Cipruson ezekből a fakultatív programokból melyikre érdemes elmenni?
Hm, én biztos nem azt számolgatnám, visszatérek-e még valaha. Lehet azért, mert ezer esztendeje sorra olyan többnapos programon voltam, ahol hulla fáradt lettem, és semmire nem emlékeztem már a végén, mert a helyi idegenvezető annyira lelkes volt, hogy a kifizetett programokon túl más dolgokat is megmutatott.
Néztem, milyen lehetőségek vannak. Egyik sem rossz. Az árakkal nem foglalkoztam (azzal nem szoktam, mert az csak elrontja a hangulatot).
Annyira menjél, amennyire úgy érzed, nem válik nyűggé.
Mindig csak menni, menni, menni, mert ki tudja… ennél rosszabb döntés szerintem nincs.
3 Ez is emberfüggő. Nekem például az ideális nyaralás az, ha felkelek reggel, megreggelizek, utána pedig túrázok/városnézek/mászkálok estig. Miután lejártam a lábam, egy helyi vendéglőben megvacsorázok, aztán kidőlök és másnap kezdem elölről. Pihenni, tengerpartozi, lazulni gyűlölök, 2 órát bírok belőle maximum. Ez teljesen szubjekív, ki mit élvez. Én szeretek fizikailag teljesen leharcolva, de mentálisan, élményektől felfrissülve hazamenni, de talán pont azért, mert egyébként egész nap csak ülök a monitor előtt a munkámban.
Kérdező a hajókázás jó programnak tűnik, szerintem Nicosia megér egy látogatást, de egy nap nem elég rá, főleg ha aznap még Larnaca is a program része. Akkor már inkább az észak-ciprusi kirándulást választanám, nagyon érdekes látni a különbséget a sziget két része között.
Engem is Észak-Ciprus érdekelne, a két rész közt úgy tudom, nagy a kontraszt. Úgy látom, ez nem csak a 4., hanem a 3. nap programjában is benne van, és abban a lárnakai óváros is, én ezt választanám.
Szerintem egy egész napos hajózás kevésbé érdekes, mint egy városnézés, szóval az nem érdekelne annyira. A 3. nap után, ha nagyon megfogott Észak-Ciprus, akkor oda mennék még egyszer, ha nem, akkor az 5. napon Troodosba.
Nálam a fontossági sorrend így nézne ki:
1. Nicosia és Lárnaka
2. Tróodosz-hegység és Kikkosz-kolostor
3. Észak-Ciprus
4. hajókázás
Az első egyrészt azért, mert mégis csak a főváros van benne a nemzeti múzeummal, főszékesegyházzal stb. Ráadásul a városnézés a török oldalra is kiterjed, szóval valamennyire össze is hasonlíthatod kapásból a két részt. De még Lárnaka is benne van, mi arra egy külön napot szántunk, amikor Cipruson voltunk. Az is nagyon szép és érdekes a promenáddal, várral, Szent Lázár-templommal, a város melletti sóstóval stb.
A második azért, mert a sziget belső, szárazföldi része hangulatában egészen más a mindenki által sokkal inkább ismert tengerparti városoktól. Plusz itt találhatók a sziget legszebb és legfontosabb kulturális örökségei: a világörökség közé tartozó festett templomok és a Kükkosz-kolostor.
Észak-Cipruson mi Famagusztában voltunk, a sziget északi partján már nem, ahova ez a fakultatív kirándulás megy. Az is nagyon érdekes, látni a kontrasztot, de azért én mindenképpen a görög rész megismerése után mennék csak át ide. Meg hát amit ott látsz, az nem feltétlenül szívderítő mindig, például a tengerpart a szögesdrótokkal és az elhagyott, omladozó épületekkel kimondottan katasztrófaturistás jellegű.
És a végére hagytam a hajókázást. Nekem az adná a legkevesebbet, mert egyrészt hosszú és unalmas, én menni szeretek inkább, minél több mindent látni, ha már egyszer külföldön vagyok. Másrészt a történelmi, kulturális örökség általában jobban érdekel a természeti képződményeknél. De persze ízlés kérdése.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!