Hogyan lehet felkészülni extrém hideg (szibériai) télre?
Fizikai felkészülésre gondolok. Ha minden jól megy, huzamosabb időt töltök majd el Oroszország keleti részében. Az időjárás miatt kemény fizikai megpróbáltatásra számítok. Hogy lehet erre felkészülni? Általános kondíción kívül mire lehet még szükség, mire kell odafigyelni, vigyázni? Esetleg tapasztalata valakinek? Tudtok internetes oldalt/blogot ajánlani, ahol esetleg valaki megosztotta a hasonló tapasztalatait? (Lehet angol nyelvű is)
Köszönöm!
"Az időjárás miatt kemény fizikai megpróbáltatásra számítok."
Ne számíts. Semmiben sem megterhelőbb a -40, mint a plusz. Réteges öltözködés, szabadtéren tartózkodás minimalizálása, autó motorjának le nem állítása, ha kint van.
Én voltam sarkkörön túl.
Rétegesen kell öltözni, ez valóban nagyon fontos.
Igaz, hogy én nem a legdrágább termékeket vettem meg, kilencvenezerért árultak kabátot O.O
Bevallom, én a Decathlonban vásároltam be.
Vettem egy jó síkabátot. Kellett egy jó sínadrág.
A sínadrág alá felvettem egy melegítő, testresimuló sztreccsjellegű nadrágot. Az a fontos, hogy melegen tartson a ruha, mert könnyebb megőrizni a meleget, mint felmelegedni a ruhában.
A kabát alatt volt egy szintén testresimuló, meleget tartó hosszúujjú póló. Arra jött még egy póló, a tetejére a pulóver (garbós, könnyebb, mint a sállal szórakozni), és a kabát. A jó kesztyű ujjakat tud menteni! Sapka pedig fülvédős legyen.
Jó csizma vagy bakancs kell, lehetőleg belül szőrmés legyen.
A szádat ne takard el, mert a lélegzetvételkor a pára lecsapódik az eltakaró szöveten, és nyirkos marad.
Ha sokat vagy kint, forró ital legyen nálad.
Ha elkezd folyni az orrod gyorsan fújd ki, mert belefagy a cucc :)
Amúgy meg a -40 nem probléma, ha száraz a levegő és nem fúj a szél. Ha fúj és valami esik is mellé, na az gáz... Öltözködni arrafelé "az időjárás szerint" kell, "po pogode". Ez -40-nél magyarra lefordítva régetes öltözködést jelent, ahogy a fentiek is írták. Nem kell ráparázni, senkinek nem fagy le semmije, hacsak nem alszik be saturészegen valami útszéli gödörben.
Itt a hozzászólások között van olyan aki írt tapasztalatáról.
Még hozzátenném, hogy melegítő hatású ételek pl a hajdina - ez amúgy is népszerű az oroszoknál pl kásának vagy köretként, Mo-n is elég népszerű volt a kölessel együtt de innen sajnos "kitelepítették" mikor bejött a krumpli, a magyarok elszoktak az ízétől és ezért nem szokták szeretni, de javaslom a rászokást, nekem 4-5 recept próbálgatás után már egész ehető volt - kásában és levessel jött be leginkább (Nyers Csaba féle hajdinaleves). Ezen kívül melegítő hatásúak még: a gyömbér, fahéj, chili stb.
(Gondolom nem dohányzol de azért leírom, ami még eszembe jutott tippként, hogy érdemes a nikotint kerülni és egyéb szereket amik rossz hatással vannak a keringésre)
Annyit hozzátennék a sajátomhoz, hogy a chili nem minden esetben jó hidegben, mivel az ugye izzaszt is szóval aki hosszú távon maradna extrém hidegben annak nem ajánlott gyakran az izzadás miatt. Alkati kérdés is amúgy, mert nem feltétlenül kell háj ide, hiszen van aki vékonyan is jól bírja a hideget, de a túlsúlyosok többsége a meleget sem a hideget nem bírja. (Én pl vékony vagyok, de a hidegtől érzem jól magam, a melegben sem vagyok rosszul, de nekem a hideg jelent jó közérzetet)
A lényeg az hogy egy egészséges táplálkozás mellett a szervezet fel tudja építeni a megfelelő védekező funkciókat, amikor kell. A túl sok adalékanyag meg modern étel nem hasznos ilyen szempontból, és a hajdinát ne felejtsd el :P
Amúgy még tervezed az utat? Mert nem írtál semmi választ senkinek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!