Izraelről vélemények?
Barátnőmmel szeretnnénk elutazni februárban valami olyan helyre ahol februárban is jó idő van. Egy utazási iroda Tel-Avivot ajánlotta nekem. Elsőre egészen jól is hangzik dolog anyagi része tehát a repjegy meg a szállás. Viszont sokat nem tudok erről a helyről. Esetleg valaki járt már ott valaha?
Amik konkrétan érdekelnének:
-Maga a város milyen drága?
Mennyire biztonságos a város itt van kettő dolog is konkrétan. 1 azért abban az arab világban van, tudom Zsídó állam de attól milyen közbiztonság? 2 ha jól tudom azért vannak ott rakéta támadások. De van valami acél kupola vagy mi erre nem?
-Tényleg meleg van e februárban és lehet e fürdeni a tengerben
-Meg hogy fiataloknak is alkalmas e város. Egész konkrétan arra gondolok, hogy el mennénk bulizni is.
Sajnos rég voltam, 2013 jan 5-26. Az árak kb a hazai * 1.5 az elején hûvös volt, de az utsó h´tvége már rövidujjú ing és tengerparti napozás. Fürdõzõket nem láttam.
Tel Aviv kb Amerika.
Dombornyomott hazai bankkártyát többnyire elfogadnak, az ATM-bõl tudsz vele kivenni sekelt az itthoni forint-számládról, ahonnan én vettem ki ( ETZEL bank ATM-je) elég jól váltotta. Viszont a pénzváltók a forintról nem tudnak, asszem a bankok se.
Szombaton (péntek kora du-tól szo teles besötétedésig + vmenmyi idõ) nincs tömegközlekedés, csak taxi és magán minibuszok, ezek iránytaxik, nem feltétlenül csak városon belül.
Nekünk az eligazításban azt írták, ne üljünk be olyan autóba, amit arab vezet. Igaz, a társaság nagyobb része zsidó volt, de sajnos a rossz fiúk nem rasszisták :(
Ha koldussal találkozol, illik adni vmennyit, mert neki az a foglalkozása. (Ne itteni leimolókra gondolj, nem szól egy szót se, csak tartja a markát, ha kevesli, megrázza. Persze, nem mkötelezõ, a min társaságunkból csak én adtam.)
Arabok, zsidók többsége jól beszél angolul, kivétl: orosz zsidók. Legalábbis abban a boltban ahol voltam. Szerencsére a régi iskolai emlékekbõl n+ehány szót ki tudtam nyögni, ettõl "brat" lettem, de ha legalább a boltvezetõ nem tudott volna angolul, bajban lettem volna.
Viszont, mint írták ne hagyd ki Jeruzsálemet (Tel Aviv-tól kb 50 km, annyi, mint BP-Velencei tó, busszal 1 óra) és a Holt tengert, a Kineret tavat ( ott keresztelték Jézust).
Jeruzsálemben persze az óváros, a Templom-hegy (néha fel lehet menni nem csak muszlimoknak, de imádkozni fent nem szabad.)
Jeruzsálem amúgy a kontrasztok városa is: az óváros, a Templom hegy többezer éves múlt, nyugat-Jeruzsálem 21. század.
Az idõjárást talán jobban ismeri az Izraeli Meteorológiai Intézet:
Tel Aviv Station height: 4 meters above sea level
Elements
Mean minimum air temperature (deg C)
Jan Feb March Apr May Jun July Aug Sep Oct Nov Dec
9.6 9.8 11.5 14.4 17.3
Mean maximum air temperature (deg C)
Jan Feb March Apr May Jun July Aug Sep Oct Nov Dec
17.5 17.7 19.2 22.8 24.9 27.5 29.4 30.2 29.4 27.3 23.4 19.2
[link] - itt bármelyik városról.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!