Hongkong, avagy mit tudunk a világ egyik legnagyobb várostömörüléséről? ÖSSZEFOGLALÓ!
Sziasztok!
Pontosan tudom, hogy ezen az oldalon igen kevés olyan kérdés található, amely mintegy összefoglalóként, alaposan kitárgyal egy-egy témát, én azonban most mégis megkísérlek létrehozni valami hasonlót.
Régóta érdeklődöm Ázsia iránt, de egyáltalán nem olyan megközelítésből "támadom" a kontinenst, mint mások. Nem a média által frekventált helyekre fókuszálok, nem is a könnyen "eladható", sokszor drámai múlttal vagy épp jelennel rendelkező országokkal foglalkozom, sokkal inkább az egyediséget, a máshol meg nem található varázserőt keresem.
Tény, nagyon sok ottani ország megérdemli a kiemelt figyelmet: Japán, Kína, Dél-Korea, India - mindegyik zseniális a maga nemében. Hozzám azonban mégis Hongkong áll a legközelebb!
Kiskoromban Jackie Chan filmjei és a harcművészetek, felnőttként a művészfilmek és a város egyedi hangulata tettek igazán függővé!
Mindazonáltal, nem merném kijelenteni, hogy jól ismerem ezt a különleges igazgatású területet, hiszen...
- ...nem tudok sokat a kantoni nyelvről
- ...csak nagy vonalakban vagyok képes meghatározni az ottani életminőséget (biztosan furán hangzik, de mindenkitől mást hallok)
- ...a Kínához történő kapcsolatáról is csak alapvető információim vannak.
Leginkább ezen itinerek mentén szeretném kitárgyalni Hongkongot! Persze ezen kívül is rengeteg kérdésem lenne, de bízom benne, hogy ezek menetközben előtérbe kerülnek majd!
Kiegészítésképpen: a kantoni nyelvvel kapcsolatban az is érdekelne, hogy van-e olyan magyar anyanyelvű, aki tanulta, s tudna róla mondani pár szót. Alap dolgokkal ugyan tisztában vagyok, de kicsit mélyebben is beleásnám magam!
Mindenkinek köszönöm, aki megtisztelt azzal, hogy elolvasta a hosszú bevezető szöveget, azoknak pedig különösképpen, akik válaszolnak is! :)
Én tavaly nyáron voltam Hongkongban. Hongkongot úgy reklámozzák, hogy Live it, Love it! Hát kb ezt éreztem amikor kint voltam (2 hetet töltöttem el). Hongkong neve illatós kikötő, hát ez az első ami megfog amikor ott vagy. Hihetetlen mennyire változnak ott az illatok. A kellemes virág és a kevésbé kellemes illatok keveréke talán az első amit minden turista megérzékel Hongkongban.
A kantoni nyelvet én nem beszélem, de Hongkongban szerencsére angolul is nagyon jól el lehet boldogulni. Sok ázsiai országban nem igen szeretnek angolul beszélni, na ez Hongkongra nem jellemző.
Hongkong nagyon modern város, a közlekedése az épületek, az emberek.. Rengeteg ember van, viszont nem löködnek, nem érnek hozzád. Tisztaság van, viszont mindenhol ki van írva, hogy ha szemetelsz akkor megbüntetnek. Mongkong a világ legzsúfoltabb területe. Az tényleg örület ami ott van. Nem lehet megállni mert folyamatosan jönnek az emberek. A terület nagy kincs.. Az emberek többsége nagyon nagyon pici lakásban él. Nem véletlen, hogy Hongkongban lehetőség van órákra kivenni egy hotelszobát.. (Ha nyugalomra vágyik valaki..)
Ami nekem nagyon tetszet Hongkongban, hogy bár zsúfolt, ott is vannak pl. kirandulóhelyek. Szerencsére vannak olyan természeti értékeik is, mint pl. Wetland Park.
Tetszik, hoggy Hongkong gondolkodás más, mint Kínáé. Rengeteg helyen hirdetik az értékeiket. Nekik fontos a környezetvédelem és az egymás iránti tisztelet. Érdekes volt számomra a Noé parkja, ahol megépítették a Bibliai bárkának a pontos mását. A bárkában rengeteget tanulhatnak a gyerekek a vallásról, barátokról, állatvédelemről és a környezetvédelemről.
Hongkong igazi divat főváros megtalálható mindenféle világmárka. Természetesen kínai márkák is vannak, nem lehet végigmenni a belvárosban az utcán anélkül, hogy ne sózzanak rád hamis órát vagy táskát.
A kínai értékek egyre fontosabbak. Hongkong 50 évet kapott, hogy teljesen visszaolvadjon Kínába. Sok minden fog változni: a baloldali közlekedést vissza kell állítani jobboldalira, a hongkongi dollárt le kell váltani.
Végül Hongkong igazi turistaparadicsom: rengeteg látnivaló van ott, hagyományos ázsiai és modern nagyvárosi is. Biztonságos és érdekes úticél.
Hongkongot láttni kell, leírni nehéz az ottani életet.
Szia!
Köszönöm szépen a kimerítő válaszod! ;)
Ha érkezik még néhány komment, akkor kidobok egy értékelést is! Úgyhogy hajrá! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!