó külföldi (nem iszlám vallású) miatt viszont vannak ilyenkor is nyitva (nem iszlám hívők által üzemeltetett) vendéglátó helyek. Vagyis ilyenkor kevesebb helyen lehet étkezni, de azért lehet.
Dubai. Így írják. Nagy d-vel, és i-vel a végén.
Első:
ha valamit nem jól tudsz akkor legalább ne hangoztasd. :)
Így írják ugyanis magyar helyesírás szerint: Dubaj
A kérdező csak a kezdő nagybetűt és a ragozást rontotta el.
"Dubai-ban"
Helyesen: Dubajban.
Nem szeretem a nyelvtannácikat, de ha már valaki ezt csinálja, akkor legalább igaza lenne. :)
Valóban, utána néztem a "magyaros" átírása IS elfogadott:
"Dubaj (hivatalos magyar átírása szerint[1]) vagy Dubai (az elterjedt átírása szerint) az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb és második legnagyobb városa."
Meg természetesen az eredeti is:
"Dubai (/duːˈbaɪ/ doo-by; Arabic: دبيّ Dubayy, IPA: [dʊˈbæj]) is a city in the United Arab Emirates, located within the emirate of the same name."
De ugye nem baj, ha nekem "SÉRTI a szememet" a magyar írásmód. Én nem szeretném az egyéb, ismert városok neveit sem "magyarosítani", és a kiejtésük szerint Nyújork-nak, Tokijó-nak, Grác-nak, Kép-toun-nak, vagy esetleg Losz Andzselesz-nek írni.....
De természetesen elfogadom a ti érveléseteket is, meg persze a magyar "helyes"írás szabályait is.
Lehet, hogy csak én látom rosszul a dolgot... :-(
Hát figyelhetnél.. Nem olyan nagy dolog. Főleg, hogy általában a városok neve más nyelven is nagybetű. A moslimot sem nagyon írják így. (Esteleg muslim..) Na mindegy..
Ramada idején nem esznek, isznak egészen naplementéig. Turistaként szállodákban, biztos, hogy nyitva vannak az éttermek. Egyébként 2014-ben a Ramada nyáron lesz, akkor meg nem is érdemes menni Dubaiba, mert kibírhatatlan a hőség. Utazz inkább akkor amikor nincs annyira meleg. Itt van infó a Ramadáról is:
Szeretem ezt a kifogást, hogy "szlovákiai magyar vagyok" és azért nem tudsz helyesen írni. Sajnos köztudott, hogy itt is vannak magyar iskolák és ha már magyarnak vallod magad, legalább írj helyesen magyarul a többi idegen nyelven nem muszáj. Ja, én is felvidéki magyar vagyok, aki szlovák iskolába jár.
Amúgy a ramadán, szerintem nem tartják be, több arab államban is jártam már és mindenütt ettek is meg ittak is. Pont a gazdag Dubai-ak fogják betartani? Ugyan már, amúgy te észre sem fogod venni, ugyan úgy nyitva vannak az éttermek, üzletek..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!